Wednesday, May 26, 2010

Keropok Lekor

"Solli aaa... ini kelopok, lupa takda.. taaapi, rasa dia.... sedddap punya..." saya punya laling sama anak-anak pun kata luluus...

Dah lama menyimpan hasrat nak buat sendiri keropok lekor lembut ala-ala Losong tapi rasa macam Ma....... je.. Entah macamana tiba-tiba, Hari Sabtu lepas dapat tenaga tambahan untuk menjayakan juga projek keropok lekor di rumah... alhamdulillah jadi.. kalau tak memang penat tau dibuatnya..

Resepi asal daripada aa iezah dari MyResepi. K.An dah ubahsuai sikit berpandukan maklumbalas ramai yang dah mencuba resepi tersebut. Terima kasih banyak aa iezah..

Bahan-bahannya: (hasilnya sangat banyak, boleh makan sekampung..hehehh..) agak-agak ye, kalau nak makan 2,3 mulut je...

1 kg ikan kembung/ selayang- K.An gunakan 500 gm ikan kembung dan 500 gm ikan pelaling
500 gm tepung sagu ( takde kat sini- K.An gunakan 300 gm tepung ubi dan 200 gm tepung gandum)
sedikit garam
beberapa ketul kiub ais
air secukupnya anggaran 125 ml

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan dan asingkan isi dengan tulang. Proses ni memerlukan kesabaran kalau buat banyak.... habis satu badan bau ikan.. Kemudian potong kecil isi ikan dan tumbuk halus.

2. Ketika menumbuk isi ikan masukkan kiub ais berselang-seli. Tujuannya supaya keropok tidak liat nanti. (k.An gunakan blender dan campurkan air ais bersama isi ikan. Seeloknya kisar sedikit demi sedikit. Jangan dimasukkan sekaligus.)

3. Masukkan isi ikan ke dalam mangkuk dan campurkan tepung dan garam sedikit-demi sedikit hingga campuran boleh dibentuk. Tambahkan air jika perlu.

4. Akhir sekali gentel adunan menjadi panjang dan sambil tu bolehlah dididihkan air untuk merebus keropok. K.An taburkan sedikit tepung gandum pada dulang dan gentel adunan di atas tepung tersebut agar tidak melekat.

5. Masukkan keropok ke dalam air dan angkat bila timbul, menandakan keropok masak. Toskan dan hiris ikut citarasa sebelum digoreng.
Tengok le rupa keropok K.An yang agak 'buruk' akibat terlebih masuk air ni...Alhamdulillah tak liat setelah digoreng..

Siap digoreng bolehlah dihidangkan bersama sos cili atau sos keropok lekor.

Selamat mencuba... Penat, tapi berbaloi...

**** Hari ni baby Maryam masih demam... panasnya badan dia setiap kali habis kesan ubat demam. Kena ke klinik lagi le petang ni.

5 comments:

  1. sedappp nyer kopok lekor.. lagi2 buatan sendiri... dan tentu 100% asli... tak de perasa tiruan atau telebih tepung.. kan kan..

    Pernah gak sy nak cuba wat kopok lekor ni.. tapi tak terbuat2 lagi.. insyaALLAH.. bila nampak kat sini.. teringin nak wat tu makin tinggi.. hmm harap2 menjadi.. :D

    Psstt.. time goreng tu tak meletop2 ke??

    ReplyDelete
  2. JassNani:

    Betul tu... terasa ikannya dan tak perlu bubuh perasa tambahan kecuali garam. Alhamdulillah setelah ditoskan, tak pulak meletup masa mneggoreng tu.
    Cuba, jangan tak cuba..

    ResmiPadi:

    Boleh.... ada lagi stok kt freezer tu..

    ReplyDelete
  3. NAK JADI CERITA.....
    TENGAH DOK MENGAJAR STUDENT.....DOK CARILAH GAMBAR KEROPOK LEKOR.....TAK SANGKA PULAK GAMBAR YANG DIPILIH TU DARI BLOG CIK AN.... HAHA.....
    ABANG DZUL-ITBASE SEMENYIH......

    ReplyDelete
  4. salam abg Dzul; lawak la pulak.. itulah dikatakan takdir..

    ReplyDelete