Thursday, April 8, 2010

Pajeri Nenas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..... moga semuanya dah selamat sampai ke tempat kerja masing-masing, termasuklah yang bekerja di rumah..... jangan malas-malas ye hari ni, kerja, jaaaangan tak kerja...

Yang kat rumah tu, fikir-fikirlah nak masak apa hari ni.. kalau tak ada idea, haaa... google kat internet ni. Macam-maaaacam ada....

K.An pun belum fikir lagi nak masak apa hari ni... sementara cari idea tu, biar K.An kongsi resepi pajeri nenas yang K.An masak minggu lepas, menemankan ikan senangin masak Asam hari tu... walaupun resepi pajeri dah ada, tapi saje je nak mencadangkan menu... kadang-kadang kita ni, masak lauk sampai penuh meja, tapi tak kena selera la pulak. Kadang-kadang pulak, masak dua jenis lauk je, tapi makan bertambah-tambah...

Sebenarnya cara kita memadankan lauk tu penting.. Ikut selera orang yang nak memakannya. Kalau di rumah K.An ni, mesti ada lauk yang pedas sikit.. kalau tak pun mesti ada sambal, tak kira sambal belacan ke, sambal kicap ke, budu dipecahkan cili padi ke.... haaa.. baru laju nak makan...
Oklah semua, kita semak dulu resepi pajeri nenas ni....

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

3 keping nenas dipotong bulat 1 sm tebal- belah dua
2 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan- bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik- kelapa disangrai dan ditumbuk lumat hingga terbit minyak
2 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, putih dan halia hingga berbau wangi dan bawang merah keperangan. Masukkan rempah kari dan kerisik.

2. Tumis hingga terbit minyak sambil dikacau sekali-sekala. Gunakan api perlahan agar rempah tidak hangus. Jika rempah tidak masak betul, pajeri kita akan kurang keenakannya.

3. Masukkan santan dan nenas. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan 2 sudu besar gula. Didihkan lebih kurang 5 minit atau kuah nampak pekat. Jika cukup masin dan manisnya, bolehlah dimatikan api dan hidangkan bersama lauk-pauk lain.




1 comment:

  1. Salam K.An
    Nmpak sedap la pajeri ni. Nk tya, kalau xletak kerisik boleh x?
    Terima kasih :)

    ReplyDelete