Wednesday, November 5, 2008

Terkenang semasa dulu....

Musim hujan macam sekarang ni menyebabkan k.an selalu teringat masa k.an kecik dulu-dulu kat kampung. Kalau musim hujan, kami adik-beradik yang ramai ni, memang selalu lapar. Kalau tak bubur kacang, cekodok atau cok bawang, biskut kering pun jadi. Arwah ayah beli biskut 1 tin besar atau 1 kotak yang ada 12 paket kat dalam. Dengan 10 mulut ni, sekejap je biskut tu habis.. Arwah ayah kata, kalau kami ni, keropok sabut pun habis licin kami bedal.. Ha.hah

Mak (Hjh. Selamah) memang rajin memasak. Dari subuh sampai ke malam, dapur kami sentiasa berasap. Masa tu pakai dapur kayu dan dapur minyak je. Memang berasap... Kerana masakan mak lah kami sentiasa ceria dan gembira bersama keluarga. Antara masakan mak yang k.an suka ialah serunding kerang. Selalunya dimasak masa Hari Raya untuk dimakan bersama 'Pulut Pasong' (masakan orang banjar iaitu pulut yang dimasak, dibalut dengan daun pisang, kemudian dikukus)***

Hujan-hujan ni sedap jugak dapat makan serunding kerang dengan lempeng pisang.. Dah masak, memang sedap dimakan..Jadi, inilah resepinya,

Serunding Kerang:

Bahan-bahan:

1 kg kerang, direbus,sejukkan dan dibuang kulit

Bahan dikisar/ditumbuk halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

1/2 sm halia

1/2 sm lengkuas
2 batang serai dititik

Bahan lain
2 sudu besar cili kisar/ boh

1 sudu besar kerisik

1/2 cawan santan

2 helai daun kunyit dihiris halus

daun limau purut dihiris halus

garam, gula secukup rasa

2 sudu besar minyak masak


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi dan cili masak.

2. Masukkan santan dan kerisik. Kacau hingga pekat dan pecah minyak. Masukkan kerang, garam dan gula secukup rasa.

3. masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata dan tutup api. Sedia dihidang bersama ketupat, pukut kuning atau lempeng yang k.an masak..Mmm sedapnya..


Lempeng pisang:

Gambar ada tapi k.an masak tadi pakai masuk je, takde sukatan. Bahannya, pisang awak dilecek atau kisar pakai blender, tepung gandum, gula, garam dan sedikit air.Campur je semuanya. Sedikit minyak untuk lengser kuali. InsyaAllah lain kali k.an buat sukatan bahannya.

No comments:

Post a Comment