Monday, January 12, 2009

Kerang Rebus dan Sos Kacang

Di kampung K.An, di bulan puasa, selain meriah berpuasa, meriah bertarawikh, meriah juga bila gerai kerang rebus dibuka semata-mata di bulan Ramadhan sahaja. Selalunya selepas solat tarawikh, yang lelaki tak balik rumah terus, tapi singgah dulu makan kerang sambil sembang-sembang isu semasa sebab siangnya tak ada peluang nak sembang sambil minum kopi waktu pagi..(agaknyalah..)
Tapi sedapnya kerang rebus atau bakar ni bergantung kepada kesedapan sosnya. Sos kacang memang paling sesuai dipadankan dengan kerang.. Resepi ni K.An olah sedikit berpandukan resepi sepupu K.An, Faizah dan Din yang buka gerai ikan bakar dan kerang rebus di Seberang Prai. Abg Azam kata..LULUS..


Bahan-bahan: (Hidangan untuk 5 orang)
1 kg kerang, dibersihkan dan direbus di dalam periuk( dicampur 1 batang serai diketuk dan 1 sudu teh garam) didihkan sekejap sahaja agar manisnya tidak hilang
1/2 cawan kacang yang telah disangrai dan dikisar halus
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
1 cawan air
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan didalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga kuah mendidih dan pekat. Sedia dihidang bersama kerang rebus

No comments:

Post a Comment