Friday, August 3, 2012

Salam Ramadhan Al-Mubarak


Alhamdulillah, dipanjangkan jua umur kita bagi menikmati sekali lagi Bulan Ramadhan yang mulia. Sedar tak sedar dah separuh Ramadhan berlalu. Ramai di antara kita yang dah sibuk mengatur persiapan berhariraya walaupun Ramadhan masih berbaki setengah bulan lagi... maka sebagai peringatan untuk diri K.An dan semua pembaca periuktanah, janganlah kerana nak beraya, terlupa pula dengan azam kita di awal Ramadhan nak bertarawikh di masjid, nak khatam Al-Quran, nak berzikir, bersedekah, beri'tikaf dan sebagainya..

Yang penting sekali, eloklah kita muhasabah juga banyak mana makanan yang telah dibazirkan sepanjang hari-hari puasa yang lalu.. masih ada masa untuk kita perbaiki mana yang patut dan masih ada masa untuk kita meningkatkan amal ibadah di baki hari-hari yang ada.. Selalulah bertanya kepada diri " Adakah ada lagi Ramadhan untukku di tahun hadapan...?"

Kepada yang bertanyakan juadah untuk berbuka, bagi K.An, bulan Ramadhan adalah bulan untuk berjimat.. masaklah apa yang perlu dan jangan berlebihan. Kalau masak lebih, hulurkanlah sepiring dua kepada jiran-jiran berdekatan. Moga akan merapatkan lagi ukhuwwah sesama insan.

Akhir kata di 'entry ' ini, banyakkanlah berdoa di bulan puasa ini kerana doa orang yang berpuasa akan dimakbulkan Allah terutama ketika sebelum berbuka puasa..insyaAllah... setakat ini sahaja untuk kali ini.. jumpa lagi di lain masa... Hari ini k.an sekeluarga akan pulang ke kampung bertemu keluarga tercinta.. bye..bye..

2 comments:

cikmanggis said...

selamat berpuasa An..lama sungguh tak dgr berita:)

Anonymous said...

Selamat menunaikan ibadah puasa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin