K.An sempat sediakan nasi dengan lauk masak kicap ikan bawal, ikan tamban masin goreng, ikan bawal goreng (anak-anak atie dan 'Aisyah suka), Masak lemak cili api udang dengan nanas, ulam-ulaman dan sambal budu. Pukul 6.30 mula masak, pukul 7.00 dah boleh makan...Alhamdulillah
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang bersama lauk lain)
1 ekor ikan bawal sederhana besar (dilumur garam kunyit dan digoreng separa garing-ketepikan)
3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 sudu besar serbuk rempah kurma
5 sudu besar kicap manis (kalau suka hitam, tambah lagi)
1 labu bawang besar dihirs 1/2 sm melintang (onion ring)
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau dihiris serong
sedikit garam jika perlu
Cara-cara:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang hiris hingga wangi.
2. Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan 1/4 cawan air. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan 1/4 cawan air dan campurkan kicap. Masukkan bawang besar hiris dan cili hiris. Didihkan dan kacau rata. Tambah garam jika perlu. (rasa dulu sebab ikan dah masin dan kicap dah ada rasa manis). Masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul sebentar dan tutup api.
4. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment