Monday, January 5, 2009

15 minit menu... Masak Kicap Udang

Seperti yang K.An ceritakan terdahulu, di musim cuti sekolah yang lepas, rumah kami tak putus-putus dikunjungi tetamu yang datang bercuti dan juga datang kerana pelbagai urusan. Ada yang memang diketahui lebih awal kedatangannya dan ada juga yang lagi 30 minit nak sampai, barulah telefon... Tapi jangan risau, insyaAllah, kalau ada stok dalam peti ais, K.An akan usaha juga untuk menyediakan juadah pengalas perut...

Ada satu ketika, dalam 30 minit, K.An sempat sediakan hidangan makan malam untuk 4 orang tanpa bantuan abag Azam sebab dia tak ada di rumah... Cuma Asma' yang tolong jaga 'baby Maryam'. Yang penting jangan 'panik'.

5 minit pertama, K.An keluarkan bahan yang senang dimasak daripada peti ais- udang, santan, ikan tenggiri dah siap dipotong. Fikir menu; masak lemak cili api telur, ikan tenggiri goreng, masak kicap udang, ulam dan sambal budu.



K.An pilih udang dan ikan kerana dua bahan ni lebih cepat dinyahbekukan berbanding ayam dan mengambil masa yang singkat untuk dimasak. Yang utama ada kuah, ada pedas, ada lauk goreng dan ada sambal. K.An masak nasi menggunakan periuk tekanan dan mengambil masa cuma 10 minit...

Selepas 30 minit, tetamu sampai, K.An jamu nasi... dan tak sempat ambil gambar sebelum. Yang ada cuma selepas....

Di hari yang lain K.An masak semula masak kicap udang ni, semata-mata kerana nak berkongsi resepinya dengan pembaca semua...

Bahan-bahan:(hidangan untuk 3-5 orang)

500 gm udang harimau
1 labu bawang besar Holland dihiris membujur
1 biji cili merah dihiris serong
3 biji cili padi diketuk
2 urat daun bawang dipotong 1 inci
1/2 biji tomato dipotong 3
5 sudu besar kicap manis

Cara-cara:

1. Gaulkan udang dengan garam dan kunyit
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, cili merah, cili padi hingga layu.
3. Masukkan udang, kicap, tomato dan 1/2 cawan air.
4. Kacau rata. Biar 3 minit hingga udang masak. Taburkan daun bawang dan sedia dihidang.

** jika suka kuah banyak, tambahkan kicap, air dan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment