Sunday, November 2, 2008

Pot Luck

Minggu lepas, kak azah sms kata nak buat makan-makan keluarga kat rumah dia. Dia tempah nasi dan lauk-pauk. Kami dari Putrajaya diminta buat pencuci mulut. Satunya tepung talam, dan dua lagi K.An sukarela nak buat. Saja suka-suka. Jadi K.An masak yang kami anak-beranak memang suka makan.. pengat pisang, tepung talam dan cara berlauk.


Pengat pisang

Bahan-bahan:
1 sikat pisang awak di potong serong 1/2 sm tebal
1 sudu besar sagu halus direndam dengan 2 sudu besar air
4 cawan santan cair
gula secukup rasa
2 sudu teh garam
1 helai daun pandan dikoyak dan disimpul
* boleh ditambah gula merah/ melaka ikut cita rasa
Cara-cara: (senang je..)
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali gula dan sagu.
2. masak menggunakan api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api dan masukkan gula. Mula dengan 2 sudu besar. Tambahkan sedikit demi sedikit ikut citarasa.
3. Masukkan sagu. Kacau sentiasa pengat, agar tidak pecah minyak selama lebih kurang 3 minit dan pengat mendidih. Tutup api dan sedia dihidang panas atau sejuk.
** pisang awak boleh diganti dengan pisang abu atau pisang raja

No comments:

Post a Comment