Thursday, January 28, 2010

Kuih Keria

Assalamualaikum... selamat menjalankan tugas seharian kepada semua... kalau lapar tu, cepat-cepat pergi makan sebelum perut masuk angin ye... walau macamana sibuk bekerja pun, kesihatan diri perlu dijaga juga.

Hari ni, K.An kongsi siarkan hidangan petang yang mudah dan dah banyak kali buat. Resepi pun dah ada. Cumanya ada beberapa rakan yang pernah bertanya cara menyira kuih keria ni sebab
ramai yang buat tak menjadi.
Ada jugak yang kata, adunan tepung dan keledek tu, lembik, jadi dia tambah tepung dan uli... haaa.. apa lagi, keras dan liat le kuih tu..

Lain kali, tanya cikgu dulu ye, kalau nak ubah resepi tu... heehheh

Boleh juga tengok resepi kat sini ye....
Bahan kuih, sama resepi yang dulu:

250 gm keledek, (k.An suka yang warna merah/ oren sebab rasanya manis.- Kupas kulit, potong kecil dan rebus empuk. Boleh juga dikukus ye... Lepas tu toskan.

1/2 cawan tepung gandum

*** tepung gandum secukupnya ditabur di talam untuk membentuk kuih.

Cara membuatnya:

1. Lecek halus ubi keledek yang telas ditoskan tadi ketika masih panas. Apabila cukup halus,
sejukkan sebentar.
2. Masukkan tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Ingat ye, dohnya memang lembut dan melekat di tangan, kerana doh yang begini menghasilkan kuih keria atau cucur badak yang lembut.
3. Taburkan tepung di talam dan tapak tangan. Bentukkan kuih menjadi gelang, mengikut saiz kegemaran masing-masing. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak dan goreng kuih hingga keemasan. Sejukkan sebentar sebelum disira.


Cara menyira kuih:

1. kuih keria yang siap digoreng perlu disejukkan
dahulu sebelum disira.

2. Untuk 8-10 ketul kuih keria saiz sederhana kecil, K.An gunakan 2 sudu besar gula dicampur. dengan 1/4 cawan air.







2. Masukkan ke dalam kuali. Didihkan menggunakan api sederhana.




3. Apabila air gula berbuih pekat, perlahankan api dan masukkan kuih.
Gaul rata. Apabila gula mula melekat pada kuih, padamkan api dan terus menggaul kuih, hingga gula menjadi sira.

Monday, January 25, 2010

Kek Ulangtahun Kelahiran ke-38

Dua hari lepas, pada tanggal 23 Januari 2010, genaplah 38 tahun umur K.An mengikut perkiraan tahun Masihi. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT yang mengurniakan kehidupan bahagia bersama suami anak-anak, kaum keluarga dan rakan-rakan tercinta.

Pada tahun ini, buat pertama kalinya dengan kemajuan teknologi, K.An menerima ucapan bukan sahaja dari rakan terdekat, tetapi rakan-rakan dari seluruh pelusuk Malaysia dan dunia. Bagus juga ada Facebook yang menghubungkan tali silaturrahim yang dulunya mungkin mustahil di fikiran kita kan. Terima kasih tak terhingga K.An ucapkan atas ingatan semua teman-teman.

Kali ni, memandangkan Iqbal di asrama, maka kami beli kek dan bawak makanan ke sekolah Iqbal dan makan sama-sama. Yang betul punya tunggu minggu depan bila Iqbal balik bermalam. Kek German Blackforest ni kami beli di Baker's Cottage dekat rumah kami tu... Puas hati dan memang sedap. Liciiiin tanpa berbaki sikit pun. K.An pilih kek dari Baker's Cottage sebab kalau disemak sijil halal JAKIM yang diterimanya sangat menyeluruh meliputi setiap jenis roti, kek dan bahan-bahan mentah yang digunakan. Jadi selain sedap dimakan, hati pun lapang sebab tahu halalnya....

Friday, January 22, 2010

Triffle Coklat

Dalam seminggu dua ni, K.An masak hidangan biasa-biasa je untuk keluarga ikut selera dan permintaan anak-anak. Menu ulangan macam sup, kari ikan, kuih goreng-goreng, tomyam, ayam merah dan yang sepertinya, yang dah ada resepinya kat blog ni.. kepada yang nak resepi yang 'debbomm' bolehlah jenguk blog rakan-rakan chef dan tukang masak yang kepakarannya ala-ala chef juga ye...

Dalam dok belek folder gambar yang ada ternampak gambar triffle coklat ni yang belum K.An masukkan.

Sekarang ni bukan sahaja Iqbal, Sarah dan Asma' yang pandai 'request' nak makan itu ini, 'Aisyah pun dah pandai. Satu hari tu, banyak kali dia sebut nak makan kek 'chocholate' (dalam pelat dia sebenarnya)... maka terbuatle kek coklat lembab kegemarannya.

K.An buat adunan penuh dan sebahagiannya K.An buat triffle bagi memenuhi permintaan si kakak pulak.

Resepinya dah pernah siar sebelum ni... boleh tengok kat sini ye... Kali ni tak ada stok fruit cocktail, K.An ganti dengan buah laici dalam sirap je....
Untuk kek coklat boleh tengok resepi kat sini...

Tuesday, January 19, 2010

Layan Tekak Pahit dengan Kerabu Sotong

Assalamualaikum wrt... sejuk segar hari ni sebab pagi tadi hujan turun dengan lebatnya di Putrajaya. Petang ni, hujan turun sekali lagi membasahi bumi... barulah ada 'mood' nak mengemaskini periuktanah... Almaklum, sekarang ni baby Maryam ngan 'Aisyah tu, pantang je tengok K.An bukak komputer, budak berdua ni pun sibuk nak 'buat kerja' juga.. nak main 'lukish-lukish', main 'ketok-ketok', tengok gambarlah dan macam-macam lagi...

Terpaksalah bagi laluan kat budak-budak ni....

Hari ni, ada peluang sikit dan 'trick' budak-budak tu suruh main benda lain... haaa.. kita layan resepi..
Ini resepi popular untuk menghilangkan rasa tekak pahit... banyak kali dah buat dan dah ada dalam N3 terdahulu.. kali ni, Kerabu Sotong versi ekspress dan mudah..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

200 gm sotong- dipotong cincin kecil-kecil
2 batang serai- ambil bahagian lembut je- batang keras buang ye
3 biji cili padi akar (cukup pedasnya)
1/2 labu bawang holland- dibelah 2 dan hirins membujur nipis
1/4 biji timun- buang biji dan hiris panjang, halus
1/2 biji tomato- hiris nipis
1 biji limau nipis - perah jusnya
garam, 1/2 sudu besar gula
cili merah dan hijau, hiris halus untuk mencantikkan warnanya
1 sudu teh kacang tanah yang telah disangrai dan tumbuk kasar

Cara membuatnya:

1. Didihkan 1/4 cawan air di dalam periuk. Masukkan sotong dan terus tutup api. Kacau sotong hingga lembut. Sejukkan sebentar.

2. Tumbuk serai (yang telah dihiris nipis) dan cili padi hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan hirisan tomato, timun, bawang besar holland, cili merah, cili hijau dan kacang tanah. Gaul rata.

3. Masukkan isi sotong dan 3 sudu besar air rebusan. Masukkan jus limau nipis, garam dan gula. Gaul sebati dan sedia dihidang.

Yang ini kerabu mangga yang selalu juga K.An buat...tak jemu-jemu.... boleh rujuk resepi kat sini ye...

Thursday, January 14, 2010

Sup Ikan Nyok-Nyok

Assalamualaikum...

Masak apa hari ni Siti, Moon, Hana, Ijan, Fida, Sue, Kak Ina... dlll...? Kalau belum ada idea, jenguk-jengukle dapur K.An ni.. kot ada yang berkenan di tekak, bolehlah cuba...
Hari ni, K.An kongsi resepi sup Ikan Nyok-Nyok yang saaangat mudah... Tapi ramai yang tak pernah masak malah makan sup ikan sebab takut tak sedap dan berbau.

Sebenarnya, kalau kena caranya, sup ikan boleh jadi lebih sedap daripada sup ayam, daging dan tulang.
Sup ikan nyok-nyok ni kegemaran K.An masa dalam pantang. Makan hari-hari pun tak apa.. Dulu masa arwah ayah K.An ada, dia selalu pastikan ada stok ikan nyok-nyok dan ikan haruan kat peti ais masa anak-anak perempuannya dalam pantang lepas bersalin. Boleh dibakar, dibuat kari, kukus ataupun sup. Semuanya sedap...

Dulu-dulu K.An gunakan rempah sup serbuk yang biasa tu je untuk buat sup ikan.. tapi sejak ada sup bunjut ikan Adabi, memang senang sangat nak buat sup ikan. Rasanya pun lebih sedap sebab menggunakan rempah segar asli.

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3-5 orang)

3 ketul ikan nyok-nyok, ada kepala lagi sedap- ikan boleh ganti dengan ikan merah atau jenahak
3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dihiris halus
1 peket sup bunjut ikan Adabi
1 biji tomato yang masak, belah 6
5 inci batang seleri- dihiris nipis
1 tangkai cili padi diketuk- tambah kalau suka pedas
3 cawan air
1 sudu besar air asam jawa (ikut citarasa)
garam secukup rasa, minyak untuk menumis
daun sup dan bawang secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, putih, halia dan kulit kayu manis (ada dalam peket sup bunjut) hingga keperangan dan wangi. Masukkan air, tomato, seleri, cili padi sup bunjut dan rempah lain bersamanya. Biar mendidih.

2. Masukkan ikan dan kepala ikan. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Didihkan hingga ikan masak. Masukkan daun sup dan bawang. Tutup api dan periuk. Biar lebih kurang 5 minit dalam periuk sebelum dihidang agar rasa sup sebati dengan ikan.

**Tips penting: Ikan yang digunakan untuk dibuat sup mestilah ikan segar agar sup enak dan rasa manisnya.

Selamat Mencuba.

Dalam mangkuk ni ada juga kepala ikan, tapi tak nampak...heheh


Tuesday, January 12, 2010

Sajian Seimbang dengan Sayur Rampai

Kalau nak tahu, inilah lauk makan tengahari K.An hari ni... Tak perlu lauk lain, walaupun ada (masak ayam untuk anak-anak).. K.An makan sayur rampai dengan nasi panas... Ringkas, tapi lengkap dan seimbang.. sesuai sungguh untuk ibu-ibu hamil macam K.An ni..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris nipis
1 sudu teh cili kisar
segenggam udang putih
1/2 keping tempe (daripada sekeping 4 persegi dalam peket tu)- potong kecil
10 biji bebola ikan- belah 2



sedikit fucuk dan suun- rendam dalam air biasa selama 15 minit
(K.an letak banyak suun sebab anak-anak suka)
sedikit kobis, karot dan 2 tangkai kacang panjang- potong ikut
citarasa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis



Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk atau kuali. Masukkan tempe. Goreng sekitar 2 minit sehingga tempe wangi. Masukkan bawang, udang, cili merah dan cili kisar. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan semua sayuran, bebola ikan, suun dan fucuk. Gaul rata dan tutup periuk selama 2 minit.

4. Masukkan garam dan gaul rata. Jika semua bahan cukup masak, bolehlah ditutup api dan hidang bersama nasi panas..

Kuih ketayap ni hidangan minum petang kami sekeluarga... jemput makan semua..
Resepi ketayap kat sini ye..

Monday, January 11, 2010

Roti Putih Berkismis

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua... moga semua sihat dan ceria dan berselera nak makan hari ni ye...
Semenjak dua menjak ni, perut K.An ni kerjanya 'lapooor' je.. rasanya macam baru sudah makan, tapi berbunyi-bunyi lagi minta diisi... bukan setakat K.An, baby Maryam ngan 'Aisyah pun lebih kurang sama... kejap-kejap nak makan. Kenalah K.An sediakan banyak sikit kudapan..

Selain kuih dan biskut, kudapan yang senang disediakan, apa lagi roti le... macam-macam jenis boleh dibuat.. Macam roti putih ni, dah banyak kali buat, cuma kali ni K.An tambah sikit kismis, gula dan ganti air suam dengan susu. Jadi rasanya lemak-lemak manis.. memang sedap..

Resepinya dah pernah letak sebelum ni.. boleh tengok kat sini ye..

Resepi asal daripada kawan lama K.An- Bani nun jauh di Malaysia Timur tu...

Bahan-bahan: (separuh daripada resepi asal sebab yang asal banyak..)

250 gm tepung roti
1 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh penuh yis mauripan
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula pasir
1 cawan susu segar suam
segenggam kismis

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kecuali susu suam ke dalam mangkuk. Campurkan susu sedikit demi sedikit sambil uli bahan hingga menjadi doh yang licin dan kenyal. Kalau nak doh yang elok uli dengan teknik tarik dan tolak guna dua-dua belah tangan. Ataupun guna tips Ros Tokyo, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan uli selama 10-15 minit. Keluarkan dan uli lagi hingga doh licin.

2. Kalau ada bread-maker, masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekan setting doh. Tambah susu siskit demi sikit hingga doh siap diuli.

3. Perap doh selama 1 jam. Lepas 1 jam, tumbuk doh untuk mengeluarkan udara dan uli lagi. K.An bahagikan doh kepada 3 bahagian. Bentukkan bujur (ikut citarasa masing-masing) dan masukkan ke dalam loyang macam dalam gambar di bawah. Perap lagi 45 minit hingga roti kembang.

4. Panaskan oven ke suhu 190 darjah celsius. Letakkan loyang di tengah-tengah oven. Bakar roti selama 20-30 minit atau hingga roti keperangan...(ikut oven masing-masing)

5. Bila roti dah masak, keluarkan roti dan sapu margerin di atasnya agar permukaan roti cantik. (Ikut petua Mat Gebu)

Setelah dipotong, dapat satu bekas penuh roti ni... tapi sehari je dah habiiiis... sapa-sapa nak mintak tu.. sori ye, tempah untuk akan datang ye.. heheh..

Thursday, January 7, 2010

Chicken Chop With Black-Pepper Sauce

Sesekali kita tukar selera dari sajian Timur ke Barat pulak ye... almaklum ikut tekak tukang masaknya kan.. Asalnya nak makan chicken chop kat kedai, tapi nak jadi cerita, jumaat malam Sabtu lepas, kami tersinggah kedai yang tak sedia sajian Barat. Perut dah lapar dan malas nak cari kedai lain sebab hari dah nak hujan..

Sabtu malam, setelah mengumpul segenap tenaga yang ada, K.An pun singsing lengan buat sendiri je lah chicken chop ni.. Lagipun Ahad, Iqbal (anak sulung K.An) dah nak balik asrama.. kira masak 'spesel' sikit la untuk dia..
Tak sempat cerita panjang, kita terus ke resepinya... macam biasa, daripada K.An buat mudah, bahan mudah.... rasanya ummmph...

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 6 orang dewasa)

1 ekor ayam (potong 6)- bersihkan dan gaul kan dengan sedikit garam

tepung goreng ayam (KFC- apa2 jenama)
1 biji telur
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus. Masukkan ayam ke dalam loyang atau bekas tahan panas. Kukus selama 10 minit. Buka pengukus dan terbalikkan ayam. Kukus lagi selama 10 minit dengan api kuat. Keluarkan ayam dari pengukus dan toskan (ayam akan berair ketika dikukus)

2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali atau periuk. Celupkan ketulan ayam ke dalam telur hingga rata dan gaulkan ke dalam tepung gorengan. Goreng ayam hingga keemasan. Buat hingga habis.

3. Setelah siap, ketuk ayam dan potong dengan pisau pemotong daging. Hidangkan bersama sos lada hitam dan hidangan sampingan

Sos Lada Hitam -sediakan sementara ayam dikukus- Resepi asal daripada Nita @ sudipkayu.blogspot.com (dah puas berehat, Nita dah kembali bersiaran....) Terima kasih banyak nita, sos ni memang sedap... 5*

Bahan-bahannya:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan susu segar (boleh guna fresh-milk, low-fat atau full-cream)
1 sudu besar lada hitam- tumbuk halus
2 sudu besar sliced mushroom -tak letak pun tak apa
2 sudu besar kicap- K.An letak 4 sudu besar kicap manis untuk warna yang lebih gelap
garam secukup rasa
1/4 ketul kiub ayam

Cara membuatnya:

1. Cairkan butter dalam periuk. Masukkan tepung. Kacau rata. Bila dah berbuih, masukkan susu segar, lada hitam, cendawan dan kiub pati ayam. Kacau hingga pekat.

2. Masukkan kicap dan garam. Matikan api selepas mendidih. Hidangkan bersam ayam.

****masa snap gambar ni yang lain dah 'start' menjamu, yang ni pinggan k.An (part tulang-tulang- my fav.) part peha dan kepak... anak-anak n Abg Azam dah cop... heheh..

Tuesday, January 5, 2010

Lepat Pisang

Assalamualaikum dan salam tahun 2010 semua..
Alhamdulillah, minggu ni masa cergas K.An dah bertambah daripada 2-3 jam ke 4-5 jam di waktu siang... malam pun dah ok sikit... bolehlah masak lain sikit daripada hari biasa...

Tekak yang nak makan macam-macam ni pun bolehlah dilayan. Sebenarnya bukan K.An je yang ada permintaan, tapi anak-anak pun mintak macam-macam. Abg. Azam tu 'toksah' cakap le... dah le demam mengalahkan K.An, dah sihat sikit ni, teringin nak makan itu-ini.... bagus juga, boleh kami menumpang sekaki.. heheh..

Beberapa hari lepas, sempat K.An buat lepat pisang untuk minum petang. Lepat ni pastinya versi mak K.An yang dah berpuluh tahun kami adik-beradik makan. Saiznya kurus-kurus dan comel, tak sama dengan lepat kat KL ni yang agak lebar dan leper. Tapi apa pun rupanya, asal sedap, boleh saja....

Resepi agak-agak selama ni, dah K.An sukat dan mudahkan untuk semua mencuba...
Bahan-bahan: (menghasilkan 12-15 bungkus lepat bergantung saiz masing-masing)

10 biji pisang awak masak- hiris kecil dan lecek halus
3 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan tepung beras
1/4 sudu teh garam (tak letak pun tak apa)

** 1/2 biji kelapa putih digaul sedikit garam sebagai inti
15 keping daun pisang bersaiz 5 X 7 inci- dilayur sedikit

Cara membuatnya:

1. Gaulkan semua bahan kecuali inti di dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. Adunan agak cair ye.. jangan risau.
2. Sambil tu, panaskan pengukus. Sediakan daun pisang, adunan kuih dan inti. Sendukkan 1-2 sudu besar adunan ke atas daun pisang. letakkan 1/2 sudu teh inti( ikut citarasa) dan gulung kemas. Lipatkan bahagian kiri daun pisang ke bawah dan tegakkkan lepat. Kemuadian baru lipat bahagian kanan agar adunan tidak terkeluar.
3. Susun di dalam pengukus. Buat proses hingga habis adunan.

4.Kukus kuih dengan api kuat selama 15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dihidang.

*** Lepat versi kami berwarna putih kerana pisang awak yang digunakan. Warna lepat yang gelap terhasil jika pisang emas atau pisang berangan digunakan. Ada juga sesetengah orang yang mencampurkan gula merah di dalam adunan. Ikutlah citarasa masing-masing ye... K.An memang suka versi yang ini... hmmm...