Wednesday, March 3, 2010

Lempeng Pisang dengan Kelapa


Malas masak, tak bererti tak perlu masak. Kalau dah perut lapar minta diisi, masak je yang mudah-mudah. Yang penting dapat juga jimat masa (keluar dan beli kat kedai) dan jimat belanja.

Banyak jenis masakan yang mudah... contohnya lempeng macam ni. Lagipun ni sajian tradisi yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Anak-anak suka dan bila buat, tak pernah tak habis...

Bahan-bahannya: (menghasilkan 5 keping lempeng)

5 biji pisang masak (awak, emas , abu atau berangan)
1/3 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan - 3/4 air- bergantung kepada jenis pisang

sedikit minyak untuk memasak

Cara membuatnya:

1. Kupas kulit pisang dan lecek halus bersama gula pasir. Masukkan tepung, kelapa, garam dan air dan kacau sebati.

2. Panaskan kuali dan renjiskan sedikit minyak masak. Ambil 1 senduk kecil adunan dan ratakan secara membulat di atas kuali. Tebalnya lebih kurang 1/2 sm. Gunakan api sederhana. Biar lebih kurang 3-5 minit. Terbalikkan dan masak lagi. Angkat apabila lempeng keperangan.

3. Ulang proses hingga adunan habis. Gunting kecil lempeng agar mudah dimakan.Hidang ketika minum petang.

*** lempeng ni tak perlu dicicah kerana sudah cukup rasa lemak kelapa dan manis pisang.

1 comment:

  1. salam buat tuan umah...
    lama tak makan lempeng....kalau kat utara depa penggil "tempek" pisang..

    ReplyDelete