Wednesday, November 26, 2008

Tak Cukup Bajet Lauk.... Buatlah Acar Telur

Kadang- kadang kita dah masak banyak lauk masa makan tengahari, tapi bila malam banyak yang dah kurang dan tak cukup tampung semua keluarga.. Nak masak lain dah malas. Nak makan kat luar, sayang pulak lauk-pauk yang ada.
Jangan risau, kalau masih ada kuah yang lain, tak kisahlah.. kari ke, masak lemak ke, kurma ke, sambal ke, semua ni boleh 'masuk' dengan acar telur ni. Senang dan jimat.

Acar telur ni dulu arwah ayah K.An pun pandai buat sendiri. Selalunya lepas maghrib kami dah siap mengaji, arwah ayah akan tolong sediakan makan malam dan tambah lauk-pauk yang kurang. Kadang-kadang goreng ikan masin, adakalanya buat telur dadar dan kadang-kadang buat acar telur...
Kepada suami-suami yang nak tolong isteri masak, boleh belajar buat, tak ada alasan susah..


Bahan-bahan:

3 biji telur digoreng ( telur mata pun boleh, garing pun boleh)
3 sudu makan cuka
1 labu bawang besar dihiris nipis melintang
1 biji cili merah dihiris serong
2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
1.Masukkan telur ke dalam mangkuk.
2.Gaulkan bawang dengan cuka, garam, gula dan cili merah.
3. Curahkan campuran acar ke atas telur. Dah siap.

***tak tipu, memang mudah

No comments:

Post a Comment