Wednesday, April 8, 2009

'Banana Split' di Rumah?

Mohon ampun maaf banyak-banyak sebab dah lama tak kemaskini periuktanah... Sibuk memanjang..campur dengan Abang Azam yang selalu 'out-station'. (dah mula musim dia tak ada) Kena pulak sekarang ni musim hujan.. Kena ambil dan hantar anak. Kain selalu tak kering dan jadinya banyak kerja tertangguh..
Tapi masak tetap masak. Cuma tak sempat nak masukkan ke dalam blog. Dah beratur tunggu giliran..he..heh. Tak apalah, yang dah ada ni pun belum tentu dah dicuba kan...?

Bila rasa macam penat dan 'tension' selalunya kita makan apa yang kita nak makan...(teruknya) tanpa mengira kesan kesihatan... sekali-sekala apa salahnya...hi..hik.(sendiri nak makan punya pasal).. selalunya kita akan pilih coklat, kek atau ais-krim. Bila masuk je kat mulut...hmmmmph..lega rasanya.

Makanya, 'banana split' ni dibuat sebab nak rasa tenang tu lah... tapi ni, K.An makan dengan 'Aisyah dan 'baby' Maryam. Yang lain pergi sekolah.. Lain kali umi buat lagi ye...

Bahan-bahan: (satu hidangan)

Aiskrim pelbagai perisa (dalam gambar tu, rasa jagung dan rasberi)
1 biji pisang masak - berangan/ emas/ awak/ rastali
dibelah dua
kacang tanah disangrai(goreng tanpa minyak) dan ditumbuk kasar- boleh juga diganti badam, gajus atau kacang lain
hiasan lain ikut suka seperti 'chocholate rice', coklat masakan diparut atau ceri

Caranya:

1. Masukkan pisang ke dalam mangkuk/ cawan. 'Scoop'kan aiskrim. Taburkan kacang tanah secukupnya. (K.An suka banyak)
2. Taburkan hiasan lain.... Apa lagi segera makanlah... kalau tak cair nanti.

No comments:

Post a Comment