K.An sebenarnya taklah ada masa lapang pun sebab hari-hari sibuk mengurus rumahtangga dan anak-anak. Tapi atas keperluan adik-adik, kakak-kakak, kawan-kawan, saudara-mara yang selalu telefon k.an minta resepi masakan hari-hari, K.An dan A.Azam usaha jugak buat blog ni untuk semua. Jadi lepas ni tak payah la k.an menaip resepi kat telefon lagi. Siapa-siapa yang nak resepi boleh rujuk dekat laman ni dan InsyaAllah yang mana sempat k.An masukkan dalam 'periuktanah'...senang kan..?
Hari ni k.An pergi pasar dengan anak-anak yang berempat tu. Saja nak jalan-jalan sebab A.Azam 'out-station' tiga hari. Dah siap-siap beli barang dah pukul 11.30.. Perut pun dah lapar.. so, K.An kena masak yang senang, cepat dan sedap.. Always and all time favourite..masak lomak cili api.
Kali ni K.An buat Masak Lemak Cili Api Udang dengan Nenas
Bahan-bahan:
500 gm udang harimau dibersihkan
Bahan ditumbuk halus:
5-10 biji cili padi (ikut suka podaihnye..)
3 ulas bawang merah
1 sm kunyit hidup
Bahan lain:
1cawan santan pekat
2 keping potongan nenas dipotong kecil
garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan gula.
2.Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
3. Perlahankan api, masukkan garam dan gula secukup rasa.
*** Kalau nak banyak kuah, tambah je santan lagi. Kalau tak cukup kuning, tambahkan kunyit serbuk.
Sedia dimakan dengan nasi putih. Sambil tunggu masak lemak ni mendidih, K.An sempat masak Ayam goreng kunyit, dan sambil masak nasi, K.An goreng sayur taugeh campur kucai dan karot.
Pukul 1.00 tgh kami dah boleh makan tengahari.. cepat, sedap dan berkhasiat.
No comments:
Post a Comment