Friday, August 3, 2012

Salam Ramadhan Al-Mubarak


Alhamdulillah, dipanjangkan jua umur kita bagi menikmati sekali lagi Bulan Ramadhan yang mulia. Sedar tak sedar dah separuh Ramadhan berlalu. Ramai di antara kita yang dah sibuk mengatur persiapan berhariraya walaupun Ramadhan masih berbaki setengah bulan lagi... maka sebagai peringatan untuk diri K.An dan semua pembaca periuktanah, janganlah kerana nak beraya, terlupa pula dengan azam kita di awal Ramadhan nak bertarawikh di masjid, nak khatam Al-Quran, nak berzikir, bersedekah, beri'tikaf dan sebagainya..

Yang penting sekali, eloklah kita muhasabah juga banyak mana makanan yang telah dibazirkan sepanjang hari-hari puasa yang lalu.. masih ada masa untuk kita perbaiki mana yang patut dan masih ada masa untuk kita meningkatkan amal ibadah di baki hari-hari yang ada.. Selalulah bertanya kepada diri " Adakah ada lagi Ramadhan untukku di tahun hadapan...?"

Kepada yang bertanyakan juadah untuk berbuka, bagi K.An, bulan Ramadhan adalah bulan untuk berjimat.. masaklah apa yang perlu dan jangan berlebihan. Kalau masak lebih, hulurkanlah sepiring dua kepada jiran-jiran berdekatan. Moga akan merapatkan lagi ukhuwwah sesama insan.

Akhir kata di 'entry ' ini, banyakkanlah berdoa di bulan puasa ini kerana doa orang yang berpuasa akan dimakbulkan Allah terutama ketika sebelum berbuka puasa..insyaAllah... setakat ini sahaja untuk kali ini.. jumpa lagi di lain masa... Hari ini k.an sekeluarga akan pulang ke kampung bertemu keluarga tercinta.. bye..bye..

Thursday, May 17, 2012

Nasi Kuning, Rendang Ayam

Assalamualaikum wrt...

Rindunya tak terkata pada semua rakan-rakan, kaum kerabat, saudara-mara pengunjung Periuktanah... Dah lebih 3 bulan K.An tak bersiaran disebabkan padatnya jadual memasak setiap hari. K.An tak ke mana pun... di dapur menyiapkan menu harian tadika dan selanjutnya menjalankan tugas penghantaran pagi, tengahari dan  petang. Memang tak bernafas rasanya.... apa lagi nak mengadap lap-top dan bersantai-santai macam dulu-dulu. Jauh lagi nak melawat dapur kawan-kawan....

Banyak yang nak diceritakan, tapi K.An tangguhkan dulu bagi memberi laluan kepada menu kita hari ini. Ringkas tapi menyelerakan...

Nasi Kuning ni amat sesuai untuk mereka yang tak tahan perut kalau makan pulut banyak-banyak, tapi suka dengan rasa pulut kuning. Sebabnya, nasi kuning ni, sekali pandang dan sekali jamah, saling tak tumpah dengan rasa pulut kuning. Anak-anak K.An yang kecik dua orang tu pun masih tak percaya bila K.An kata ...ini nasi, bukan pulut.... Ahh.. tak kisahlah, asalkan mereka tetap gemarkannya...

Dalam tempoh 3 bulan, dah 3 kali K.An masak nasi kuning ni sebab K.An letakkan dalam menu tadika. Budak-budak memang suka.. tambahan pula dipadankan dengan rendang ayam ataupun daging... Kalau nak tahu, bolehlah cuba sendiri..

Bahan-bahan Nasi:

(Hidangan untuk 5 orang dewasa)

2 cawan beras super 5%
1/4 sudu teh serbuk kunyit- ikut jenis kunyit juga, ada yang kuning, ada yang tidak.. (pandai-pandai 'adjust' ye)
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1/2 sm halia diketuk
5 biji buah pelaga- untuk menghasilkan bau harum nasi
1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih dan 1 inci kecil kulit kayu manis
3 1/2 cawan air biasa
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan- dicarik dan disimpul

Cara membuatnya:

1. Letakkan periuk nasi di atas dapur gas. Masukkan minyak dan panaskan. Tumis bawang, halia dan rempah ratus hingga wangi.
2. Masukkan daun pandan dan beras dan goreng beras sambil dikacau selama 2 minit.
3. Angkat periuk dan alihkan ke punca elektrik. Masukkan air, garam dan kunyit ke dalam periuk nasi. Kacau sedikit dan masak nasi seperti biasa sehingga masak.

Rendang Ayam

1/2 ekor ayam anggaran 1 kg- bersihkan dan potong kecil
2 cawan santan pekat- 1 cawan pati santan dicampur 1 cawan air  (boleh tambah jika ingin kuah yang lebih banyak)
1 sudu besar kerisik
***3 tangkai cili merah dan 3 tangkai cili padi akar(ikut citarasa kepedasan)
***5 ulas bawang merah, 1 sm halia, 1 sm lengkuas, 2 tangkai serai dihiris nipis, 1/4 sm kunyit hidup
kisar bahan bertanda *** hingga halus
daun kunyit dan sedikit daun limau purut diracik halus
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Masukkan ayam dan semua bahan kisar ke dalam kuali. Masukkan santan dan hidupkan api. Biar santan mendidih barulah kacau rendang sekali-sekala. Gunakan api sederhana. Masukkan sedikit garam dan gula.

2. Kacau rendang sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak. Masukkan kerisik dan gaul rata. Tambah garam atau gula jika perlu. Akhir sekali taburkan daun kunyit dan daun limau purut. Gaul sebati dan matikan api. Sedia dihidang bersama  nasi kuning. Jika suka ada rasa masam-masam dalam hidangan, bolehlah tambah acar buah, atau jelatah atau pajeri nanas... pasti tidak mengecewakan.

*** Kalau ada tetamu yang datang terkejut tergempar, bolehlah cuba menu ni, sebab bahannya mudah dan selalunya ada di dalam simpanan kita.

Selamat mencuba!!

Wednesday, February 1, 2012

Sambal Telur Burung Puyuh

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Agak lama tak berkongsi resepi baru periuktanah, maka hari ni K.An tayang jelah gambar Sambal Telur Puyuh ni... Lauk biasa je, tapi tak ramai yang selalu makan telur puyuh kan..? kalau burung Puyuh goreng berempah tu ada jugak jual di restoran. Telur Itik masak lemak Cili api pun selalu juga jumpa. Tapi kalau sambal telur puyuh, memang kena buat sendiri.

Resepinya macam sambal yang kita buat selalu je.. cuma rebus telur puyuh, kopek kulitnya dan masukkan dalam sambal. Ada juga yang goreng sedikit telur yang dah dikupas tu dalam sedikit minyak agar luarnya garing, baru dicampur sambal tumis.    memandangkan anak-anak K.An tak gemar versi goreng, jadi, K.An biarkan begitu sahaja... Mudah dan Ringkas...

Jom Makan....

Saturday, January 28, 2012

Rezeki datang Dalam Pelbagai Bentuk..

Selepas pulangnya keluarga Pakcik, K.An menerima panggilan telefon daripada Junior K.An di UIA dulu, Mimi mengkhabarkan berita baik untuk K.An.....  Sepupunya memerlukan pembekal kuih-muih untuk Kafe yang baru diambil-alih di Wisma Putra, Putrajaya..  alhamdulillah. Walaupun K.An terpaksa tolak tawaran seorang lagi usahawan yang yang menawarkan K.an menjadi pembekal Kek Karamel kerana masalah jarak jauh, tetapi akhirnya, datang juga tawaran lain yang lebih dekat.

Keesokan harinya pula, seorang lagi rakan menghubungi K.An, menawarkan kontark membekalkan makanan untuk Tadikanya yang memulakan operasi januari 2012...

Alhamdulillah... masa untuk bekerja ya Ummi...

Tapi ada cabarannya... sebaik sahaja K.An setuju dengan kedua-dua tawaran, 'Aisyah pulak tak sihat... Athmanya datang balik gara-gara minum air sirap... (kat surau dan kenduri kahwin...) dia memang tak boleh minum air yang ada pewrana berlebihan.. makanan pun sama... Sudahnya, 3 hari seterusnya K.An berkampung di Hospital Putrajaya...


'Aisyah dah hiaskan penkek leper ni dengan jem... hmmm nampak sedap juga kan...?


 Dah cabut IV, 'Aisyah dah boleh pergi main kat playground... bestnya...





Walaupun tak sihat, 'Aisyah bagus sangat bila tiba waktu makan... dia makan banyak, makan ubat ikut jadual (walaupun kena kejutkan dari tidur waktu tengah malam) dan alhamdulillah, cepat sihat... selepas 3 hari, 'Aisyah pun boleh balik rumah..  tapi selepas ni, kami kena pantau kesihatan dia dengan lebih teliti...

beberapa hari lepas tu, K.An kena pulihkan rumah yang jadi tunggang-langgang selama ketiadaan K.An.. Terima kasih kepada Abi dan anak-anak yang telah membantu sedaya upaya....

Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara,

Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum Mati....

Maka.... hargailah setiap rezeki dan peluang yang mendatang...

Kunjungan tetamu Membawa Rezeki...

Kata orang, tetamu bawak rezeki... memang betul..

Sejak dari dulu lagi, keluarga K.An memang suka menerima tetamu dan menjamu tetamu...   sejak zaman arwah ayah ada lagi, kami anak-anak suka sangat ajak kawan-kawan balik ke rumah untuk bermalam...    masa tu, mak dan ayah akan layan tetamu sebaik mungkin.. jadinya kami anak-anak pun terus dengan tradisi yang sama..

 kalau ada yang nak datang ke rumah, silakan.... tapi kalau nak makan spesel, jangan lupa bagitau awal-awal, bolehlah K.An buat persediaan...

Sekembalinya dari Hari Keluarga, kami menerima kunjungan Pakcik Subki, Makcik Mashitah dan Suraya.. (anak2 lain tak ikut)
Bawak Pakcik dan Makcik Ronda-ronda Putrajaya... Maryam jadi pemandu pelancong..





Alhamdulillah... sempat juga buat makan-makan dan ajak semua anak saudara Pakcik yang tinggal berdekatan Putrajaya... (Kajang, Bangi dan Semenyih...) meriah sangat dan terima ksih kepada semua yang datang.... Menu Periuktanah, nasi Putih, Tomyam Kung, Ikan Bawal Bakar, Ayam Panggang Cikgu Aziz, Kek Pisang, Salad kentang, Apam Beras (sumbangan Kak Ti, Tembikai, sumbangan Moon, dan Sate UK sumbangan Hazidah...)

3 hari Pakcik dan Makcik berada di sini... puas hati dapat melayan mereka yang pertama kali datang Putarajaya... InsyaAllah ada rezeki datang lagi ye...

Selamat Tinggal 2011, selamat datang 2012

Assalamualaikum wrt...

Jutaan Terima kasih tak terhingga K.An ucapkan kepada semua yang masih sudi menatap titipan daripada periuktanah... Walaupun lama tak bersiaran, anda semua tetap dalam ingatan... cheewah..!! macam ucapan kiriman lagu kat dalam radio pulak.. hmmm.. anak-anak sekarang tak merasa la keseronokan mendengar rancangan ucapan dan lagu di radio macam zaman K.An kecil-kecil dulu. Sambil masak di dapur, sambil tunggu kot-kot ada kawan atau saudara-mara yang hantar ucapan dan lagu... seronok kan..


 sempena mengenang nostalgia lama, K.An kongsikan gambar mak dan arwah ayah K.An lebih 15 tahun dahulu..

Dan yang ini gambar keluarga Arwah Haji Shaari dan Hajjah Selamah pada 27 November 2011... Selepas selesai Hari Keluarga Edisi ke-5....

Cerita makannya dan masak-masak.... K.An dan ahli keluarga perempuan memang sinsing lengan dari awal hingga akhir program.. seperti biasa bila sibuk, tak sempat nak snap gambar... Makan tengahari pada hari utama program, kami tempah je lauk-pauknya. tinggal masak nasi putih, buat sambal belacan dan sediakan air minuman. Sarapan, K.An dan adik-beradik yang lain buat mihun goreng, kuih tako dan kek pisang... Adik K.An (Moon) yang jadi tokey tako.. memang sedap dan cantik. Dia ambil resepi dari blog Ita (Masam Manis)
Sebelah malam, selesai solat berjemaah berimamkan ustaz Ahmad Badli..abang K.An, tazkirah (ustaz Nor Azam-suami sayalah tu..).. kami buat BBQ.. Cikgu Aziz and the Gang. K.An sediakan Yong-Tau-Fu (sekelip mata habisss), Abg Mie dan keluarga sponsor Mee Rebus, Mihun Sup dan Rojak... Gambar..? tak sempat..

Apa pun keesokan harinya sempat juga buat kuih tradisi Banjar yang menjadi idaman semua... Wadei Kipeng...

Sebahagian tenaga kerja dalam menjayakan projek besar-besaran... yang lain malu-malu kucing, tak nak masuk Periuktanah.. heheheh... Peminat no- 1 Haji Dzul yang tak sabar-sabar tunggu kuih dimasak.. (nak tau rahsia.. dia buat 2,3 biji je..)

Selesai Hari keluarga, kami kembali ke Putrajaya..... 30 November, kami sekeluarga menerima kunjungan Pakcik dan Makcik K.An yang datang ke Putarajaya sempena majlis Konvokesyen anak mereka Suraya yang menamatkan pengajian Di Universiti Sains Islam Malalaysia (USIM).. K.an smabung di entri akan datang ye...