Wednesday, December 10, 2008

Masakan Utara..Gulai Udang Berkacang Buncis

Untuk makluman semua, K.An dan Abg. Azam berasal dari Utara Perak.. Antara Bagan Serai, Kuala Kurau dan Parit Buntar.. Walaupun negeri Perak, tapi pengaruh bahasa dan masakan adalah dari Kedah dan Pulau Pinang. Jangan terkejut bila dengar kami berbahasa Utara.. Yang untungnya, ditambah dengan asal keturunan Banjar pula, K.An dapat merasa dan belajar pelbagai menu yang enak-enak.

Pengaruh masakan Utara lebih kepada yang berempah macam masakan mamak.. Masak Merah Berempah, Daging Kurma, Dalca dan pelbagai jenis gulai atau kari. Gulai Udang dengan kacang buncis ni pun antara masakan terkenal di tempat K.An.

Gulai Udang Berkacang Buncis

Bahan-bahan:

300 gm udang harimau (untuk makan 3-5 orang)

5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris

2 sudu besar rempah kari udang/ rempah kari ayam

1/2 cawan santan

5-10 batang kacang buncis dipotong serong 1 inci

1 tangkai daun kari dilurut daunnya

garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang dan daun kari hingga keperangan dan wangi.

2. Masukkan rempah kari yang dicampur 1/2 cawan air ke dalam periuk. Kacau dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan kacang buncis dan santan. Masak hingga mendidih. Masukkan udang dan garam secukupnya. Didihkan 2 minit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi putih.

***Jangan didihkan masakan udang terlalu lama supaya manis udang tidak hilang..

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin