Wednesday, November 26, 2008

Seringkas dan semudah Ayam Masak Kicap

Assalamualaikum..
Nak diceritakan asal resepi ni dari sebuah restoran di Kundang Selangor yang menjual makanan dan minuman dengan harga yang sangat murah.. Cotohnya air teh O- 50sen, teh tarik 70 sen dan nasi campur lauk RM2 je...
Masa tu kami dah pindah ke Bandar Tasik Puteri tapi A.Azam masih mengajar di Bukit Rahman Putra. Jadi, tiap-tiap hari lalu kat kedai tu dan sesekali singgah beli lauk untuk dibawa balik. Antaranya lauk Ayam Masak Kicap nilah.. Dua tiga kali rasa, taulah K.An macamana nak buatnya..

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam dipotong kecil

5 ulas bawang merah ditumbuk halus/kisar

2 ulas bawang putih ditumbuk halus

1 inci halia ditumbuk halus

1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau dipotong serong

1 labu bawang besar dipotong melintang(1/2 sm tebalnya)

1/2 cawan kicap manis

1 sudu besar sos tiram

3 biji cili padi diketuk (tak perlu kalau tak suka pedas)

Garam, kunyit, minyak masak secukupnya

Cara-cara:

1. Bersihkan ayam dan gaul dengan garam kunyit.

2. Goreng separa garing. Ketepikan.

3. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang dan halia hingga wangi. Masukkan sedikit air.

4. Masukkan kicap dan sos tiram. Masukkan cili merah, cili hijau,cili padi dan bawang besar. Masukkan ayam. Masak hingga kuah pekat.

5. Tambah garam jika kurang masin. Tutup api dan sedia dihidang.

*** walaupun nampak tak 'glamer' tapi anak-anak suka dan walaupun ringkas tapi ada yang tak tau tapi segan nak tanya... jadi K.An memenuhi permintaan orang macam ni la..

No comments:

Post a Comment