Wednesday, February 3, 2010

Masak Tempoyak Ikan Kembung

Cuaca tak menentu sejak seminggu, dua ni.... panas sangat waktu pagi, menjelang tengahari pulak hujan lebat mencurah-curah. Walaupun hujan, waktu malamnya tetap panas membahang... Namun begitu alhamdulillah, kita kena sentiasa bersyukur sebab di tempat kita ni tak ada gempa bumi ke , puting beliung ke, mahupun banjir besar macam di negara lain...

Sikit-sikit panas ni, bukankah ujian Allah untuk hambaNya kan...

Dalam keadaan begini, selera pun lebih kepada sup-sup, rebus-rebus dan yang tak berempah. Anak-anak pun bila dah letih balik dari sekolah masakan macam masak tempoyak ni je yang kena dengan selera mereka...


Setiap kali buat masak tempoyak, K.An pasti teringat dengan keluarga angkat K.An di Layang-layang Kiri, Parit, Perak. Di kampung ni, kalau musim 'deghoyan' memang hampir setiap hari makan gulai 'poyak'... yang hairannya, tak ada pulak jemu. Senang sangat menunya, gulai tempoyak, ikan goreng, sambal tempoyak, sambal ikan bilis dengan kelapa, ulam petai, jering, timun- makan dengan nasi putih..... fuhhh... rasa tak nak balik dibuatnya.

Masak tempoyak atau gulai tempoyak ni bukan sahaja sedap, tapi nak membuatnya pun senang 'bebenor yoep...!!'

Resepi ni versi K.An punya ye.. 'belajor' dari mak angkat...ada juga versi lain

Bahan-bahan( hidangan untuk 3 orang)

3 ekor ikan kembung
2 sudu besar tempoyak
1 sudu besar cili kisar
sedikit daun kesom
5 biji belimbing buluh- boleh ganti dengan timun tua- kupas kulit, buang biji dan hiris setebal 1 sm
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
sedikit halia diketuk
garam, gula secukup rasa
2 cawan air

Cara membuatnya:

1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam dan biar mendidih di atas dapur.
2. Masukkan ikan dan garam. biar seketika hingga ikan masak. Tutup api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment