Sunday, November 30, 2008

Nasi Lemak Telur Mata

Bahan-bahan dan cara masak nasi:

***untuk makan 6 orang
2 cawan beras dibasuh dan ditoskan
4 cawan santan (kalau suka nasi yang peroi, kurangkan 1/4 cawan)
1 helai daun pandan dicarik dan diikat
1 inci halia diketuk
2 sudu teh garam
sedikit jintan putih dan jintan manis

Campurkan kesemuanya di dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Bila dah masak gaul dengan senduk agar santan sekata.

Sambal ikan bilis.

1 cawan ikan bilis yang telah dikopek dibasuh dan toskan
5 ulas bawang merah dan 1/2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih ditumbuk atau kisar bersama bawang merah
3 cawan cili kisar/ cili boh
3 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar dihiris membujur

Cara-cara:

1. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis menggunakan api perlahan hingga ikan garing. Angkat dan ketepikan.
2. Ambil 5 sudu besar minyak gorengan ikan bilis tadi dan panaskan di dalam periuk. Tumis bawang kisar hingga wangi. (5 minit+/-)
3. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika terlalu pekat dan sambal belum pecah minyak. Kacau selalu.
4. Masukkan air asam jawa, bawang hiris, garam dan gula. Masak hingga sambal pekat.
5. Buangkan lebihan minyak sebelum dicedok untuk dimakan bersama nasi lemak dan ikan bilis goreng dan telur mata kerbau. (***kurangkan minyak dalam masakan...)
"Sarah dah makan nasi lemak kat dalam gambar tu.. sekejap je dah nak habis..."

No comments:

Post a Comment