Semenjak anak-anak yang besar tinggal di asrama, abang Azam pindah ke Cyberjaya dan tak balik makan tengahari, Sarah bersekolah hingga ke petang, K.An cuma masak lauk biasa-biasa je untuk makan tengahari Almaklum, 'Aisyah dan Maryam akan mintak lauk-pauk kegemaran mereka seperti Pajeri Telur, Ayam masak Kicap, Kari Ayam, Telur Dadar ataupun Nasi Arab....
Bila malam, Abang Azam dan Sarah mintak pulak nasi goreng.. Sudahnya hanya di hujung minggu K.An masak 2, 3 jenis lauk sebab nak berkelah di asrama anak-anak... Itupun, anak-anak dah ada menu permintaan. Ada yang nak nasi Lemak, Kue-teow Goreng, Ayam Masak Merah... kalau tak pun nasi Maqlubah... Jadinya tak adalah masa nak membelek resepi-resepi baru untuk dicuba. Kebanyakan masa diperuntukkan membelek (dalalam erti kata lain melayan le....) 3 orang budak comel ni....
Kakak 'Aisyah, Kakak Maryam dan Baby Aireen (anak jiran sebelah rumah yang dah 3 bulan K.An jaga..)
Tekak Kak An masih lagi tekak orang kampung... sesekali teringin nak layan selera sendiri, K.An buat je sayur Lemak Bayam, buat sambal tempoyak dan Goreng Ikan Sardin salut tepung... puas makan.... Makan dengan ulam Pucuk Janggus tu memang best.
Susah nak dapat pucuk Janggus/ Gajus sekarang ni... tapi alhamdulillah K.An selalu ada bekalan pemberian Bilal Haji Salleh (Surau Al-Mizan) yang ada pokok Gajus di rumahnya... Kepada yang mengidam pucuk Janggus, bolehle berkunjung ke rumah K.An.. nanti K.An dapatkan bekalan daripada Haji Salleh... (kalau nak beli, sahih dia tak bagi)... Apapun, terima kasih Haji dan Hjh Baayah yang dah banyak sedekah pucuk Janggus kepada jemaah surau Al-Mizan... makin subur pokok tu sebab berkat..
saya pon sukeeee ulam! paling feveret ulam cabang tiga...kt cni xpenah jumpa lagi, slalu balik umah mak bru dapat merasa~~
ReplyDeletesedapnya tempoyak dengan pucuk janggus, kata orang utara...
ReplyDeleteSalam Kak...Ohhhh sedapnya dapat makan berulamkan pucuk gajus tu....Lama betul saya tak makan ni...
ReplyDeleteMakan ulam2man awet muda tau...:D kak cek pun suka makan ulam2....pembuka selera sebenonya..:D
ReplyDeleteeliya ezlin alias: anak2 K.An kata, Ummi makan daun ye..tak payah masak ke..? heheheh...budak2 ni tunggu besor baru le deme faham kesedapannya.. Kat Putrajaya ni, ulam cabang tiga, ulam raja, selom, pucuk paku, insyaAllah ada tiap hari kat pasar..
ReplyDeleteresmipadi... memang sedaap.. lain kali bawak balik lagi ye..
ReplyDeleteSue@Nenie: rasanya macam dah hampir pupus pokok Janggus ni.. kat Thailand banyak lagi.. nampak gayanya kenalah tanam sepokok dua kat kampung..
ReplyDeletekak cek.. kata orang tua-tua gitulah.. banyak khasiat ulam-ulaman ni..
ReplyDelete