Friday, March 5, 2010

Harsh Brown Selera Malaysia

Dah selalu buat kentang bakar, potato wedges dan kentang putar, teringin pulak nak makan benda lain berasaskan kentang ni. Lagipun, anak-anak K.An semuanya suka segala yang berasaskan kentang. Kalau dalam sup ayam atau daging pun, selalunya kentang dihabiskan dulu.

Belek-belek majalah lama, terjumpalah resepi harsh brown ala Malaysia... asalnya nak ikut resepi dalam majalah tu, tapi sudahnya diubahsuai, sebab ikut resepi asal agak 'lembek' dan susah dibentuk. Mungkin kentang yang K.An gunakan jenis berair kot.. tapi tak apalah, kalau nak cuba ikut resepi K.An pun silakan. Di tekak kami sekeluarga sedap je sebab liciiin tak berbaki pun harsh brown ni...

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
(idea asal oleh chef Nicholas E Pillai- Majalah Rasa Januari 2006)

500 gm kentang- rebus empuk dan buang kulitnya, sebahagian k.An lecek dan sebahagian K.An potong dadu kecil
1/2 labu bawang besar putih- dicincang
sedikit daun kucai- potong kecil
1 sudu teh paprika- boleh ganti dengan sedikit serbuk cili jika suka
1 biji cili merah- dicincang
sedikit garam
secubit serbuk lada hitam
150 gm serbuk roti
1 biji telur
2 sudu besar tepung gandum.
sedikit minyak untuk menggoreng

***sos thousand island, mayyonaise dan sos cili untuk dihidang bersama

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kecuali serbuk roti di dalam mangkuk. Gaul rata. Kalau terlalu lembut, tambah sikit lagi tepung gandum.
2. Bentukkan mengikut citarasa. Selalunya rupa harsh brown bujur leper. Kalau nak buat bulat leper pun boleh....heheh..
3. Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak. Letakkan serbuk roti di dalam pinggan. Golekkan kepingan kentang agar serbuk roti rata di semua bahagian. Goreng harsh brown hingga keperangan.

Hidangkan ketika panas ataupun sejuk... sedap juga.

*** nanti nak cuba sos cheese yang ada kat dapur K.Rinn pulak. Rupa macam thousand island, tapi nampak lebih sedap.

No comments:

Post a Comment