![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglH3t1JKkqgzx8eGkd5-4jHhiKPQ0-MaarjyDJVnjgJSVYtucx-QXr66QZvXqk9k02h-MOfU_PicIaebbDucSqvsnperFJLMrRSAwU8uveF69_e9-l3L08wPb957TUduRt1a8_P7tI05o/s400/mafin+strawberry.jpg)
Bahan-bahan: (menghasilkan 12 biji mafin besar)
180 gm mentega
140 gm gula halus
2 biji telur gred A
100 ml susu segar (k.An guna susu cair je)
220 gm tepung gandum
2 camca teh baking powder (diayak bersama tepung)
1 camca teh strawberry emulco (k.An tak ada, ganti dengan 1 sudu besar perisa minuman strawberry)
Cara membuatnya:
1. Putar mentega bersama gula hingga putih. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Perlahankan kelajuan. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu hingga habis. Gaul rata.
2. Masukkan perisa strawberry dan gaul sebati. (adunan agak pekat.. jangan risau ye..) Sudukan adunan ke dalam acuan mafin 3/4 penuh.
3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 darjah Celsius selama 18- 20 minit (ikut oven)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlR7Qq88luO_VAvyCCijE9Zu2Oy_DsUIkOwF2AkEypXfLx0l732fP9IXkAX6TqWAcwLGnqMHYguSm8P4f_cAu8zO7NYJH0b82IzihzbCWZNEDAJjb6FZ0-HTv1U5aStgIbUsGFi-jCZgs/s400/8julai2009+092.jpg)
4 comments:
canteeekkknyaaaa mafinnn!!!!
Maffin ni kalau sebijik tak cukup nie Kak An... buat minum2 petang bestnye :D
>resmipadi :cik abang sayang dah makan ke mafin ni..?
>blogresipi:k.an pun suka.. sebijik memang tak cukup.. Untuk Ijan, K.An bagi 3 bijik skali, utk baby dlm perut ngan hubby skali..
dah makan.. semalam masa tetamu arab tu datang. sedaaaap!!!
Post a Comment