Sunday, March 14, 2010

Sekilas Edisi Minum Petang- menu ulangan

Karipap keledek kesukaan semua. Sekarang ni bukan sahaja yang besar-besar suka, 'Aisyah (3 tahun)dan Maryam (2 tahun) pun suka karipap. Kali ni K.An tambah 'extra' 1 sudu besar margerin lagi daripada resepi sebelum ni sebab nak buat pastri yang lebih tebal tapi gebu dan rangup- almaklum budak-budak tak berapa suka inti banyak, tapi nak 'tepung' (atau kerepek dalam bahasa dia...heheh) banyak...

*** tapi pastri ni tak boleh guna mesin mee sebab teksturnya yang gebu. Bila masuk mesin, dia tak bergerak dan melekat sebab licin sangat. Kena gelek guna 'rolling pin' macam biasa.

Buat banyak-bayak dan bekukan dalam freezer untuk digoreng lagi di lain kali.
Saja suka-suka dan gatal tangan. K.An tak pernah belajar buat cup-cake. Tengok dalam majalah macam boleh je buat sendiri... Ini percubaan pertama. Krim menteganya ikut resepi majalah Rasa... jadi elok, tapi anak-anak K.An memang tak suka krim macam ni... maryam je yang makan. Yang lain kata cantik, tapi tak makan pun....

Bila K.An dah jumpa resepi yang betul-betul sedap, baru K.An kongsikan ye... tapi kat blog lain pun dah ada banyak resepi cup-cake macam ni kan...
Ini kegemaran semua juga... tak pernah tak habis... berebut-rebut bila siap je dikukus. Resepi kat sini ye...
Donut biasa tapi dihias dengan cooking chocholate yang dicairkan dan diwarnakan 'pink'.. Laku juga. Resepi donut...
Kali kedua buat.... Hasilnya macam yang pertama dulu juga.... baunya yang mengancam semua yang menghidu... segar bau kopi... Untuk resepi, klik sini..

No comments:

Post a Comment