Dulu-dulu, mak K.an selalu buat sebab arwah ayah suka air kelapa muda, suka kalakatar dan rajin kait kelapa muda kat pokok. Bila arwah ayah meninggal, dah takde yang rajin dan jaranglah kuih ni dibuat...
Bila keluar cerita kalakatar kat majalah 3 masa bulan puasa baru ni, terdetik di hati K.An, bagus juga kalau kongsi resepinya supaya tak hilang ditelan zaman. Kena pulak ceritanya di kampung K.An (Batu 5).. jadi elok sangatlah kalau resepinya datang dari situ juga.
Macam biasa kalau tanya mak, jawapannya agak-agak je. Jadi K.An dah cuba beberapa kali dan hasilnya kuih kalakatar yang telah di cop LULUS oleh Hajah Selamah..ibu tercinta.
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang... tapi kalau K.an, sorang pun habis..hi..hih)
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan tepung beras
3 cawan air kelapa muda -diambil daripada 1 biji kelapa muda)
5 sudu besar gula pasir
1 biji telur
isi kelapa muda yang diambil daripada 1 biji kelapa (seeloknya yang lembut) Kalau isinya agak keras, gunting kecil-kecil agar senang dipotong nanti
1/8 sudu teh garam
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Gunakan api atas dan bawah.
2. Masukkan gula dan telur ke dalam mangkuk. Pukul hingga gula hancur.
3. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa berselang-seli sambil digaul menggunakan pemukul.
4. Masukkan garam dan kacau rata.
5. Lengserkan loyang dengan margerin. Tuang adunan ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven. (Letakkan di rak kedua daripada bawah)
6. Selepas 15 minit keluarkan loyang dan kacau rata adunan untuk mengelakkan tepung mendap ke bawah. Taburkan isi kelapa muda di atas adunan dan masukkan semula ke dalam oven.
7. Masak lebih kurang 1 jam atau sehingga kuih nampak keperangan di bahagian atas seperti di dalam gambar.
8. Setelah masak, keluarkan kuih dan sejukkan sebentar sebelum dipotong dan dihidang.
No comments:
Post a Comment