Thursday, March 10, 2011

Bawal Kukus Bertaucu

Salam sejahtera, salam bahagia dan salam ceria semua... sedar tak sedar 2 hari lagi cuti sekolah akan tiba lagi... insyaAllah kali ni, K.An sekeluarga akan pulang ke kampung bertemu keluarga tercinta di sana. Kebetulan Mak saudara K.An akan melangsungkan perkahwinan.. elok sangatlah tu.. Maknanya musim kenduri kahwin pun datang lagi.

Bila dah banyak makan lauk daging, nasi minyak dan ayam tu, sesekali nak diselangkan juga dengan ikan.. Jadi, kali ni K.An bawakan satu lagi resepi ringkas yang kalau diletakkan di depan Tom Collichio (Top Chef- ch 702) awal-awal lagi dia tolak tepi..heheheh... dia kata resepi ringkas tak diterima untuk tahap chef.. takpelah... ni tahap ibu-ibu dan nenek kat rumah (kata Fabio...) ringkas, tapi sedap tau..
Resepi campak-campak daripada K.An:

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

1 ekor ikan bawal saiz sederhana
1 peket taucu BILAL- 2 sudu besar
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 tangkai cili hijau dan 1tangkai cili merah-dihiris
1 sudu teh air asam jawa
1 inci halia dihiris halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam- ikut citarasa
1 batang serai dititik
sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan dan lumurkan sedikit garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas.
2. Panaskan pengukus. Masukkan semua bahan lain kedalam bekas berisi ikan tadi. Kukus ikan selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak. Sedia dihidangkan bersama nasi, air asam ataupun sambal belacan dan ulam-ulaman.

No comments:

Post a Comment