Thursday, November 19, 2009

Kuih Lapis Coklat


Assalamualaikum... salam ukhuwwah untuk semua..

Pagi ni K.An sajikan Kuih Lapis Coklat permintaan Pnut kawan adik K.An yang pakar buat cup-cake yang cun melecun tu...Nampak gayanya senang sangat nak buat yang coklat punya.. tukar je pewarna merah pada adunan kuih lapis semalam tu dengan coklat emulco. Lebih kurang 2 sudu teh ikut kegemaran masing-masing dengan rasa coklatnya...

Kalau nak lebih cantik warnanya, boleh tambah pewarna kuning pada adunan putih tu.. Jadi lapis coklat kuning..

Satu perkara lagi, sebelum ada yang bertanya, sukatan 2 sudu besar untuk tepung gandum dan tepung jagung tu, seperti dalam gambar di bawah ye... Sudu besar saiz Malaysia. Bukan sudu German ke atau sudu sup 'omputih' tu.. Nanti keras pulak kuih lapis kita...

***Dah ada yang tanya sukatan cawan tu...

-petua untuk memasak apa sahaja yang menggunakan cawan, gunakan cawan potongan lurus/ tegak dan gunakan cawan yang sama untuk semua proses menyukat bahan pejal dan cecair... jangan pulak guna cawan antik yang berlekuk dan perpinggang ramping ye.. yang tu simpan untuk jamu kopi dengan teh untuk tetamu..heheh..

Sukatan untuk tepung lebih kurang 100 gm - 120 gm bergantung jenis cawan... tapi sekali lagi diingatkan bila resepi tu guna cawan- gunakan sahaja cawan untuk menyukat.. senang cerita..

1 comment:

indahhouse said...

Salam kak raihan,
cantik sungguh lapisnya. Thumbs up!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin