Friday, March 18, 2011

Sotong Tiga Rasa- resepi 2

Hari ni, otak ni macam 'jem' pulak sebab dok teringat kejadian copy gambar dan resepi pagi tadi... Tapi tak apalah, K.An ada terapi sendiri... sibukkan diri, masak dan makan...

Hari ni k.An kongsi sotong 3 rasa yang diubahsuai sedikit daripada resepi lepas dan K.An puas hati dengan rasa dan rupanya. Boleh cuba untuk makan tengahari atau malam ye..

Bahan-bahannya:

300 gm sotong- bersihkan dan potong kecil- gaul dengan garam dan kunyit
1/2 labu bawang besar- dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
1 tangkai cili merah-dicincang
2 tangkai cili padi dicincang- ikut citarasa kepedasannya
**2 sudu besar sos Thai- K.An gunakan Sos Thai Maggie
**2 sudu besar sos cili
1/2 cawan air
sayuran seperti bunga kobis, jagung muda- ikut citarasa
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

** boleh tambah sos jika ingin kuah yang banyak..

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Gorengkan sotong yang telah digaul dengan garam dan kunyit tadi. Goreng anggaran 1 minit sahaja. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili padi. Gaul sebentar.

2. Masukkan sos cili, sos Thai, air, sayuran, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar hingga kuah pekat. sedia dihidang dan dinikmati bersama keluarga.

1 comment:

  1. sedapnye...sok hujung minggu leh la wat jg.hujung minggu je rajin masak..he3

    ReplyDelete