Wednesday, April 8, 2009

Payes Ikan Ibu

Nama 'payes' ni datangnya daripada bahasa Banjar yang membawa maksud apa-apa sahaja masakan yang dibalut dengan daun pisang, dimasak samada dibakar atau kukur dinamakan payes. Contohnya kuih lepat, dalam bahasa Banjar kami panggil Payes Pisang jika dibuat daripada pisang. Juga ada Payes Labu, dan Payes Ubi Kayu.

Ikan yang dibungkus dengan daun pisang dan dibakar pun kami panggil 'payes'. Yang penting bahasa Banjar ni ringkas, padat dan senang difahami. Seperti kata Mun (adik K.An) kalau buat payes ikan sedap dipadankan dengan masak lemak labu. Digandingkan dengan sambal belacan dan ulaman seperti selom, pucuk Janggus(gajus) dan ulam raja... sedapnya..

Dulu-dulu, payes disediakan oleh mak K.An secara tradisi dengan menggiling bahan-bahan dengan batu giling. rasanya memang lebih enak, tapi sekarang semuanya pakai pengisar dan kalau rajin sikit, gunalah lesung batu... rasanya hampir serupa ..yang penting, buat,jangan tak buat...!


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

2 ekor ikan kembung besar (mabong)

5 tangkai cili kering potong2 1 inci panjang- dicelur hingga lembut dan toskan

1/2 sudu teh belacan

1 sudu teh air asam jawa pekat

2 ulas bawang merah

garam dan gula secukupnya

daun pisang untuk membalut ikan

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan dan toskan.

2. Tumbuk/ kisar/ giling cili kering, bawang, belacan garam dan gula hingga halus. Campurkan air asam jawa dan gaul sebati.

3. Letakkan ikan di atas daun . Lumurkan sambal yang ditumbuk tadi dan bungkus ikan. Kemaskan dengan lidi atau 'stapler'.

4. Panggang dalam kuali, oven atau atas api arang hingga masak. Terbalikkan ikan agar ianya masak sekata. Ikan akan masak apabila daun bertukar keperangan... Selamat mencuba.

1 comment: