Putrajaya kembali panas.... Siang malam kipas di rumah ni tak henti-henti berputar.... Kalau nak sejuk, cuma di waktu Subuh dan awal pagi... Itupun kena keluar dari rumah atau duduk di tepi tingkap terbuka untuk menghirup kesegaran udara... Di dalam rumah, sama je keadaannya..
Waktu nilah K.An rindukan suasan rumah kampung yang udaranya sejuk menggigit tulang dan segar dihirup terutama di waktu pagi. Sistem pengudaraan rumah kampung juga sangat berkesan dalam menyejukkan isi rumah... hmmm... nak kena reka dan buat sendiri rumah le jawabnya...
Panas-panas gini, tak berapa sesuai nak makan yang berempah dan pekat-pekat... Sedap yang berkuah dan kurang pedasnya... Ada saki baki kaki ketam dan udang buah tangan Sabah, K.An buatkan Seafood Tomyam.. resepi macam tomyam sebelum-sebelum ni juga, cuma tambahkan lebih seafood untuk rasa berbeza..
Yang K.An nak kongsikan hari ni ialah Resepi Siakap Kukus Asam Boi ni... lain sikit sebab dia ada rasa masam manis Asam Boi... Boleh cuba untuk kelainan...
Resepi dan idea asal daripada Encik Zaharum Uda-Bandar Tasik Puteri. Disiarkan dalam Majalah Saji Edisi Februari 2009. Semua resepinya nampak sedap...
Bahan-bahan ikut citarasa K.An:
1 ekor ikan siakap, dibersihkan dan dikelar serong- lumur dengan sedikit garam
5 biji Asam Boi putih
1 labu bawang besar dimayang
1 tangkai cili merah dihiris nipis
3 tangkai cili padi diketuk
1 biji tomato dibelah 6
1 biji limau nipis diperah airnya
1 kuntum bunga kantan dihiris halus (tak ada stok- K.An tak letak)
1 batang serai dititik
1 inci halia muda dihiris halus
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus. Masukkan ikan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan di atas ikan dan tuangkan air limau nipis. Kukus Ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Sedia dihidang bersama nasi putih,Seafood Tomyam dan air Asam atau sambal belacan jika suka...
salam wah dh telan air liur dah..suka lauk ikan gini
ReplyDeletesalam kak ann.. saya ingin kongsikan resepi ikan steam limau.. selamat mencuba kak ann..
ReplyDelete