Monday, June 21, 2010

Pulut Tanak, Telur Dadar dan Sambal Ikan Bilis

Ramai yang bersemangat pagi ni nampaknya terutamanya kepada penyokong skuad Brazil... tahniah sebab menang 3-1, lewat pagi tadi ke atas Ivory Coast... (tapi kesian plak Kaka kena aniaya...huhuk...)

Kepada yang puasa sunat Bulan Rejab dan Isnin, selamat berpuasa... moga ibadah yang dilakukan akan menambah keimanan kepada Allah SWT.

Kepada yang belum bersarapan, masih tercari-cari hidangan yang nak dijamah... K.An bawakan pulut tanak bertemankan telur dadar dan sambal ikan bilis pagi ni... Lepas makan, semua pakat pergi kerja ye... pergi pejabat boleh, pergi kebun boleh... tak pun pergi cuci kain ye... bakar semua lemak-lemak yang terkumpul... kalau makan kat kedai, balik 'opis'.. naik tangga... jangan naik lif tau... hehehheh....

Set ni tak perlu resepi kot... sebab masak pulut macam biasa je:

Sukatan 1:1 .Contohnya 1 cawan beras pulut denganh 1 cawan air.

Caranya:
1. Kalau masak guna periuk nasi, Basuh beras pulut, toskan...
2. Didihkan air bersama 1 sudu besar minyak masak dalam periuk nasi. Bila air mendidih, masukkan beras pulut. Kacau sedikit dan tutup periuk. Biarkan hingga masak. Boleh dihidang bersama lauk-pauk kegemaran..

*** kepada yang ada periuk tekanan, memasak pulut lebih cepat mudah jika tahu caranya. Masukkan beras pulut, air dan sedikit minyak masak ke dalam periuk tekanan. Hidupkan api sederhana besar (di atas dapur gas) bila keluar wap... kecilkan api.. paling kecil. Biar 5 minit. Matikan api dan tunggu sehingga periuk boleh dibuka. (atau buka injap tekanan, jika ada) Kacau dan sedia dihidang

1 comment:

rose mohd said...

semuanya nampak sedap...nak try pulut durian la

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin