Saturday, January 10, 2009

Kerabu Mangga

Sebut je mangga, terus kecur air liur sebab yang masam-masam ni kata orang pembuka selera. Dibulan puasa K.An memang hampir setiap hari buat pelbagai kerabu supaya berselera masa makan sahur. Kalau tak ada kerabu, K.An buat acar ikan masin atau sambal kering ikan bilis. Memang laju makan...

Buat kerabu ni tak susah kalau kita dah sediakan bahan asasnya 'in advanced' Contohnya; K.An memang sentiasa ada dalam simpanan, kacang tanah yang siap disangrai (goreng tanpa minyak), ikan bilis yang siap dikisar, udang kering yang telah disangrai dan dikisar, kerisik dan kelapa putih yang disangrai hingga agak keperangan dan wangi. Semuanya K.An masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti ais. Bila nak digunakan, keluarkan je dan campur dengan bahan-bahan basah.

Kerabu Mangga

Bahan-bahan: Hidangan untuk 5 orang

2 biji mangga muda dikupas dan hiris halus memanjang
2 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar halus
1 sudu besar udang kering, disangrai dan dikisar halus
2 biji cili padi, 1 batang serai dititik, 2 ulas bawang merah- dikisar halus 2 biji cili merah dibuang biji dan hiris memanjang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar 'brown sugar'
2 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 biji limau nipis diperah airnya

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata. Sedia dihidang.
2. Kalau tak habis, simpan di dalam peti ais di dalam bekas bertutup. makan masa sejuk pun sedap.

No comments:

Post a Comment