Tuesday, January 5, 2010

Lepat Pisang

Assalamualaikum dan salam tahun 2010 semua..
Alhamdulillah, minggu ni masa cergas K.An dah bertambah daripada 2-3 jam ke 4-5 jam di waktu siang... malam pun dah ok sikit... bolehlah masak lain sikit daripada hari biasa...

Tekak yang nak makan macam-macam ni pun bolehlah dilayan. Sebenarnya bukan K.An je yang ada permintaan, tapi anak-anak pun mintak macam-macam. Abg. Azam tu 'toksah' cakap le... dah le demam mengalahkan K.An, dah sihat sikit ni, teringin nak makan itu-ini.... bagus juga, boleh kami menumpang sekaki.. heheh..

Beberapa hari lepas, sempat K.An buat lepat pisang untuk minum petang. Lepat ni pastinya versi mak K.An yang dah berpuluh tahun kami adik-beradik makan. Saiznya kurus-kurus dan comel, tak sama dengan lepat kat KL ni yang agak lebar dan leper. Tapi apa pun rupanya, asal sedap, boleh saja....

Resepi agak-agak selama ni, dah K.An sukat dan mudahkan untuk semua mencuba...
Bahan-bahan: (menghasilkan 12-15 bungkus lepat bergantung saiz masing-masing)

10 biji pisang awak masak- hiris kecil dan lecek halus
3 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan tepung beras
1/4 sudu teh garam (tak letak pun tak apa)

** 1/2 biji kelapa putih digaul sedikit garam sebagai inti
15 keping daun pisang bersaiz 5 X 7 inci- dilayur sedikit

Cara membuatnya:

1. Gaulkan semua bahan kecuali inti di dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. Adunan agak cair ye.. jangan risau.
2. Sambil tu, panaskan pengukus. Sediakan daun pisang, adunan kuih dan inti. Sendukkan 1-2 sudu besar adunan ke atas daun pisang. letakkan 1/2 sudu teh inti( ikut citarasa) dan gulung kemas. Lipatkan bahagian kiri daun pisang ke bawah dan tegakkkan lepat. Kemuadian baru lipat bahagian kanan agar adunan tidak terkeluar.
3. Susun di dalam pengukus. Buat proses hingga habis adunan.

4.Kukus kuih dengan api kuat selama 15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dihidang.

*** Lepat versi kami berwarna putih kerana pisang awak yang digunakan. Warna lepat yang gelap terhasil jika pisang emas atau pisang berangan digunakan. Ada juga sesetengah orang yang mencampurkan gula merah di dalam adunan. Ikutlah citarasa masing-masing ye... K.An memang suka versi yang ini... hmmm...

1 comment:

Sue @ Nenie said...

Salam..Akak..Minta lepat 2~3 biji buat minum petang...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin