Monday, January 5, 2009

Tiada Alasan...Telur Bistik

Tidak semua orang suka memasak sebab tugas memasak bermula dengan penyediaan bahan mentahnya. Ikan perlu disiang, ayam perlu dibersihkan dan dipotong, udang perlu dikopek kulitnya, daging perlu dihiris dan macam-macam lagi perlu dibuat. Belum lagi nak mengupas dan menghiris bawang... Pendek kata, memang perlukan kerajinan....

Tapi, bagi yang tak suka kerja-kerja 'busuk dan kotor'... masih boleh memasak pelbagai jenis menu menggunakan telur, sebab telur adalah bahan mentah yang senang diuruskan..Kalau nak dikira lebih 10 jenis masakan mudah boleh disediakan dengan menggunakan telur ayam, telur itik atau telur puyuh.
Yang penting RAJIN.. tanpa alasan.

Telur Bistik
Bahan-bahan: (hidangan untuk 2 orang)
1/2 labu bawang besar dihiris nipis membujur
3 biji telur
**campurkan bahan dan letak sedikit garam. Buat telur dadar seperti biasa. Ketepikan.
Bahan Kuahnya:
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1/2 biji tomato didadu
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili 1 sudu teh sos ikan
2 sudu besar sayur campur dalam peket (karot, kacang peas dan jagung)
Cara-cara:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tomato. Masak hingga tomato hancur.
2. Masukkan sayur campur, sos cili dan sos ikan. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan 1 sudu teh gula dan masak hingga kuah pekat dan sayur empuk. Tutup api dan tuangkan kuah ke atas telur dadar.
Sedia dinikmati bersama nasi...
*** jika menggunakan sos ikan, tak perlu letak garam lagi kerana sos ikan dan telur dadar dah masin.

No comments:

Post a Comment