Monday, June 28, 2010

Talam Keladi

Mesti cuba resepi ni sebab inilah Talam Keladi yang paling sedap yang pernah K.An cuba buat. Sebelum ni dah cuba beberapa resepi daripada pelbagai sumber di internet, tapi K.An tak ulang sebab tidak menepati citarasa K.An.

Baru-baru ni sambil lalu beli batang keladi untuk Asam Pedas Pari, K.An beli sekali ubi keladi dengan niat membara nak buat talam keladi. Setelah di'google' K.An tertarik dengan resepi dari blog myzana - dapur myzana.blogspot.com. Puas hati dengan rasanya, K.An kongsikan resepinya di sini. Boleh buat juadah berbuka puasa hari ni ye....

Terima kasih zana atas resepi yang sungguh sedap.. 5 ***** K.An bagi. Cara membuatnya K.An dah ubahsuai sedikit mengikut pengalaman yang ada agar kuih menjadi elok.

Bahan-bahan: (K.An cadangkan buat separuh adunan jika pertama kali cuba. Gunakan loyang saiz 7 inci agar kuih tidak terlalu tebal)

***Resepi yang ini adunan penuh ye.(sesuai untuk loyang 10 inci atau 2 loyang 6 1/2 atau 7 inci)
- boleh jamu satu kampung...heheheh...

Lapisan Bawah:
300 gm keladi
600 ml santan cair (daripada 1/2 biji kelapa)
150 gm tepung beras
20 gm tepung ubi (lebih kurang 2 sudu besar)
1/2 sudu teh garam- K.An lebihkan sikit, sebab ingin rasa lebih lemak masin

Lapisan Atas:

250 gm gula pasir
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat (daripada 1 biji kelapa)- K.An campurkan 1 1/2 cawan pati santan (krim) dengan 1 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu dan esen keladi
Cara membuatnya:

1. Kupas keladi dan cuci bersih. Potong dadu dan rendam dalam air garam selama 10 minit. Petua K.An untuk hilangkan gatal jika ada. Toskan dan cuci bersih sekali lagi.

2. Panaskan pengukus. Masukkan keladi ke dalam penapis dan kukus selama 15 minit. Asingkan 3/4 bahagian keladi dan masukkan ke dalam pengisar bersama santan cair. Kisar hingga halus.

(K.An tinggalkan 1/4 keladi lagi dalam bentuk dadu sebab K.An suka lapisan bawahnya apabila dikunyah ada rasa keladi asli.

3. Masukkan bahan yang dikisar bersama baki ubi keladi, tepung beras, tepung ubi dan garam ke dalam periuk. Hidupkan api perlahan dan gunakan whisk untuk mengacau agar adunan rata dan tidak berketul. Masak hingga campuran pekat.

4. Sediakan loyang bersaiz 10 inci (jika buat adunan penuh) dan panaskan pengukus. Lengser loyang dengan sedikit minyak. Masukkan adunan lapisan bawah (sebaik diangkat dari dapur) ke dalam loyang dan kukus 15-20 minit)

5. Sementara tu, sediakan lapisan atas. Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati dengan 'whisk'. Tapiskan ke dalam periuk dan masak sebentar menggunakan api perlahan hingga adunan hampir pekat. (Jika terlalu pekat, nanti permukaan kuih talam tidak licin)

6. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah yang dicakar dengan garpu dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan sepenuhnya (3-5 jam) sebelum dipotong. Selalunya kuih talam (sebarang jenis talam kukus) dibuat di waktu malam dan boleh dinikmati di waktu pagi.
Sedia dihidang....

Friday, June 25, 2010

Kerutuk Ayam Adabi

Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua... hari penuh keberkatan dan kenikmatan kepada seluruh umat Islam.. Kepada yang berpuasa sunat semalam pasti lebih terasa kemeriahannya.. Banyakkanlah bersedekah agar rezeki yang ada tambah berkat...
Hari ni kita masak istimewa sikit sempena hari Jumaat. Juadah Pantai Timur ni selalunya disajikan di Hari Raya ataupun dipadankan dengan nasi minyak ketika kenduri kendara... Inilah kali pertama K.An masak kerutuk sebab di tempat K.An tak ada masakan begini.

Minggu lepas masa mencari bahan-bahan masakan termasuk rempah ratus yang dah susut stoknya di dapur K.An, ternampak rempah Kerutuk Adabi di rak rempah ratus... Bagus juga kalau mencuba. Resepi pun dah tersedia... Beli ayam dan bahan-bahan lain, dan kita masaak....

Resepinya k.An ikut yang ada di peket rempah. Dah siap, rasa macam kurang pedas, K.An ketuk 5 biji cili padi dan campur semula dalam masakan... mmmp.. baru naik rasanya.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 peket rempah kerutuk Adabi
800 gm ayam dipotong kecil
2 sudu makan kerisik
1 1/4 cawan santan pekat- daripada 1 biji kelapa

Bahan A: (dikisar)
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Bahan B:( dikisar)
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1/4 inci lengkuas

2 batang serai ditumbuk
80 gm gula merah/ gula melaka
1 sudu teh pati asam jawa Adabi
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara memasaknya:

1. Bancuh rempah kerutuk dan bahan A dengan sedikit air.
2 Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan B bersama serai hingga wangi. Masukkan Campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak. (gunakan api perlahan dan gaul sekali-sekala)

3.Kemudian masukkan ayam, kerisik, santan pekat, asam jawa, air dan gula merah. Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan cili padi yang diketuk. Gaul rata. Jika cukup rasa, bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.

Thursday, June 24, 2010

Ketupat Pulut Jagung Manis

Jangan marrrrah ya.... hari ni punya menu pun mengimbau gema takbir raya ye.... macam terdengar-dengar pulak masa menjamah ketupat pulut jagung manis dengan kari ayam.. macam yang K.an kata sebelum ni, sementara boleh makan ni, K.An dah mengatur macam-macam menu yang kena 'pantang' masa lepas bersalin nanti.. terutamanya juadah Raya... huhuk.. tak le nanti rasa kempunan tak dapat menjamahnya..

Kebetulan minggu lepas ada tempahan pulut kuning dengan Kari ayam dan kek pisang daripada teman pejabat Abang Azam. Cikgu Azhari siap bagi beras pulut sekali... melihatkan banyaknya beras tu, K.An saja ketepikan sikit untuk buat ketupat pulut jagung manis ni supaya ada kepelbagaian... Alhamdulillah, kata Abang Azam, awal-awal lagi ketupat ni licin sebab jarang jumpa kat tempat lain kan... tak rugi buat..

Bahan-bahan:

3 cawan beras pulut
3 cawan santan sederhana pekat daripada 1 biji kelapa- pastikan kelapa yang dimesin putih sahaja supaya rupa pulut tidak lebam. Kalau beli santan pekat dah siap tu, jangan masukkan hampasnya..
sedikit garam
1/2 cawan jagung manis- yang dipeket atau jagung segar dihiris. (boleh tambah kalau suka lagi banyak jagung

*** sedikit gula jika nak rasa macam ketupat manis pantai timur- K.An tak letak sebab dah ada rasa jagung manis.

5-8 helai daun pisang berukuran 7 X 8 inci- dilayur terlebih dahulu
*** boleh guna daun palas jika ada

tali rafia untuk mengikat

Cara membuatnya:

*** Boleh Rujuk juga di 'Entry' Pulut Pasong

1. Masukkan pulut, santan, garam dan jagung ke dalam periuk nasi. Masak seperti biasa hingga masak. Biar suam-suam sedikit sebelum dibalut.

2. Sediakan daun pisang. Sendukkan pulut ke atas daun pisang. Padatkan seperti membuat lopes. Bentukkan silinder dan gulung kemas.

3. Ikat bahagian tengah. matikan ikatan dan potong tali. Padatkan di kedua hujung daun pisang. Ikat kemas setiap satu. Buat hingga habis pulut.

4. Panaskan kukusan. Susun ketupat di dalam periuk pengukus dan kukus selama 20 minit. Matikan api dan angkat ketupat. Sejukkan sebelum dipotong.
Dah siap potong, bolehlah dihidang bersama kari ayam, rendang daging atau ayam, serunding dan daging dendeng....

Jemput semua..

Tuesday, June 22, 2010

Asam Pedas Pari dengan Keladi

Dah selalu sangat buat Asam pedas sekarang ni sebab anak-anak K.An dah makin suka makan makanan pedas. Kalau tak ada pedas, semua sibuk mencari cili padi nak dipicit ke dalam nasi.... hmmm... lidah ngan tekak orang Melayu.. semuanya kena bercili.

Walaupun dah berpuluh kali masak asam pedas, tak kiralah ikan kembung ke, daging tetel (mmmph sedapnya..) ayam, ikan tenggiri masih tak jemu lagi.... Kali ni ter'rajin' sedikit K.An tambah keenakannya dengan keladi... Lagi banyak batangnya... lagi sedap..

Resepi macam biasa sama je, tapi K.An letak semula untuk kemudahan semua..... Bila dah selalu buat dan pandai ... campak-campak je... tak payah dah ikut resepi.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

300- 500 gm ikan pari dipotong kecil- K.An letak lebih sebab ikan pari ni 'febret' anak-anak
5-8 ulas bawang merah- lagi banyak lagi sedap
1 sudu teh belacan siap dibakar (1 sm persegi lebih kurang)
3 ulas bawang putih
1/2 cawan cili kisar pekat
3 biji cili padi diketuk
1 cawan air asam jawa- K.An bancuh 1 sudu besar pati asam jawa Adabi dengan 1 cawan air
2 keping asam keping
daun kesum secukupnya
4 batang keladi- beli kat pasar yang ada batang panjang dan sedikit ubinya
garam, gula secukupnya
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus. ketepikan.
2. Potong batang keladi sepanjang 2 inci dan ubinya setebal 1/2 sm. Kupas bahagian luar batang keladi,( macam kupas kulit sengkuang) dan rendamkan di dalam air sementara siap semua batang dikupas.
3. didihkan air secukupnya di dalam periuk bersama 2 keping asam keping. Masukkan ubi dan batang keladi dan rebus hingga separa empuk. Matikan api, toskan dan masukkan air lagi dan rebus sekali lagi hingga empuk. Proses ini adaah untuk menghilangkan rasa gatal keladi.
Toskan dan sedia digunakan.

4. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga berbau semerbak (terutamanya berbau belacan). Proses ini menentukan kesedapan asam pedas. kalau tak cukup tumis, kurrrreng sedapnya nanti.

5. Masukkan cili kisar dan sedikit air. Tumis lagi hingga terbit minyak. Kacau sekali-sekala. Bila dah pekat, masukkan air asam jawa. Biar mendidih.

6. masukkan ikan, cili padi dan 1 cawan air. Apabila ikan masak, barulah dimasukkan keladi, garam dan sedikit gula. Jika ingin lebih masam tambahkan asam keping. Nak kuah lebih, tambah sedikit air. Didihkan dan tutup api. sedia dihidang.

***** ikan parinya licin dikerjakan anak-anak, ubi keladi dan batangnya pulak, k.An dan abang Azam yang kerjakan... alhamdulillah... puas hati betul, sebab kalau di kedai, tak selalu dapat asam pedas yang 'kau' punya....

Monday, June 21, 2010

Pulut Tanak, Telur Dadar dan Sambal Ikan Bilis

Ramai yang bersemangat pagi ni nampaknya terutamanya kepada penyokong skuad Brazil... tahniah sebab menang 3-1, lewat pagi tadi ke atas Ivory Coast... (tapi kesian plak Kaka kena aniaya...huhuk...)

Kepada yang puasa sunat Bulan Rejab dan Isnin, selamat berpuasa... moga ibadah yang dilakukan akan menambah keimanan kepada Allah SWT.

Kepada yang belum bersarapan, masih tercari-cari hidangan yang nak dijamah... K.An bawakan pulut tanak bertemankan telur dadar dan sambal ikan bilis pagi ni... Lepas makan, semua pakat pergi kerja ye... pergi pejabat boleh, pergi kebun boleh... tak pun pergi cuci kain ye... bakar semua lemak-lemak yang terkumpul... kalau makan kat kedai, balik 'opis'.. naik tangga... jangan naik lif tau... hehehheh....

Set ni tak perlu resepi kot... sebab masak pulut macam biasa je:

Sukatan 1:1 .Contohnya 1 cawan beras pulut denganh 1 cawan air.

Caranya:
1. Kalau masak guna periuk nasi, Basuh beras pulut, toskan...
2. Didihkan air bersama 1 sudu besar minyak masak dalam periuk nasi. Bila air mendidih, masukkan beras pulut. Kacau sedikit dan tutup periuk. Biarkan hingga masak. Boleh dihidang bersama lauk-pauk kegemaran..

*** kepada yang ada periuk tekanan, memasak pulut lebih cepat mudah jika tahu caranya. Masukkan beras pulut, air dan sedikit minyak masak ke dalam periuk tekanan. Hidupkan api sederhana besar (di atas dapur gas) bila keluar wap... kecilkan api.. paling kecil. Biar 5 minit. Matikan api dan tunggu sehingga periuk boleh dibuka. (atau buka injap tekanan, jika ada) Kacau dan sedia dihidang

Sunday, June 20, 2010

Sotong Tumis Berempah

Assalamualaikum wrt...

Mesti ramai yang dok mengadap TV menonton Piala Dunia waktu ni.... bola, bola juga, jangan sampai dapur tak berasap ye... kang tak pasal-pasal kena makan cucoq bola pulak... (teringat iklan Adibah Nor masa musim Piala Dunia lepas... hihihi...kelakar)
Dalam sibuk menonton tu, jom ke dapur kejap... kita masak sotong tumis berempah ni.. selalu jumpa kat kedai mamak lauk-pauk macam ni... ringkas, tapi membuka selera..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

300-500 gm sotong- bersihkan dan potong kecil
1 sudu besar rempah kari
sedikit serbuk kunyit
3-5 tangkai kacang buncis- hiris serong
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai cili merah- hiris serong
1 tangkai daun kari-lurut daunnya
1/2 labu bawang besar, dihiris membujur
1 biji tomato- dibelah 6
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi. Masukkan rempah kari (bancuh sedikit air) dan kacau hingga terbit minyak.

2. Masukkan sotong,serbuk kunyit, cili merah, bawang besar, tomato dan kacang buncis. Kacau dan tutup periuk hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa.Kacau hingga kuah pekat. (ikut citarasa)
Matikan api dan sedia dihidang.


Tuesday, June 15, 2010

Salad Ayam Seleri @ Kerabu Ayam 2

Sejak akhir-akhir ni, ingatan K.An tak berapa sempurna sikit. Agaknya banyak terminum air atau gula bekas semut yang dok berkeliaran di serata rumah ni...

Masa dok edit gambar ni, di ingatan K.An kerabu ayam je... bila dah selesai, jenguk semula resepi asal,..... alamak!!! rupanya, namanya Salad Ayam Seleri.... ikutlah nak guna yang mana pun. Salad tu 'omputih' kata, kerabu tu, Orang Melayu kata....

Bahan senang, sajian sihat, cara membuat pun saaangat mudah... Apa lagi, cubalah resepi ni. Walaupun ringkas, tapi cukup membuka selera.

Resepi asal daripada sekumpulan Chef Hotel Allson Klana, Putra Nilai, Negeri Sembilan. Disiarkan dalam Majalah Rasa Oktober 2009 Edisi Rumah Terbuka Hari Raya... (ramai chefnya, tak tau siapa punya air tangan..

Bahan-bahan:(hidangan untuk 5 orang)

200 gm isi ayam- potong kecil dan rebus dalam sedikit air

**2 batang seleri
**2 helai daun limau purut
**1 labu bawang besar holland
**2 batang serai
**5 biji cili padi

semua bahan bertanda** dihiris halus
1 sudu makan pes tomyam- ikut citarasa
1/4 sudu teh lada sulah
garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:

1. Toskan isi ayam dan masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan bahan lain yang telah dihiris dan tambahkan pes tomyam, lada sulah, garam dan gula.

Pes tomyam yang K.An gunakan. Boleh cuba jenama lain juga

2. Tambah sedikit air rebusan jika suka salad sedikit berkuah. Gaul rata dan sedia dihidang
*** baru-baru ni, K.An telah menjalani ujian kesihatan, dan telah dinasihatkan doktor agar kurangkan makanan berminyak walaupun mempunyai berat badan ideal... tapi nampak gayanya 'sinki' K.An pun dan macam sinki sumbat.... huhuk... terpaksalah kurangkan makan nasi lemak dan kuih-muih tradisi kegemaran K.An tu.... Kita makan salad ngan kerabu je ye..

Sunday, June 13, 2010

Nasi Jagung Sesuci Lebaran

Assalamualaikum semua..

Berlalu sudah 10 hari dengan pantas sekali... Pelbagai peristiwa yang berlaku dan aktiviti yang dilakukan bersama keluarga.. Ambik Kad Laporan Prestasi anak-anak, Maklong dimasukkan ke ICU (alhamdulillah dah kembali sihat), Hi-Tea bersama keluarga di Shah Alam, menghadiri kenduri kahwin dan kesyukuran dan balik kampung selama 5 hari.

Hampir 7 hari tak menjenguk komputer dek kerana liputan terhad di kampung dan aktiviti padat. Malam ni, diluangkan juga masa mengemaskini apa-apa yang patut..

Nasi Jagung ni dah lama beratur dalam senarai N3... dalam siri mengumpul resepi untuk bulan puasa dan hari Raya.. Walaupun lambat lagi, tapi mengingatkan yang K.An akan bersalin di awal puasa, banyak le juadah yang teringin dijamah sebelum masa berpantang nanti. Belek pelbagai majalah edisi hariraya dan puasa, K.An tertarik dengan Resepi Puan Ramlah bt Mohamad dari Bandar Puncak Alam, Selangor dalam Majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008. Dinamakan Nasi Jagung Sesuci Lebaran. Seperti biasa K.An ikut bahan-bahan yang diberi tapi kuantitinya dah disesuaikan mengikut jumlah nasi yang dimasak.

Memang sedap, tak muak tapi rasa lemak manis jagung gitu.... Silalah cuba..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-8 orang)

2 1/2 cawan beras Basmathi
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar tomato puri
1/4 sudu teh lada sulah
1 labu bawang besar didadu
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Buang cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis serba sedikit
5 biji buah pelaga
1/2 sm halia dihiris halus
1 helai daun pandan dicarik dan disimpul
1 cawan jagung manis- K.An guna yang dijual beku sedia untuk dikukus tu..
2 sudu besar margerin untuk menumis
1 sudu teh garam
3 cawan air rebusan ayam- K.An rebus beberapa ketul ayam bahagian bertulang dan ambil sebahagian airnya. Isinya K.An gunakan untuk buat dalca ayam

Cara memasaknya:

1. Basuh beras dan toskan. Letakkan periuk nasi di atas dapur gas. Hidupkan api dan masukkan margerin.
2. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan beras dan goreng sebentar.
3. Masukkan tomato puri susu cair, garam, jagung dan air rebusan ayam. Matikan api dan letakkan periuk nasi pada punca elektrik.

4. Masak nasi seperti biasa. Apabila nasi mendidih, kacau rata dan tutup periuk semula. Biarkan hingga masak. Apabila nasi masak, gaul dengan senduk agar nasi peroi. Sedia dinikmati bersama lauk-pauk lain.

Yang mudah, K.An buat ayam masak merah dan dalca ayam. Buat juga acar mentah.

Tak rugi cuba... Nasi ni memang sedap. Terima kasih Puan Ramlah...

Wednesday, June 2, 2010

Makaroni Goreng

Alhamdulillah, anak-anak di sekolah Kebangsaan dah selesai menghadapi peperiksaan Pertengahan tahun dan telahpun mendapat keputusan cemerlang seperti yang diingini. Tahniah Asma' dan Sarah. Tinggal Iqbal di Tingkatan 3 yang masih berjuang hingga ke hujung minggu ni. Lega sikit dan rutin harian K.An pun kembali seperti biasa. Almaklum, bila anak-anak periksa, maknya yang lebih-lebih risau dan 'tension'. Anak-anak ni boleh releks je..


Sebagai pembukaan bulan Jun ni, K.an kongsi resepi mudah makaroni goreng. Sesuai sungguh dihidangkan di waktu minum petang dan menjadi kesukaan anak-anak sebab K.An letak sosej sekali...

Tak perlu panjang cerita, jom kita tengok resepi.

Bahan-bahan: hidangan untuk 5 orang dewasa

1 1/2 cawan makaroni- rebus dalam air mendidih yang dicampur sedikit garam hingga lembut. Toskan
1/2 cawan tomato puri
1 labu bawang besar didadu
1/2 cawan daging cincang- K.An guna daging segar (kalau guna daging kisar Ramly tu, jangan lupa letakkan dalam penapis dan lalukan dulu di bawah air agar daging bersih)
2 ulas bawang putih dicincang
3 sudu besar sos cili
1 tangkai cili merah dihiris
1/2 sudu teh oregano kering
1/2 biji tomato segar didadu
4 batang sosej dipotong kecil
sedikit sayuran seperti kobis dan karot yang dihiris halus
sedikit garam dan gula jika perlu
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu. Masukkan daging dan goreng hingga masak.

2. Masukkan tomato yang didadu, tomato puri, cili merah dan sos cili. Kacau hingga buah tomato lembut. Masukkan sedikit air, sosej dan sayuran. Tambah garam dan gula secukup rasa.

3. Masukkan makaroni yang telah direbus lembut tadi. Gaul sebati. Masukkan oregano kering dan kacau rata. Sedia dihidang.



Al-Fatihah

Pada 28 Mei 2010 (Jumaat), kami sekeluarga dikejutkan dengan pemergian Paksu Saufi (adik bongsu mak K.An) ke Rahmatullah. Arwah meninggalkan seorang isteri dan 5 orang anak yang masih kecil (yang sulung berusia 10 tahun). Mengikut laporan perubatan, arwah meninggal mengejut kerana serangan jantung. Walaupun sedih dan berat hati menerima berita tersebut, sebagai seorang Islam yang beriman dengan Qada' dan Qadar Allah SWT, kita yang hidup wajib merelakan pemergian tersebut dengan hati terbuka.
Setiap yang hidup, pasti menemui kematian dan setiap ketentuan Allah ada hikmah di sebaliknya. semoga Roh arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Al-Fatihah.

Kami sekeluarga juga mendoakan agar Maksu, tabah menghadapi ujian Allah ini. InsyaAllah akan ada sinar di hujung jalan yang bakal menanti Maksu sekeluarga.

Maksu (kanan sekali) semasa turut serta di majlis perkahwinan adik K.An Hanida di Seremban.
Tak masuk pulak gambar arwah dan keluarga masa ni...