Tuesday, January 12, 2010

Sajian Seimbang dengan Sayur Rampai

Kalau nak tahu, inilah lauk makan tengahari K.An hari ni... Tak perlu lauk lain, walaupun ada (masak ayam untuk anak-anak).. K.An makan sayur rampai dengan nasi panas... Ringkas, tapi lengkap dan seimbang.. sesuai sungguh untuk ibu-ibu hamil macam K.An ni..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris nipis
1 sudu teh cili kisar
segenggam udang putih
1/2 keping tempe (daripada sekeping 4 persegi dalam peket tu)- potong kecil
10 biji bebola ikan- belah 2



sedikit fucuk dan suun- rendam dalam air biasa selama 15 minit
(K.an letak banyak suun sebab anak-anak suka)
sedikit kobis, karot dan 2 tangkai kacang panjang- potong ikut
citarasa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis



Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk atau kuali. Masukkan tempe. Goreng sekitar 2 minit sehingga tempe wangi. Masukkan bawang, udang, cili merah dan cili kisar. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan semua sayuran, bebola ikan, suun dan fucuk. Gaul rata dan tutup periuk selama 2 minit.

4. Masukkan garam dan gaul rata. Jika semua bahan cukup masak, bolehlah ditutup api dan hidang bersama nasi panas..

Kuih ketayap ni hidangan minum petang kami sekeluarga... jemput makan semua..
Resepi ketayap kat sini ye..

3 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak An..emmm..saya pun suka ratah kalau wat sayur ni..pastu soo hoon tu kasi lebih siketttt...suke suke suke

indahhouse said...

salam kak raihan,
apa khabar? maaf baru sampai. line tenet takde 5 ari.
Sayur yang ada fucuk dan sohon ni, memang saya suka! kaler perfect, sirat2 suhun tu buat saya suka. hihi

Raihan Shaari said...

Su- jangan tak tau.. K.An pun ratah juga.. heheh.. tak pandang kiri-kanan dah..

Indah- mak, ayah, anak2 semua suka..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin