Monday, August 31, 2009

Tukar Selera dengan Kentang Bakar

Dua hari berturut-turut K.An buat kentang bakar ni disebabkan kesedapannya..heheeh... Resepi asalnya oleh Puan Norzailina Nordin yang disiarkan dalam Majalah Jelita sempena puasa tahun 2003 (lamanya dah tu..). Majalah ni koleksi kesayangan k.An dulu-dulu lah ni tapi baru sekarang nak mencubanya....

Senang dan cepat disediakan. Tak perlu bahan yang banyak dan tenaga yang banyak.. yang penting, cuba, jangan tak cuba..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-10 0rang)

600 gm kentang- basuh bersih dan potong berbaji 6
1 camca teh oregano
3 camca besar minyak masak
sedikit garam
1 sudu teh serbuk lada hitam -ikut citarasa banyaknya
**k.An tambah 2 sudu teh paprika

*** sos thousand Island untuk menghidang

Cara membuatnya:

1. Gaul sebati kentang bersama minyak masak, oregano, garam, serbuk lada hitam dan paprika di dalam mangkuk.
2. Susun di atas loyang pembakar beralas kertas aluminium agar kentang tidak melekat.
3. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama sejam sehingga kentang empuk. Apabila separuh masak, terbalikkan kentang.
4. Hidang bersama sos thousand island.


No comments:

Post a Comment