Thursday, March 10, 2011

Paf Lapis Epal a.k.a Danish

Yang ini... isi je inti apa-apa, bagi je nama ikut suka hati masing-masing......
Di rumah kami ni, apa-apa yang diintikan pisang atau epal.... selamat...liciiin...
Mudah membuatnya..cepat dihidang, cepat juga dihabiskan

Bahan-bahan: (untuk 10 keping danish)

Kepingan pastri secukupnya
Inti:
3 biji epal merah atau hijau
2 biji buah lai
2-3 sudu besar gula
1 inci kulit kayu manis
1 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur untuk sapuan

Cara memasak inti:

1. Kupas kulit lai dan epal. Dadu kecil.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama kulit kayu manis dan gula. Tambah 2 sudu besar air. Hidupkan api sederhana dan kacau campuran hingga epal dan lai agak lembut. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga inti pekat. Tambah sedikit lagi gula jika kurang manis. Ketepikan sebentar.
Membuat danish:

1.Keluarkan pastry dari 'freezer'. Susun di dalam loyang yang dilengser sedikit mentega. Potong pastri seperti gambar

2. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sapukan bahagian tepi danish dengan telur. Bakar paf atau danish selama 15 minit atau permukaannya keperangan. Sedia dinikmati

2 comments:

  1. Lapar la pulak tgok benda ni hehehe.. mesti sedap kan

    zu
    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. sedapnya....nanti nak try jugalah

    ReplyDelete