Tapi sedapnya kerang rebus atau bakar ni bergantung kepada kesedapan sosnya. Sos kacang memang paling sesuai dipadankan dengan kerang.. Resepi ni K.An olah sedikit berpandukan resepi sepupu K.An, Faizah dan Din yang buka gerai ikan bakar dan kerang rebus di Seberang Prai. Abg Azam kata..LULUS..
1 kg kerang, dibersihkan dan direbus di dalam periuk( dicampur 1 batang serai diketuk dan 1 sudu teh garam) didihkan sekejap sahaja agar manisnya tidak hilang
1/2 cawan kacang yang telah disangrai dan dikisar halus
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
1 cawan air
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan didalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga kuah mendidih dan pekat. Sedia dihidang bersama kerang rebus
No comments:
Post a Comment