Dah selalu sangat buat Asam pedas sekarang ni sebab anak-anak K.An dah makin suka makan makanan pedas. Kalau tak ada pedas, semua sibuk mencari cili padi nak dipicit ke dalam nasi.... hmmm... lidah ngan tekak orang Melayu.. semuanya kena bercili.
Walaupun dah berpuluh kali masak asam pedas, tak kiralah ikan kembung ke, daging tetel (mmmph sedapnya..) ayam, ikan tenggiri masih tak jemu lagi.... Kali ni ter'rajin' sedikit K.An tambah keenakannya dengan keladi... Lagi banyak batangnya... lagi sedap..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
300- 500 gm ikan pari dipotong kecil- K.An letak lebih sebab ikan pari ni 'febret' anak-anak
5-8 ulas bawang merah- lagi banyak lagi sedap
1 sudu teh belacan siap dibakar (1 sm persegi lebih kurang)
3 ulas bawang putih
1/2 cawan cili kisar pekat
3 biji cili padi diketuk
1 cawan air asam jawa- K.An bancuh 1 sudu besar pati asam jawa Adabi dengan 1 cawan air
2 keping asam keping
daun kesum secukupnya
4 batang keladi- beli kat pasar yang ada batang panjang dan sedikit ubinya
garam, gula secukupnya
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus. ketepikan.
2. Potong batang keladi sepanjang 2 inci dan ubinya setebal 1/2 sm. Kupas bahagian luar batang keladi,( macam kupas kulit sengkuang) dan rendamkan di dalam air sementara siap semua batang dikupas.
3. didihkan air secukupnya di dalam periuk bersama 2 keping asam keping. Masukkan ubi dan batang keladi dan rebus hingga separa empuk. Matikan api, toskan dan masukkan air lagi dan rebus sekali lagi hingga empuk. Proses ini adaah untuk menghilangkan rasa gatal keladi.
Toskan dan sedia digunakan.
4. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga berbau semerbak (terutamanya berbau belacan). Proses ini menentukan kesedapan asam pedas. kalau tak cukup tumis, kurrrreng sedapnya nanti.
5. Masukkan cili kisar dan sedikit air. Tumis lagi hingga terbit minyak. Kacau sekali-sekala. Bila dah pekat, masukkan air asam jawa. Biar mendidih.
6. masukkan ikan, cili padi dan 1 cawan air. Apabila ikan masak, barulah dimasukkan keladi, garam dan sedikit gula. Jika ingin lebih masam tambahkan asam keping. Nak kuah lebih, tambah sedikit air. Didihkan dan tutup api. sedia dihidang.
***** ikan parinya licin dikerjakan anak-anak, ubi keladi dan batangnya pulak, k.An dan abang Azam yang kerjakan... alhamdulillah... puas hati betul, sebab kalau di kedai, tak selalu dapat asam pedas yang 'kau' punya....
ni memang kegemaran kfa ni An.. nanti kalau kfa g rmh An, An masakkan ni k hehehe
ReplyDeleteboleh sangat kak Fa... anak2 ngan suami An pun boleh tumpang semulut dua... hihihi...
ReplyDeleteAn, KFa nk tanya ni.. Boleh tak laksa Johor yg An letak resepi kat dlm Periuk Tanah ni, KFa guna ikan sardin dlm tin instead of ikan tenggiri n ikan kembung..?!!
ReplyDeleteTQ An..
salam K.Fa... boleh je... memang rasa dia mungkin tak sama tapi, macam buat laksa 'utagha' kita juga.. mana ikan yang ada, masuk je....
ReplyDeleteK.Fa tengok kt N3 resepi laksa Sarawak Kak Ti.. An guna sardin tin..