Sunday, December 26, 2010

Laksam Seri Mutiara



Tetiba teringin nak makan Laksam buatan sendiri. Sebelum-sebelum ni, cuma abang Azam yang makan laksam dan laksam tu dibeli dari kedai. K.An cuma tumpang sesudu dua. Mungkin sebab jemu dengan menu yang serupa, K.An saja suka-suka buat laksam ni minggu lepas. Rupanya bila dah siap, ramai juga peminatnya. Habis licin laksamnya. Kuahnya yang sengaja dibuat lebih ada berbaki sedikit.Tapi maknanya, bolehlah dibuat lagi lain kali...

Resepi laksam ni kak An dapat dari adik K.An- Mun. Katanya dia ambik dari MyResipi.Net. Resepi kuahnya pulak, k.An ambik dari majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008. resepi sumbangan sekumpulan chef dari Kelab Golf Perkhidmatan Awam Bukit Kiara. Memang sedap dan berbaloi mencubanya.
Jom kita tengok resepi.

Laksam:

3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
1 sudu besar pati santan
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Gaul rata menggunakan whisk. Tapis adunan ke dalam mangkuk lain. Rehatkan adunan selama 30 minit sebelum dikukus.
2. Panaskan pengukus dan sediakan tudung periuk atau loyang utnuk memasak.
3. Lenserkan loyang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan secukupnya (nipis) hingga menutupi keseluruhan dasar loyang atau tudung periuk. Masak selama 3-5 minit.

4. Keluarkan loyang dan gulung laksam seperti di dalam gambar.Ulang proses hingga habis adunan. Gunting laksam sepanjang 1 sm dan hidangkan bersama kuah, ulaman dan sambal belacan.

Bahan kuah:

1 kg ikan kembung- K.An gunakan campuran ikan kembung dan sardin
(k.An rebus bersama asam keping dan asingkan isi dan tulang macam buat laksa utara)

Bahan dikisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
1 batang serai

750 ml santan
3 keping asam keping
1/2 sudu teh lada hitam
20 gm tauge- buang ekornya
2 batang kacang panjang-hiris nipis
50 gm kobis bulat-hiris nipis
1 tangkai daun kesum
1.5 liter air
garam dan sedikit gula

Bahan sambal:

10 biji cili merah
3 biji cili padi
20 gm belacan
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya:

1. Kisar isi ikan menggunakan air rebusan. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan bahan kisar lain, santan, asam keping dan lada hitam.

2. Masak menggunakan api sederhana dan kacau hingga mendidih. Masukkan daun kesom, garam dan sedikit gula. Matikan api apabila kuah pekat. Sedia dihidang bersama laksam, ulaman dan sambal.


1 comment:

ummi_khalish said...

Aslmkm..kak..bestnyer laksam tu...bak sepinggan...huhu...slm ukhuwah kak..dil follow u..:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin