Sunday, February 28, 2010

Kenduri Kahwin dan hari Bersama Keluarga

Dulu-dulu, orang buat kerja kahwin masa cuti sekolah atau cuti panjang sahaja, tapi sekarang dah berbeza. Hampir setiap hujung minggu ada jemputan majlis atau kenduri kahwin. Bila dah masuk kategori 'usia matang' ni, maka tibalah masa kita pulak yang akan memenuhi aneka jemputan sebagai penghubung silaturrahim sesama ahli masyarakat.

Cuma yang berbeza di bandar dengan kampung, di kampung masih banyak lagi yang buat gotong-royong, rewang dan sebagainya. Di bandar, semuanya dijalankan dengan bantuan 'catering' dan dibuat di dewan. Tetamu, hanya datang menjamu selera dan memeriahkan majlis. Sungguh mudah kan... jadi apa salahnya, jika ada jemputan sebegini, luangkanlah masa... nanti bila tiba masa kita nak buat majlis... barulah ramai tetamu yang hadir..


Bersempena cuti Maulidurrasul, baru-baru ni, kami menerima 3 jemputan. 2 kenduri kahwin dan 1 lagi kenduri Aqiqah. Walaupun berada di 3 lokasi yang berbeza, dapat juga kami pergi kesemuanya. Alhamdulillah.
Yang kat atas tu, kenduri rakan lama kami.. Dr Tahir dan Puan Muzlipah Aishah di Shah Alam yang meraikan perkahwinan anak ke-3 mereka, Jehan.

Yang ini kenduri di Dewan De' Seri Endon, Presint 10 Putrajaya.
12 Rabi'ul Awwal, kami makan-makan di Kelab Tasik Putrajaya. Pertamanya, kerana meraikan Abang Azam yang lulus periksa, kedua, hari lahir Iqbal adalah pada 12 Rabi'ulAwwal dan ketiga, hari jadi Asma' adalah pada 13 Rabi'ul Awwal...
Memang senang nak ingat tarikh lahir mereka ikut bulan Hijrah ni.

Minggu depan dan minggu cuti sekolah, dah berbaris juga jemputan kenduri kahwin.... kena susun jadual betul-betul agar semuanya dapat dipenuhi.

Thursday, February 25, 2010

Bun Manis

Assalamualaikum dan Salam Maulidurrasul semua...

K.An doakan moga semuanya sihat walafiat dan berbahagia selalu di samping keluarga dan rakan-rakan. Hari ni baru sempat menulis sebab 2 hari lepas sibuk melayan keluarga dan sibuk memenuhi undangan kenduri kahwin.

Sejak kebelakangan ni memang agak 'malas' nak mencuba resepi baru dan berjalan-jalan juga mengembara di alam cyber ni. K.An cuma masak lauk-pauk dan kuih-muih biasa je. Yang pasti buat masakan yang disukai anak-anak agar tak membazir. Almaklum anak-anak K.An ni, kalau sibuk dengan sekolah, makan pun ala-kadar je. Yang penting makan nasi tengahari, lewat petang lepas KAFA pun cari nasi lagi. Abang Azam pun balik dari pejabat dah lewat. Sudahnya makan nasi juga. Maka jarang le K.An sediakan minum petang. Tak ada siapa yang nak jamah...

Di hujung bulan Februari ni, K.An kongsikan resepi Bun Manis ni yang K.An dah buat lama dulu. Berkenan dengan rupa dia di dapur Ros yang dok kat Tokyo tu... Lagipun K.an memang suka bun manis macam ni. Nak membuatnya pun senang...
Boleh rujuk kat resepi asal dari dapur Ros kat sini ..

Bahan-bahan:

150 gm tepung roti
100 gm tepung gandum
140 ml susu segar (boleh ganti air suam + 2 sb susu tepung)
2 sb gula
1 st yis kering
1/2 sb garam- k.An letak 1 st je
2 sb margerin
1 st bread improver
**** K.An suka kismis, jadi k.An tambah 1/2 cwn kismis

Cara membuatnya: sama dengan teknik membuat roti yang lain juga.. yang detail daripada ros dah hilang la...sori

1. Masukkan semua bahan kecuali margerin ke dalam mangkuk. Uli hingga menjadi doh. Campurkan margerin dan uli lagi selam 10-15 minit hingga menjadi doh yang licin, kenyal dan tidak melekat di tangan. (ikut petua Ros, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan uli selam 10-15 minit. Keluarkan dan ikut langkah seterusnya)

2. Bulatkan doh, masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan cling wrap. Biar doh mengembang selama 45 minit.

3. Selepas 45 minit, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Uli sebentar. Bahagikan kepada bebola kecil. Leperkan sedikit dan susun di atas loyang yang dilengser dengan mentega. Biar lagi 40 minit.

4. Panaskan oven ke suhu 170 darjah Celcius. Bakar bun selama 15- 20 minit atau hingga permukaan keperangan. Sapukan mentega di permukaan bun sebaik dikeluarkan daripada oven.

Sedap dimakan bersama Milo panas....

Wednesday, February 24, 2010

Jeruk Buah Cermai

Mai-mai...... sapa nak makan jeruk cermai, datang sini cepat. Ada semangkuk lagi tinggal kat dalam peti ais K.An tu... Nak dua, tiga mangkuk, kena tunggu K.An balik kampung lain kali pulak sebab buah cermai ni diangkut khas dari rumah mak K.An kat kampung kat Perak sana tu...

Masa dok meninjau keliling kampung hari tu, ternampak le buah cermai yang lebat yang dok memanggil-manggil.... petikla aku... sedap buat jeruk ni...
Pagi terakhir di kampung, ajak Asma' tolong K.An mengait buah-buah cermai tu dari pokoknya. Boleh tahan gak hasil kami, tapi K.An tinggal sikit untuk adik-adik yang lain kot teringin nak buat jeruk jugak...
Walaupun kali ni buahnya tak semuanya cun, tak kisahlah kan... asal boleh buat jeruk.
Caranya senang je:

Bahan-bahan:

500 gm buah cermai segar
1 sudu teh garam (k.An guna yang tak berapa halus)
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air

***2 sudu besar gula pasir untuk ditabur atas jeruk.

Cara membuatnya:

1. Cuci bersih buah cermai dan toskan. Masukkan ke dalam bekas boleh ditutup dan taburkan garam. Tutup bekas dan goncang agar garam rata. Boleh juga digaul dengan senduk atau sudu.

2. Perap selama 12 jam.

3.Selepas 12 jam, cuci buah cermai dengan air bersih dan toskan. Masak gula pasir dengan air hingga gula hancur dan mendidih. Tutup api dan sejukkan.

4. Masukkan buah cermai ke dalam balang dan tuangkan air gula yang telah sejuk tadi ke atasnya. Taburkan 2 sudu besar gula pasir ke atas jeruk. Tutup bekas dan biar di tempat bersuhu sderhana selama 1 hari.

5. Selepas satu hari, gaul lagi jeruk dan jika sudah sebati dan manis rasanya, bolehlah dimakan.

Apabila buah cermai, telah menjadi jeruk, bolehlah disimpan di dalam peti ais agar rasanya lebih enak kerana disejukkan.

*** teknik sama boleh digunakan untuk membuat jeruk mangga muda dan jeruk betik muda

Tuesday, February 23, 2010

Minggu Yang Panjang

'Aisyah dan Maryam nak ikut juga..
Kait kelapa pandan untuk hilangkan dahaga. Airnya saaangat sedap dan manis.

Bunga Kantan yang tak henti-henti berbunga
Pokok-pokok pisang dan kelapa pandan kami dah besar.... alhamdulillah

Assalamualaikum semua..
Itulah gambaran bagi minggu yang berlalu pantas tapi penuh dengan peristiwa bagi K.An sekeluarga.

11 Februari 2010- dapat sms daripada mak- ibu saudara masuk ICU di hospital Ipoh. Mak ke Ipoh bersama Kimi dan Ateh petang tu juga.

Kebetulan, kami pun nak balik kampung, jadi kami bercadang ke sana pada hari Sabtu, ketika dalam perjalanan balik.

12 Februari- Jemput Iqbal dari asrama, kemas barang, cuci pakaian sekolah anak-anak, bersiap untuk balik esoknya.

13 Februari- 8.30 pagi - bertolak ke Ipoh, alhamdulillah perjalanan lancar walaupun jalan agak sesak. Tapau siap-siap makanan.

1.00 tgh- sampai rumah K.N di Tanjung Rambutan. Rehat dan makan tengahari.
4.30 ptg- Kami sekeluarga dengan mak pergi ke hospital Ipoh. Mak memang tinggal di rumah K.N sejak Khamis.
5.00 ptg - 6.30 ptg- melawat MakNgah di ICU. Jumpa semua sepupu yang ada. Ramai yang melawat. K.T dan Abg Li sekeluarga pun datang.
7.00 mlm- bertolak ke Parit Buntar.

14 Februari- sempat ke Sg Petani Kedah bagi memenuhi jemputan kenduri kesyukuran beserta aqiqah cucu Pak Teh dan Mak Teh di sana. Lepas tu terus balik ke rumah mertua di Bagan Serai.
16 Februari_ balik ke Putrajaya- Perjalanan yang panjang kerana kesesakan lalulintas. Tengah malam baru sampai.. Capeeeeek bangat.

18 Februari- terima berita Mak Ngah telah kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah.
Ambik anak-anak dari sekolah dan kami bergegas ke Batu Gajah bagi menghadiri pengkebumian arwah. Alhamdulillah sempat sampai dan dapat berkumpul dengan ramai ahli keluarga. Sekali lagi lewat tengah malam baru tiba di Putrajaya.

19 Februari- walaupun penat, tapi terpaksa juga mengemas barang dan pakaian yang belum habis dikemas.

21 Februari- ke Pusat Rawatan Putra Sg Buloh untuk 'monthly check-up'. Alhamdulillah kandungan berusia 3 1/2 bulan sihat walaupun dalam kepenatan. Tekanan darah pun lebih rendah daripada biasa sebab jadual padat sangat minggu ni.

23 Februari- baru boleh bernafas sikit dan sempat update periuktanah. Tapi masih ada problem nak upload gambar. Tak boleh 'drag' dan susun gambar macam sebelum2 ni. Kenapa ya...???



Thursday, February 11, 2010

Ikan Merah dengan Sambal Goreng


Sekitar tahun 1991, masa tu K.an masih belajar di Pusat Matrikulasi UIA Lembah Pantai. Kolej kediaman kami bertempat di apartment di atas bukit pantai sebaris dengan kolej kediaman siswa-siswi Akademi Islam Universiti Malaya.

Memang seronok waktu tu sebab kolej kami sangat selesa dengan kemudahan ruang dapur untuk memasak. Tapi kami cuma dibenarkan masak nasi menggunakan periuk nasi elektrik atas sebab-sebab keselamatan.

Yang paling 'best' masa tu, kami ada banyak pilihan tempat makan. Daripada kafe di Blok akademik, kafe kolej kediaman hinggalah ke gerai-gerai yang berderet di sepanjang jalan di hadapan kolej Akademi Islam.

Untuk menjimatkan belanja, K.An selalunya beli lauk berasingan untuk makan tengahari secukupnya sekali untuk makan malam. Nasi- K.An kongsi dengan kawan-kawan masak sendiri di asrama.

Kepada rakan-rakan yang membaca entry ni, tentu ingat gerai Makcik dan Pakcik pelakon -mereka ni pelakon drama TV tau... kerja tetapnya jual nasi campur kat Lembah Pantai. Satu lagi Gerai adik 'Manja'- gelaran makcik gerai tu untuk anaknya yang jadi pembantu kat situ. Yang lain dah tak ingat.

Timbul cerita ni sebab, d isinilah K.An mula kenal sambal goreng. Hampir tiap hari K.an beli samada ikan atau ayam dengan sambal goreng dan sayur campur untuk lauk makan K.An. Sebabnya sambal goreng ni tahan lama dan boleh disimpan juga untuk sahur jika di bulan puasa. Yang pastinya memang sedap dan menyelerakan sambal goreng makcik adik Manja tu...

Kebetulan, semalam kami JJCM di restoran berhampiram kediaman kami dan Sarah ambik nasi berlaukkan ikan keli dengan sambal goreng. Terkenangkan nostalgia dulu tu, hari ni... k.An pun teringin nak kongsi resepi mudah ni.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-orang)

300- 500 gm ikan merah bahagian isinya dipotong jadi 3 keping- kepalanya K.An buat sup, sesuai dipadankan dengan sambal ni

5 tangkai cili kering- saiz XL
1 labu bawang besar- hiris bentuk gelang
3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
minyak untuk menggoreng cili dan untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali. Goreng cili kering sebentar sahaja (30 saat je) sebab cili mudah hangus. Sebaiknya gunakan api perlahan. Angkat.

2. Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit dan goreng berasingan. Ikut citarasa nak garing atau separa garing ye.... letakkan di dalam pinggan

3. Sementara tu, masukkan bawang merah dan cili kering tadi ke dalam pengisar kering dan kisar kasar.
4. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk- (baki menggoreng cili tadi). Tumis bawang besar hingga layu dan wangi. Masukkan cili dan bawang kisar tadi. Masukkan 1/4 cawan air beserta asam keping. Masak hingga sambal pekat dan pecah minyak. Tambah garam dan gula ikut citarasa. Bila siap, curahkan sambal ke atas ikan goreng tadi.

Sedap dimakan dengan nasi panas bersama kicap manis... yummmy...

*** ikan tu boleh ganti dengan ikan lain dan antara yang sedap, tentunya ikan keli...

Tuesday, February 9, 2010

Sambal Tempoyak Pucuk Ubi


Pertengahan bulan lepas telah dilangsungkan majlis kenduri kahwin adik K.An yang ke 9 daripada 10 beradik kami di sebelah keluarga lelaki di Negeri Sembilan. Yang K.An nak ceritakan selain majlis tu, ialah juadah yang dihidangkan kepada kami.

Dalam banyak-banyak lauk, yang paling K.An suka ialah sambal tempoyak pucuk ubinya yang sangat sedap.... Kalau tak kerana pedaaas yang amat, pasti licin mangkuk lauk tu K.An dan abang Azam kerjakan... heheh... Psst.. Jefrey, nanti kalau kami pergi sana lagi, k.An nak lauk ni ye..

Disebabkan dok teringat-ingat je, minggu lepas, masa ke pasar ternampak kelibat pucuk ubi. Kebetulan ada lagi bekalan tempoyak buatan sendiri dalam peti ais.. maka k.An tak lepaskan peluang buat sambal tempoyak pucuk ubi ni. Sebenarnya lain tempat, lain namanya. K.An pun tak tak pasti, orang Negoghi panggil apa ye...??

Sesuai dengan perut k.An yang tak berapa tahan pedas, resepi disesuaikan dengan citarasa K.An.. Kalau nak pedas lagi, tambah je cilinya lagi ye.

Bahan-bahan:

1 ikat pucuk ubi- tak timbang pulak berapa beratnya- secekak lebih kurang
7 biji cili padi akar
2 sudu besar penuh tempoyak
2 genggam ikan bilis siap kopek
sedikit kunyit hidup
1 cawan santan pekat
garam dan gula jika perlu

Cara membuatnya:

1. Buang pucuk ubi yang tua dan asingkan yang muda sahaja. Kalau tangkainya berwarna merah, dan dikepak patah, ambil daunnya sahaja. yang hijau sahaja ambil kesemuanya. Hiris halus dan rebus hingga lembut. Pucuk ubi agak liat dan perlu direbus lama. Biar mendidih selama 10 minit sebelum ditutup api.

2. Toskan pucuk ubi dalam penapis.

3. Sementara pucuk ubi direbus, tumbuk atau kisar, cili padi, segenggam ikan bilis dan kunyit. Masukkan ke dalam periuk bersama santan pekat, segenggam lagi ikan bilis yang tidak ditumbuk dan juga pucuk ubi. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kacau dan tambah garam dan gula jika perlu. (tempoyak yang k.An buat sendiri dah cukup masin dan manisnya, jadi K.An tambah sikit je garam.)

4. Kacau sebati dan apabila sambal berbau wangi, tutup api dan sedia dihidang.

Saturday, February 6, 2010

Bubur Gunting

Alhamdulillah, hari ni Subuh lagi K.An jenguk Periuktanah sebab dah 2 hari tertangguh nak menaip resepi Bubur Gunting ni. Almaklum, bila anak-anak bersekolah hingga hari Sabtu (ganti cuti Tahun Baru China).... alamatnya, hari Ahad kenalah bersilat dari Subuh hingga ke tengah malam...

Mana nak mengemas, menyediakan pakaian sekolah, melawat Iqbal kat asrama, memasak lagi... hmmm.. memang sakit pinggang dibuatnya..
Apapun, pagi ni K.An bangun pagi dengan segar dan cuaca pun alhamdulillah, bagus sekali..

Kembali kepada resepi kita..

Bubur Gunting ni memang nostalgia zaman K.An 'kecik-kecik' dulu. Mudah membuatnya sebab ramai yang tolong gunting (anak mak ramai kan..heheh) dan belanjanya pun murah. Tapi hasilnya... satu periuk besar..

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 10 orang sebagai minum petang)

1 1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam dilarutkan di dalam 1/2 cawan air

Bahan kuah:

2 helai daun pandan-dicarik dan simpul
2 sudu besar gula merah
3 cawan air
1 cawan santan sederhana pekat
gula putih jika perlu
sedikit garam

Cara membuatnya: Ada masalah nak upload gambar hari ni- nanti K.An masukkan kemudian, bila dah ok ye.,. (blogspot ni pun bermasalah juga sejak akhir-akhir ni)

1. Campurkan tepung dengan air bercampur garam tadi di dalam mangkuk. Uli dengan tangan hingga menjadi doh.(lebih kurang 10 minit) Tambah 1 sudu teh air jika terlalu keras. Adunan memang lebih liat dan kenyal berbanding adunan roti canai.

2. Bahagikan kepada 5 bahagian dan bulat-bulatkan. Bentukkan bujur seperti sosej menggunakan dua tapak tangan dan leperkan setebal 1/2 cm. (semua proses ada dalam gambar yang belum diupload ye)

3. Panaskan kuali leper dengan api perlahan. Letakkan kepingan kuih di atas kuali dan masak selama 2-3 minit untuk setiap bahagian.

4. Angkat dan gunting kecil-kecil. Buat hingga habis adunan.

5. Masak gula merah bersama 1/2 cawan air hingga gula larut. Tapis dan masukkan semula ke dalam periuk. (kadangkala gula merah yang dibeli ni, berserat sikit) Tmbah lagi 2 1/2 cawan air dan didihkan. Masukkan bubur gunting bersama daun pandan. Biarkan api sederhana. Didihkan selama lebih kurang 15 minit sambil dikacau sekali sekala agar bubur tidak melekat di dasar periuk.

6. Setelah bubur masak, masukkan santan dan sedikit garam. Tambahkan gula pasir jika belum cukup manis. Terus mengacau sekali-sekala hingga bubur mendidih sekali lagi. Padamkan api dan biar bubur seketika di atas dapur (5-10 minit)sebelum dihidang. (supaya kuah meresap elok ke dalam bubur)

*** seperti pengat dan bubur jenis lain, kuah akan memekat dan meresap ke dalam kuih setelah bubur sejuk. Jika inginkan kuah cair semula ketika disajikan, campurkan 1/2 cawan- 1 cawan air biasa dan panaskan bubur hingga mendidih. Kacau sentiasa dan gunakan api perlahan. Bubur lebih sedap sebab dah sebati dengan kuah

Thursday, February 4, 2010

Laksa Utara II

Assalamualaikum... salam penuh keriangan untuk semua....

Yang ini menu minum petang Jumaat lepas ye... kepada yang teringin tu, ampun maaf le... dah 'abish'... kalau nak, lain kali kita buat lagi..


Laksa utara ni memang mudah nak membuatnya sebab main campak-campak je, kalau dah selalu buat. Didihkan semua bahan dalam periuk... dah siap.. lagi lama dipanaskan... lagi KAU...

Untuk resepi kali ni: (boleh tengok juga resepi laksa yang lepas kat sini atau kat sini....)

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-8 orang)

1 peket laksa basah (beli kat pasar)
***tak perlu direbus, cuma celur sebentar dalam air mendidih dan toskan. Kalau beli laksa beras basah, cuma lalukan dengan air panas dan toskan)

3 ekor ikan sardin dan 2 ekor ikan kembung- itu stok yang ada..heheh..
-rebus bersama 3 keping asam keping hingga masak

5 biji cili kering- celur
2-3 biji cili padi
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 sudu besar belacan- boleh tambah kepada yang suka rasa belacan
air secukupnya bersama air rebusan ikan
secekak daun kesum
bunga kantan dihiris nipis- jika ada
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Keluarkan ikan dari periuk. Asingkan isi dengan tulang. Masukkan ke dalam pengisar bersama 1 cawan air rebusan.
2. Masukkan cili padi, cili kering, belacan, bawang besar, bawang putih dan kisar halus.
3. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Tambah air lebih kurang 2 cawan lagi (termasuk air rebusan ikan bersama asam kepingnya). Masak hingga mendidih.

4. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan garam secukupnya. Jika kita menggunakan ikan yang segar, kuah laksa akan terasa manisnya. Tapi kalau rasa kuah tu tak berapa manis, boleh tambah sikiiiit gula. Biar kuah mereneh di atas dapur dan bolehlah diceduk kuah untuk dihidang bersama laksa dan bahan taburan .

Bahan taburan:

daun selom- hiris halus
bawang besar-hiris halus
timun- hiris panjang
nenas muda
limau kasturi/ nipis
telur rebus

**** dah lama teringin nak makan laksa.. 'order' kat Mun tak sampai-sampai..heheh... terpaksalah k.An buat sendiri....

Wednesday, February 3, 2010

Masak Tempoyak Ikan Kembung

Cuaca tak menentu sejak seminggu, dua ni.... panas sangat waktu pagi, menjelang tengahari pulak hujan lebat mencurah-curah. Walaupun hujan, waktu malamnya tetap panas membahang... Namun begitu alhamdulillah, kita kena sentiasa bersyukur sebab di tempat kita ni tak ada gempa bumi ke , puting beliung ke, mahupun banjir besar macam di negara lain...

Sikit-sikit panas ni, bukankah ujian Allah untuk hambaNya kan...

Dalam keadaan begini, selera pun lebih kepada sup-sup, rebus-rebus dan yang tak berempah. Anak-anak pun bila dah letih balik dari sekolah masakan macam masak tempoyak ni je yang kena dengan selera mereka...


Setiap kali buat masak tempoyak, K.An pasti teringat dengan keluarga angkat K.An di Layang-layang Kiri, Parit, Perak. Di kampung ni, kalau musim 'deghoyan' memang hampir setiap hari makan gulai 'poyak'... yang hairannya, tak ada pulak jemu. Senang sangat menunya, gulai tempoyak, ikan goreng, sambal tempoyak, sambal ikan bilis dengan kelapa, ulam petai, jering, timun- makan dengan nasi putih..... fuhhh... rasa tak nak balik dibuatnya.

Masak tempoyak atau gulai tempoyak ni bukan sahaja sedap, tapi nak membuatnya pun senang 'bebenor yoep...!!'

Resepi ni versi K.An punya ye.. 'belajor' dari mak angkat...ada juga versi lain

Bahan-bahan( hidangan untuk 3 orang)

3 ekor ikan kembung
2 sudu besar tempoyak
1 sudu besar cili kisar
sedikit daun kesom
5 biji belimbing buluh- boleh ganti dengan timun tua- kupas kulit, buang biji dan hiris setebal 1 sm
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
sedikit halia diketuk
garam, gula secukup rasa
2 cawan air

Cara membuatnya:

1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam dan biar mendidih di atas dapur.
2. Masukkan ikan dan garam. biar seketika hingga ikan masak. Tutup api dan sedia dihidang.