Friday, December 31, 2010

Soft Butter Bun- Kembang Setaman @ mat gebu n mamafami

Makluman.... ini adalah draft yang ditaip 2 minggu lepas...baru sempat siapkan hari ni- 14 Januari 2011..mmmph... sempatkan juga ni...

Assalamuaalaikum semua dan salam tahun baru... Moga tahun 2011 akan membawa lebih kebahagiaan dan nikmat kepada semua...

Benarlah masa berlalu tanpa dirasa... macam baru je sambut tahun 2010, sambut baby baru, anak-anak periksa, dapat keputusan dan akhirnya dah kembali ke asrama masing-masing. 23 Disember lepas, kami sekali lagi menerima khabar gembira apabila anak sulung K.An dan Abang Azam- Iqbal mendapat 8A 1B dalam peperiksaan PMR 2010 yang lalu. Sekaligus melengkapkan pelbagai limpahan rezeki yang bertali arus di tahun 2010. Syukur alhamdulillah kami panjatkan kepada Allah SWT atas semuanya. Terasa berbaloi penat-lelah yang dicurahkan. Debaran sepanjang tahun pun reda akhirnya.....

Petangnya, dengan kelegaan yang nyata, K.an ke dapur menyiapkan Soft-Butter Bun- Kembang Setaman (nama yang diberi Mat Gebu) yang memang cantik jadinya... almaklum, mood memang berperanan dalam menyiapkan masakan yang enak dan indah rupanya. Cumanya kalau tengok Soft Butter Bun mamafami dan Mat Gebu punya, memang confirm sifu punya tangan... menjadi sentiasa...

Resepi asal boleh tengok di blog Mamafami atau yang rupanya macam kat sini di blog Mat Gebu . K.An suka sangat resepi ni sebab, kita boleh pelbagaikan rupa dan rasanya menggunakan adunan yang sama. Cuma tukarkan bentuk atau tukarkan inti (filling).... lepas tu, bagi le nama apa yang kita suka.. tak percaya?... cubalah sendiri..

Bahan-bahannya: (menghasilkan 12 biji bun yang mekar...)

140 ml air suam
1 biji telur, pukul sedikit
30 gm gula halus
1 ct garam halus
1 ct bread improver
250 gm tepung roti
50 gm tepung halus (boleh ganti tepung gandum biasa)
2 1/2 sb susu tepung
1 1/2 st yis kering
30 gm mentega
**** inti pilihan. K.An guna inti kegemaran anak-anak- inti kacang merah
Cara membuatnya:

1.Jika menggunakan bread maker: Masukkan semua bahan kecuali telur dan inti ke dalam bread maker. Pilih setting doh, biar diuli hingga menjadi doh yang , lembut dan licin. Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan cling wrap, perap 45 minit.

Jika menguli menggunakan tangan:

1. Masukkan air suam ke dalam mangkuk. Masukkan yis dan 1 sudu teh gula. Biarkan sebentar hingga berbuih.
2. Satukan tepung di atas tempat menguli (meja atau magkuk) Buatkan lubang di tengah dan masukkan campuran yis, sebahagian gula, garam, susu tepung dan bread improver. Uli menggunakan kedua belah tangan selama 15 minit hingga adunan kenyal. Campurkan mentega dan uli lagi hingga doh tidak melekat di tangan selama 10-15 minit. (untuk mudah, masukkan doh ke dalam plastik dan uli hingga doh tidak melekat). Bulatkan, masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan cling wrap dan perap 45 minit.

3. Selepas 45 minit keluarkan doh, tumbuk untuk mengeluarkan angin dan uli sebentar.
4. Bahagikan doh kepada saiz pilihan. K.An buat 12 bulatan kecil. Mat Gebu buat 55 gm setiap bulatan.
5. Leperkan dengan tangan, isikan inti. Cantumkan dan letakkan di atas loyang yang telah dilenser dengan mentega. Canai leper sedikit doh dengan berhati-hati. Kelar seperti di dalam gambar menggunakan pisau. Gunting sedikit di bahagian tepi untuk menjadikan bentuk bunga.
6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celsius. Sapukan telur yang dipukul tadi pada permukaan roti dan hias dengan ceri. Bakar roti selama 40 minit atau roti keperangan.

***K.An bakar tak sampai perang sangat sebab anak-anak K.An suka roti yang tak berapa garing....

Sunday, December 26, 2010

Laksam Seri Mutiara



Tetiba teringin nak makan Laksam buatan sendiri. Sebelum-sebelum ni, cuma abang Azam yang makan laksam dan laksam tu dibeli dari kedai. K.An cuma tumpang sesudu dua. Mungkin sebab jemu dengan menu yang serupa, K.An saja suka-suka buat laksam ni minggu lepas. Rupanya bila dah siap, ramai juga peminatnya. Habis licin laksamnya. Kuahnya yang sengaja dibuat lebih ada berbaki sedikit.Tapi maknanya, bolehlah dibuat lagi lain kali...

Resepi laksam ni kak An dapat dari adik K.An- Mun. Katanya dia ambik dari MyResipi.Net. Resepi kuahnya pulak, k.An ambik dari majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008. resepi sumbangan sekumpulan chef dari Kelab Golf Perkhidmatan Awam Bukit Kiara. Memang sedap dan berbaloi mencubanya.
Jom kita tengok resepi.

Laksam:

3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
1 sudu besar pati santan
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Gaul rata menggunakan whisk. Tapis adunan ke dalam mangkuk lain. Rehatkan adunan selama 30 minit sebelum dikukus.
2. Panaskan pengukus dan sediakan tudung periuk atau loyang utnuk memasak.
3. Lenserkan loyang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan secukupnya (nipis) hingga menutupi keseluruhan dasar loyang atau tudung periuk. Masak selama 3-5 minit.

4. Keluarkan loyang dan gulung laksam seperti di dalam gambar.Ulang proses hingga habis adunan. Gunting laksam sepanjang 1 sm dan hidangkan bersama kuah, ulaman dan sambal belacan.

Bahan kuah:

1 kg ikan kembung- K.An gunakan campuran ikan kembung dan sardin
(k.An rebus bersama asam keping dan asingkan isi dan tulang macam buat laksa utara)

Bahan dikisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
1 batang serai

750 ml santan
3 keping asam keping
1/2 sudu teh lada hitam
20 gm tauge- buang ekornya
2 batang kacang panjang-hiris nipis
50 gm kobis bulat-hiris nipis
1 tangkai daun kesum
1.5 liter air
garam dan sedikit gula

Bahan sambal:

10 biji cili merah
3 biji cili padi
20 gm belacan
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya:

1. Kisar isi ikan menggunakan air rebusan. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan bahan kisar lain, santan, asam keping dan lada hitam.

2. Masak menggunakan api sederhana dan kacau hingga mendidih. Masukkan daun kesom, garam dan sedikit gula. Matikan api apabila kuah pekat. Sedia dihidang bersama laksam, ulaman dan sambal.


Saturday, December 25, 2010

Tepung Pulut Hitam

Assalamualaikum...

Memandangkan ramai yang bertanya, jadi, hari ni K.An tunjukkan rupa tepung pulut hitam yang digunakan untuk buat kuih koci tu.. Yang ini K.An beli di kedai runcit di pasar Presint 8 Putrajaya je. Siap dipeket 200gm. Boleh 4 kali buat kuih koci sebab guna sikit je dalam adunan. Tepung ni dari Melaka sebab kuih koci pun terkenal di Melaka kan... kalau di Perak, memang tak jumpa tepung ni. Nak cari kat mana tu, rasanya kenalah tanya tuan kedai. (runcit) Kadang-kadang, bila ada permintaan, barulah mereka ni ambik stok. Almaklum, benda macam ni tak berapa tahan lama. Beli, kena terus buat. Ataupun cuba tinjau di bahagian tepung di pasaraya besar... mungkin ada. Ok, kepada yang bertanya, selamat berjaya...

Tuesday, December 14, 2010

Krim Paf dan Krim Kastard- resepi Mat Gebu

Kepada peminat krim paf (cream-puff), wajib cuba resepi ni terutamanya resepi krim kastard Mat Gebu yang saaaangat sedap rasanya.... Kebetulan masa membalas kunjungan follower Periuktanah- Iemah di qt1878.blogspot.com , K.An ternampak resepi Mat Gebu yang dia poskan. Tanpa berlengah lagi terus K.An geledah dapur Mat Gebu- (pakar masak terkenal seantero dunia tu) dan terus cuba resepi ni.... Sedaaaap sangat sampaikan 2 adunan yang K.An buat-menghasilkan lebih kurang 70 biji krim paf, habis liciin dalam beberapa kelip mata sahaja...hahahhah....

Terima kasih sangat, kepada Mat Gebu yang sudi kongsi resepi dan Iemah yang tolong 'promote' Mat Gebu....

Nak tengok hasil tuan punya resepi, boleh klik kat sini ye.... Dapur Tanpa Sempadan

K.An pernah siarkan resepi K.An sebelum ni yang menggunakan margerin, tapi yang ni lebih gebu dan coraknya lebih cantik

Bahan-bahan: (menghasilkan =/- 35 biji krim paf comel)


Doh/ 'butter':

50 gm mentega
125 ml air
1/3 st garam
75 gm tepung gandum- diayak
1 biji telur + 1 biji kuning telur
1/2 st esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Masukkan air ke dalam periuk. Didihkan di atas api sederhana. Masukkan mentega dan kacau hingga cair.
2. Perlahankan api. Masukkan garam dan tepung. Kacau cepat-cepat menggunakan senduk hingga campuran jadi doh. (proses sgt cepat, tak sampai seminit) Kalau kacau perlahan-lahan, adunan tak jadi doh tau....
3. Ketepikan sebentar hingga adunan suam. (gambar 1)

4. Masukkan doh ke dalam mangkuk adunan. Campurkan telur dan esen vanilla. Pukul hingga sebati menggunakan speed sederhana.

5. Sediakan loyang pembakar dan lenser dengan sedikit mentega. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang. Paipkan adunan berdiameter 2-3 sm (ikut citarasa) ke dalam loyang. (gambar 2)

6. Panaskan oven pada suhu 180- 200 darjah Celcius ( ikut jenis oven)dan bakar selama 25 minit atau krim paf keperangan. KAn letakkan loyang di bahagian tengah oven agar krim-paf masak sekata...


Ingat ye... tak ada makna krim-paf gebu kalau kastardnya tak sedap... resepi krim kastard ni memang sesuai sangat dengan krim paf ni...

Bahan-bahan krim kastard:

1 bijikuning telur
150 ml krim putar (whipping cream)
1 1/4 sudu besar tepung kastard
25 gm gula halus
1 sudu besar parutan keju cheddar
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Satukan semua bahan kecuali keju cheddar di dalam periuk. Kacau sebati menggunakan whisk.
2. Hidupkan api perlahan dan biar panas. Masukkan keju cheddar dan terus mengacau adunan hingga bancuhan pekat.

3. Kata Mat Gebu, bila whisk diangkat, kastard jatuh bertali. Matikan api dan alihkan kastarddari dapur. Tutup bekas dengan cling wrap agar permukaan kastard tidak mengeras. Biar sejuk sebentar..

Belahkan krim paf dan isi krim kastard secukupnya... sedia dinikmati...

**** K.An buat 2 X kali ganda adunan, sepadan dengan isi rumah...(hiihihi...). K.An cuma ada 1 kotak 200ml krim putar. jadi K.An campurkan 200 ml krim putar dengan 100ml susu segar... rasa krim kastard tetap enak dan lemak berkrim. Jadi, kepada yang tak ada krim putar, boleh le cuba guna susu segar sebagai pengganti.
Kakak-kakak dan ummi terpaksa beralah sikit sebab 'Aisyah suuuka sangat krim-paf ni....

Saturday, December 4, 2010

Kuih Koci...ummph..nikmatnya terasa....

Tak sabar rasanya nak berkongsi resepi kuih koci ni yang menjadi kegemaran K.An, Asma' (anak kedua) Mun dan Nida (adik2 Kak An)dan mak Kak An sendiri. Selama ni dok makan yang orang lain buat je sebab kuih ni tak ada di kampung kak An dan tak pernah dibuat mak. Sebabnya lagi kuih koci ni ada di sebelah selatan Malaysia ni je. Dah lama duduk di KL dan selalu merasa samada yang dibeli di kedai atau dihidang di rumah yang dikunjungi... K.An sudah jatuh cinta dengan keenakan rasanya.

Banyak resepi yang Kak An semak- buku, online, blog dan majalah. Akhirnya berkenan dengan resepi Zaharum Uda Baharu dari Bandar Tasik Puteri yang disiarkan dalam majalah Saji Februari 2009.Cuma bezanya kuih koci Zaharum Uda mnggunakan tepung pulut biasa spenuhnya dan K.An ubahsuai sedikit dengan menambah tepung pulut hitam.

Bahan-bahannya: menghasilkan lebih kurang 25 biji kuih Koci.... banyak, tapi berebut juga kami anak-beranak..hihiihi..

Inti:

4 sudu besar gula merah
3-4 sudu besar gula putih
1/2 biji kelapa parut putih- seeloknya kelapa yang tidak tua- kulitnya masih belum keras
1/2 cawan air

Cara menyediakan:

1. Masak gula merah, putih dan air di dalam periuk dan kacau hingga gula hancur. Tapiskan dan buang hampas. Masukkan semula ke dalam periuk dan masukkan kelapa parut. Masak menggunakan api perlahan sambil dikacau sehingga inti kering dan berkilat. Inti yang cukup masak akan tahan lebih lama. Matikan api dan Sejukkan.

Bahan doh:

1 1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam

1 cawan santan pekat + 1 sudu besar tepung gandum dimasak dengan api perlahan sambil dikacau hingga campuran agak pekat.

25 helai daun pisang berukuran 5 inci X 5 inci- dilayur

Cara membuat doh.

Masukkan kedua-dua jenis tepung ke dalam mangkuk dan gaul dengan garam. Tambahkan santan cair, sedikit-demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh lembut ketika di tekan. Tambah 1- 2 sudu besar air, jika doh belum cukup sebati. Uli dan bulatkan.
Cara membuat kuih koci:

1. Sapu permukaan daun dengan sedikit minyak. Bulatkan doh saiz kecil sedikit daripada bola ping-pong.
2. Leperkan dan nipiskan di atas tapak tangan. Isikan inti. Cantumkan bahagian tepi, bentukkan seperti bantal dan letak di atas daun pisang yang telah disapu dengan minyak.

3. Curahkan 1 sudu teh santan pekat yang telah dimasak dengan tepung gandum tadi dan bungkus kuih seperti di dalam gambar.

4. Susun di dalam pengukus dan ulang proses hingga habis adunan. Panaskan pengukus dan kukus kuih selama 15- 20 minit.

Angkat kuih dari kukusan dan sedia dihidang....
Lepas ni, tak beli dah la kuih koci kat kedai.... buat sendiri, puas makan...Asalnya kat rumah ni cuma kak An dan Asma' yang suka kuih koci, tapi kali ni bertambah saingan Sarah dan Maryam pulak... sahih kena buat sendiri lagi...

Kek Pisang Epal

Assalamualaikum ... selamat berhari minggu dan bersantai bersama keluarga, rakan-rakan dan sesiapa sahaja yang bersama anda semua... semoga ceria selalu...

Hari ni kak An nak kongsi resepi mudah hasil bahan lebihan yang ada dalam simpanan dapur periuktanah.

Bulan Oktober dan November lepas, Kak An menerima banyak tempahan kek pisang daripada rakan sekerja abang Azam. Terima kasih Datin Salbiah, Kak Nani, Dr. Jami'ah, Kak Rosni, Dr.Norlida, Kak Kamsiah, Kak Is dan Kak yati yang gemarkan rasa kek pisang yang kak An buat. Kepada yang nak cuba sendiri boleh klik resepi di Periuktanah... insyaAllah kalau ikut langkah yang sama, hasilnya pun tak berbeza...

Sempat juga kak An bekalkan kek pisang ni untuk mak kak An yang balik kampung selepas lama di Shah Alam sebab menjaga adik Kak An-Nida yang berpantang lepas bersalin. Ada sedikit baki pisang dan epal merah dalam peti ais... Jadinya.. Kak An campurkan dan terhasil kek pisang epal yang enak rasanya....
Bahan-bahan: (menghasilkan 2 biji kek dengan loyang 8 inci X 3 ini X 4 inci)

2 biji pisang awak/ emas (masak) saiz sederhana- kupas kulit dan lecek
2 biji epal merah- kupas dan potong dadu kecil
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powderdan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
2, 3 titik esen pisang

Cara membuatnya:

1. Masukkan telur, gula dan minyak ke dalam 'blender'. Kisar adunan selama 3 minit hingga campuran kembang (warna kuning cair)

2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk. Masukkan tepung dan gaul menggunakan whisk hingga sebati. Masukkan pisang dan epal dan esen pisang. Gaul sebati. Sementara tu, panaskan oven ke suhu 180 darjah Celsius.

3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilenser dengan minyak/ mentega dan dialas kertas minyak. Bakar dalam oven menggunakan api atas dan bawah selama 40 minit atau hingga kek masak. Cucuk dengan lidi dan jika keluar bersih maka kek masak sempurna.

Keluarkan daripada loyang dan sedia dinikmati panas-panas atau sejuk.
Yang ni, kek pisang yang ditempah sebelum dipek.
Sedia untuk dihantar kepada pelanggan....

Friday, November 26, 2010

Ikan Tilapia Goreng Belado (berlada)

Assalamualaikum..... salam Jumaat kepada semua..
Cuaca sejuk segar di luar rumah, dengan anak-anak yang masih lena dibuai mimpi membolehkan K.An 'mengerah tenaga'(hihihih... malas je sebenarnya) mengemaskini periuktanah yang disayangi....
Cuti sekolah dah bermula, makanya sibuk tak habis juga... sibuk tak sibuk,kena tunaikan tanggungjawab menambah koleksi resepi untuk semua...

Dah lama tak kongsi resepi lauk, hari ni, K.An bawakan resepi mudah tapi enak dan boleh dimasak berulangkali tanpa jemu... Tilapia goreng belado (berlada) ni resepi kampung je, tapi tak jemu dimakan dan boleh dipelbagaikan jenis ikannya...

Bahan-bahan:

2 ekor ikan tilapia saiz sederhana (hitam atau merah...dua-dua boleh)- siang dan bersihkan dengan asam jawa atau limau kasturi
**4 biji cili merah saiz XL
**4 biji cili hijau saiz XL
**3- 5 biji cili padi akar -ikut citarasa pedasnya
Bertnda** biarkan sebiji-sebiji, tak perlu dipotong

1 sudu teh asam jawa Xtra Adabi
1/2 sudu teh belacan siap dibakar
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih- kupas kulit sahaja, tak perlu dihiris
1 labu bawang besar- hiris bentuk gelang

sedikit minyak dan air
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing. Angkatdan ketepikan

2. Menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawangmerah dan bawang putih selama 3 minit atau bahagian luar cili dan bawang layu. Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan pengisar kering. Kalau ditumbuk lagi bagus sebab kita tak nak tekstur sambal terlampau halus.

3. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan sambal yang telah ditumbuk tadi dan tambahkan sedikit air. Masukkan asam jawa xtraAdabi (atau 1 sudu besar air asam jawa) dan tumis hingga sambal pekat dan agak kering. Tambah garam dan gula secukup rasa.

4. matikan api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan... sedia dihidang..

***** K.An juga goreng ikan keli dan gaulkan dengan sambal lada ni..Buat sekali masak lemak kobis...berebut-rebut anak beranak makan... hihiihi.... alhamdulillah

Thursday, November 11, 2010

Kek Oren dengan Krim keju di hari ulangtahun

Alhamdulillah hari ni telah diumumkan keputusan UPSR bagi tahun 2010 dan Asma'- anak kedua K.An bersama 38 lagi rakan-rakannya dari SK Putrajaya Presint 8 (1) telah mendapat 5A untuk kesemua mata pelajaran yang mereka ambil. Taniah kepada anak-anak semua dan terima kasih kepada guru-guru yang bertungkus lumus mengajar di kelas dan juga kelas tambahan yang diadakan khas untuk pelajar tahun 6.Semuanya telah bekerja keras hingga ke saat akhir dan alhamdulillah berbaloi...

Gembira dengan keputusan tu, maka k.An pun bersemangat nak up-date blog hari ni... Resepi pun istimewa daripada biasa bersempena hari ulangtahun kelahiran Maryam yang ke-3 yang sama tarikh dengan ulangtahun perkahwinan k.An dan Abang Azam yang ke 16 iaitu pada 11 November yang lalu.

Memandangkan Maryam sendiri buat pilihan nak kek oren dengan hiasan 'kaler'purple kesukaan dia, makan terhasillah kek oren dengan hiasan krim keju ni... Resepi asal k.An ambil dari Saji Online dengan sedikit perubahan...


Bahan-bahan Kek Oren:

Bahan A:

200 gm mentega-suhu bilik
1 sudu besar ovelette

Bahan B:
5 biji telur gred A- asingkan kuning dan putih
225 gm gula kastor
35 gm susu cair
1 sudu besar perisa oren- k.An gunakan sunquick limau mandarin

Bahan C:
250 gm tepung superfine-
1/2 sudu teh garam
1 1/2 susu teh baking powder

****k.An gunakan 225gm tepung kek ditambah 1/2 sudu teh baking powder sebab adunan dah nampak pekat sebelum tepung dihabiskan.

Cara membuatnya:

K.An gunakan teknik buat kek macam zaman dulu-dulu sebab K.An agak fobia kek tak naik jika menggunakan teknik yang ditunjukkan kat resepi asal,

1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Pukul putih telur di dalam mangkuk berasingan hingga berbuih kental
3. Pukul kuning telur bersama gula hingga kembang. Cedokkan putih telur( yang kembang sahaja- sebab yang tertinggal tu adalah air yang selalu menyebabkan kek tak naik sempurna) dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Gaul rata. Masukkan adunan A dan pukul sebati menggunakan speed sederhana.

4. Akhir sekali campurkan pati oren, susu cair dan bahan C yang telah diayak bersama. Gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang yang teah dilengserdan dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 160 -180 darjah Celcius hingga kek masak. (K.An gunakan loyang bulat berukuran 24 sm.) Sejukkan sebelum disapu krim keju.
Krim:

A) 250 gm krim keju Philadelphia
50 gm mentega
100 gm susu pekat
1 sudu teh perisa oren sunquick

Cara membuatnya: pukul semua bahan dengan kelajuan tinggi hingga kembang. Asingkan sedikit untuk diwarnakan mengikut warna kegemaran. Sapukan pada kek dan hias ikut citarasa.
K.An memang sukakan kek ni yang cukup sesuai dengan krimnya... Abang Azam yang tak suka kek pun, kali ni dapat menikmati keenakan kek sebenar... alhamdulillah...

Selamat mencuba.

Thursday, November 4, 2010

Rehat dan main-main dengan Munirah...

Assalamualaikum semua.... Munirah dah pandai main-main, usik-usik kakak, kacau ummi masak dan kacau ummi update blog..hihiihi... jadi sekarang, ummi asyik layan Munirah sampai tak sempat mengadap komputer...

Memang tak boleh tinggal si Munirah ni bila dia saja-saja tersengih-sengih kat ummi.. taksampai hati juga nak tinggal kalau dia merengek... pipi tembam.. cukup best dipicit-picit.hehhehh. Untuk pengetahuan semua, umur Munirah dah masuk 3 bulan..






Pose ala anak dara..

Friday, October 29, 2010

Kuih Lopes


Assalamualaikum dan salam penuh kerinduan untuk semua.... Hampir sebulan mendiamkan diri, bukanlah kerana merajuk, tidak sihat atau K.An pergi ke luar negara...(ye lah tu...) Cumanya kurang bermotivasi nak mengemaskini periuktanah dek peralatan yang sakit semuanya. Kamera belum dibaiki atau diganti, skrin lap top jadi putih, broadband pulak rosak.... masih sama keadaannya hingga ke saat ini (ni tumpang lap-top abg Azam kejap)..

Apa pun,..... tak sibuk di periuktanah, K.An sangaaat sibuk hampir setiap hari memenuhi tempahan daripada rakan-rakan, saudara-mara dan rakan sekerja A.Azam di IPG. Rentetan daripada tempahan rumah terbuka Hari Raya.. terus bersambung dengan tempahan jamuan dan makan hari-hari.Yang paling selalu ditempah, macam dulu-dulu jugak, nasi lemak daun pisang.. Nanti K.An buat 'entry' khusus pasal tempahan....Hari ni kita cerita pasal kuih untuk minum petang dulu ye...
Kali ni, K.An nak kongsi resepi kuih tradisi mudah yang terkenal di seluruh Malaysia.. Namanya Kuih Lopes. walaupun sama nama tapi cara membuatnya mungkin berbeza dari satu tempat dengan tempat yang lain. Ada yang dibuat dibalut di dalam daun palas dan dibentuk 3 segi macam ketupat palas, ada juga yang dibuat bentuk 3 segi juga tetapi dibalut didalam daun pisang. K.An pernah tengok YM Tengku Puan Pahang buat macam tu dalam satu rancangan masakan di TV. Di tempat K.An biasanya kami balut dalam daun pisang dan dipotong bulat seperti dalam gambar tu.

Tapi ada yang paling 'M_' macam kat pasar malam atau gerai-gerai tu, yang cuma tepek pulut kat dalam loyang, lepas tu di terap bulat guna cawan... tak suka betul K.An kalau kuih lopes versi camni... rasa pun ala kadar je.

Kalau nak sedap, kena rajin sikit, barulah puas hati. Macam mak kita dulu-dulu. Kalau bab memasak, walaupun nak kena parut kelapa, cari kayu api, giling cili, tak pernah cari alasan untuk mengabaikan tugas hakiki memasak untuk keluarga.
oklah ye.. tak payah celoteh panjang lagi, Kita ke bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang- 8 orang)

3 cawan beras pulut- dibersihkan dan ditoskan
6 helai daun pandan - dipotong 1 inci dan dikisar dengan 3 cawan santan cair- tapiskan,
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau

10helai daun pisang berukuran 8 x 7 inci= siap dilayur
minyak secukupnya- untuk disapu pada daun

1 cawan kelapa parut putih- digaul dengan sedikit garam
2 cawan air gula melaka- 1 ketul gula melaka dimasak dengan 2 cawan air hingga cair
Cara membuatnya:

1. masukkan beras pulut, santan yang telah dikisar bersama daun pandan , sedikit pewarna hijau dan garam ke dalam periuk nasi. Masak seperti biasa. Jika ada periuk tekanan, gunakan periuk tekanan untuk hasil yag lebih baik.

2. Sediakan daun pisang dan tali pengikat. Ratakan sedikit minyak di atas daun. Sendukkan pulut yang dah masak tadi dan tekan padat berlapikkan daun pisang dengan ke dua belah tangan. Bentukkan seperti silinder dan ikat di tengah dan kedua-dua hujung daun seperti di dalam gambar. Buat sehingga habis pulut. Susun di dalam periuk kukusan.

3. Panaskan pengukus dan kukus kuih lopes selama 15- 20 minit. Angkat dan sejukkan. Buka pembalut dan potong kuih lopes setebal 1 sm. Gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Hidangkan bersama gula melaka untuk hidangan petang yang menyelerakan.

*** K.An buat lopes ni dengan kerjasama Adik K.An- Mun yang bawak beras pulut baki raya dulu dan mak K.An yang bawakkan daun pisang dari kampung. Mak datang ke sini sebab adik K.An - Nida dah selamat melahirkan anak sulungnya yang diberi nama Muhammad.. Tahniah untuk Nida dan Jeffrey

****dah tak kuasa nak susun gambar2 tu sb komputer ni perlahan sikit. Inipun dah masuk 5 hari mengerjakan entry ni.. baru siap

Friday, October 15, 2010

Acar Rampai

Lebih kurang 16 tahun lepas, masa kenduri kahwin K.An, acar rampai ni adalah antara menu yang dihidangkan untuk semua tetamu. 'Favourite' K.An dan siap bagitau arwah ayah awal-awal, lauk ni wajib ada masa K.An kahwin....hihihii.. suka sangat sampai boleh ratah macam tu saja sebab ada rasa rangup-rangup gitu ketika dikunyah...

Ada yang mintak resepinya dan kebetulan lepas raya hari tu, K.An tertengok satu rancangan masakan berbahasa Cina di TV2..kikikih... semua rancangan masakan K.An tengok tau...Kalau tak silap nama rancangan tu Selera tradisi.. Auntie tu masak rendang ayam dan Acar macam acar rampai ni... Macam biasa, ingat langkah-langkahnya dan bila dicuba, alhamdulillah memang sedap dan tak kurang rasanya dengan yang dimasak tukang masak kenduri kahwin K.An dulu-dulu tu... (pakcik tu dah tak ada juga, macam arwah ayah- rindu dengan masakan mereka sebenarnya)

Bahan-bahannya boleh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa.
Bahan-bahan: (satu hidangan untuk 3 orang)

1/4 batang timun- dibelah, buang bijinya dan potong memanjang- tak perlu kupas kulit
1/4 batang karot- potong 1 inci panjang
1 urat kacang panjang- potong 1 inci panjang
sedikit kobis- jika suka
sedikit nenas- dipotong kecil
1 sudu besar kismis
1 sudu besar bijan- disangrai dahulu
1 sudu besar kacang tanah yang disangrai dan ditumbuk
1 sudu besar cili kisar
1 sudu teh rempah kari
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar cuka
garam dan 2 sudu besar gula
minyak untuk menumis

*** K.An tambah jeruk buah salak yang dihiris kecil sebagai penambah bahan. boleh juga ditambah jeruk buah yang lain ikut citarasa...

Cara membuatnya:

1. Didihkan 2 cawan air di dalam periuk. Celur sayuran berasingan di dalam penapis. Karot selama 1 minit. Kacang panjang, 2 minit. Kobis- 1/2 minit. Toskan.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali . Tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga wangi. Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tambah sedikit air dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan cuka dan semua sayuran. Masukkan juga kismis, bijan,kacang tanah, garam dan gula. Gaul sebati. Matikan api dan sedia dihidang bersama nasi minyak/putih, ayam masak merah dll....

selamat Mencuba

Wednesday, October 13, 2010

Kek Buah Kukus

Setiap kali makan atau sebut kek buah kukus, pastinya ramai yang teringat gambar kek buah Cik Mat Gebu yang di 'copy' tanpa izin dan disiarkan dalam majalah masakan terkenal beberapa bulan lepas. Apa taknya, dah buat salah besar, memang susah orang nak lupakan. Nasib la dapat Mat Gebu yang baik hati, tak saman... kena kat orang yang suka buat kecoh... haaaa... baru tau si pencilok gambar tu...

Sebenarnya buat kek buah ni bukannya susah, kena rajin je. K.An dah pernah siarkan satu resepi kek buah yang dibakar masa raya tahun lepas... makcik K.An punya resepi... senang, sedap dan kurang manis.

Kali ni, K.An kongsi resepi klasik daripada Kak Fauziah-isteri sepupu Abg azam yang juga pandai memasak aneka masakan...

Resepi asal menggunakan sukatan kati dan menggunakan mentega golden churn (betul ke ejaannya ni..?) mentega dalam tin yang dulu-dulu tu... orang kaya-kaya je yang mampu guna mentega untuk buat kuih raya dan kek ni zaman dulu-dulu ni...
Tapi alkisahnya, sekarang pun harga setin mentega ni dah mencecah tahap orang kaya-kaya juga... hmmm fikir dua tiga kali, sudahnya K.An guna mentega biasa je macam Buttercup/ butterlite je... Kata Kak Fauziah, kalau nak paaaaling sedap, kena guna mentega tin tu juga.. Apapun, setelah siap, alhamdulillah... kek buah kukus ni sangat sedap, lembab, lembut dan kurang manis setelah k.An 'adjust' ramuannya...
Bahan-bahan: (menghasilkan 1 loyang kek bulat berukuran 20 sm)

100 gm buah-buahan campuran kering- ikut citarasa
**250 gm tepung gandum
**1/2 sudu teh baking powder
**1/2 sudu teh soda bikarbonat

Ayak bersama bahan bertanda **

3 biji telur saiz B
1/2 cawan gula hangus (1/2 cawan gula pasir, dihanguskan dan dicampur 1/2 cawan air- biar cair)
1 cawan gula castor (K.An keluarkan 2 sudu besar untuk kurangkan manis)
170 gm mentega

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang. Lenser dan alas dengan kertas minyak.

2. Masukkan mentega dan gula pasir di dalam mangkuk. Gaul menggunakan belakang senduk mengikut arah jam hingga gula hancur.

3. Masukkan telur, gula hangus, tepung dan buah-buahan campuran. Gaul rata menggunakan whisk atau senduk hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil agar air kukusan tidak masuk ke dalam kek. Kukus selama 2 jam.

5. Setelah masak, keluarkan daripada loyang dan sejukkan sebelum dipotong.

*** kek ni sesuai untuk sesiapa yang tak ada oven dan tak ada mixer sebab tak perlu guna benda-benda tu....hhihiih...

Selamat mencuba...!!

Tuesday, October 5, 2010

Puding Jagung

Di sepanjang bulan puasa yang lalu, macam-macam permintaan resepi yang K.An terima tetapi memandangkan masa tu K.An masih dalam pantang, banyak yang tak dapat K.An tunaikan. Ada yang K.An dah tak ingat siapa yang mintak, tapi tak kisahlah kan... yang penting resepinya ada. Antara yang dah K.An buat selepas raya ni ialah puding jagung.

Ada 2 jenis puding jagung yang K.An biasa buat, satu jenis yang menggunakan tepung kastard dan santan/ susu cair dan satu jenis lagi yang dicampur agar-agar dan teksturnya lebih licin. Dua-dua sedap dan ada rasa tersendiri tapi memandangkan permintaannya yang jenis ala agar-agar gitu, K.An kongsi resepi versi yang dicampur agar-agar lah....

Bahan-bahan: (k.an gunakan loyang bulat berukuran 22 sm)

Bahan A:
6 gm agar-agar kering (1/2 peket agar-agar 12 gm)
2 cawan air
3 sudu besar gula pasir

**masak bahan di atas di dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur. Jangan matikan api tetapi perlahankan sahaja.

Bahan B

1/2 cawan tepung kastard
1 cawan air
1 cawan jagung krim dalam tin
1 cawan susu cair/ sejat

sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:

1. Bancuhkan tepung kastard dengan air di dalam periuk hingga tepung larut. Hidupkan api perlahan. Masukkan jagung krim dan susu sejat.

2. Kacau campuran hingga campuran mula memekat. Masukkan bahan A tadi dan sedikit pewarna kuning, dan kacau lagi hingga puding pekat dan berkilat. Rasa manisnya dan tambah sedikit gula lagi jika perlu. Angkat daripada dapur dan tuangkan ke dalam acuan pilihan. sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

Sejak kamera K.An terjatuh dan tercedera... gambar pun kelabu je sebab guna kamera telefon untuk ambik gambar..huhuh.... tak pelah asal ada rupa puding boleh diterima...
***Masa balik raya hari tu, sempat merasa puding jagung air tangan watie sepupu abang Azam.. sedap rasanya walaupun dia sibuk kata lembek...K.An mintak resepi tapi tak sampai-sampai pun, jadinya K.An kongsi yang K.An punya resepi la... (lebih kurang sama ja Watie kan...) nanti kalau ada bahan lain yang tertinggal watie tolong tambah ok..

Thursday, September 30, 2010

Blueberry Cheese cake... yummy...

Salam ceria.... moga semuanya sihat di pagi Khamis yang sejuk nyaman di Putrajaya ni.. alhamdulillah sejak lepas raya hari tu, cuaca agak lembab hampir setiap hari di sini. Bagi yang tak suka panas dan dudk di rumah macam K.An, suka sangat cuaca macam ni. Tapi bagi yang nak pergi kerja.... aduuuh.. liat juga dibuatnya nak melangkah keluar dari rumah... betul tak?... ni berdasarkan pengalaman sendiri juga dulu-dulu..

K.An ni macam mengejar due-date juga.. dah nak habis bulan, baru le sibuk terkejar-kejar nak siapkan tugas.. hehehhe... tugas meng'update' blog... sori bos ye...
Apapun, menu hari ni sedap tau, boleh buat minum petang nanti ataupun nak jamu tetamu yang datang beraya... senang je. Resepi 'cheese cake' ni dikongsi oleh kakak angkat K.An- Roswani lebih 5 tahun lepas...(masuk ni, baru 2 kali buat sebab cheee kan ke mahal...hehehe..- tapi sesekali buat memang berbaloi). Buat kali ni sebab dah terliur sangat tengok cheese cake lapis coklat K.Aida ngan cheese cake Intan kat Swiss tu...habis pantang je, peluang K.An pulak nak menge'cis'... alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan..

Terima kasih Kak Ros atas resepi yang mudah ni..

Bahan-bahannya: (menghasilkan kek sebesar loyang 20 sm)

250 gm Philadelphia Cream Cheese
1/2 cawan susu cair- boleh juga guna 1/2 cawan krim putar
75 gm gula kastor
3 biji telur A
sedikit esen vanilla

1 peket Biskut Marie original
20-25 gm mentega
jem blueberry secukupnya

Cara membuatnya:

1. Kisar biskut marie hingga halus. Dapatkan 1 1/2 cawan.
2. Cairkan mentega dalam microwave atau kuali. Jangan didihkan. Campurkan dengan biskut marie tadi. Gaul rata dan tekan kejap ke dalam acuan spring foam. Ratakan. Simpan di dalam peti ais sementara bahan lain disediakan.

3. Pukul keju dengan gula hingga kembang dan gebu.(guna kelajuan tinggi) Masukkan telur atu persatu dan gaulkan rata.( jika guna mixer, guna kelajuan sederhana)

4. Masukkan susu cair dan esen vanilla dan putar perlahan hingga semuanya sebati.

5. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius. Tuangkan adunan keju ke atas pastri biskut marie tadi. Balut loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 lapis dan masukkan ke dalam bekas lain yang berisi air. Bakar kek selama 45 minit atau sehingga permukaan kek keperangan.

***dah ada yang bertanya, tak berapa faham step ni.. Begini sebenarnya: kek keju selalunya dibakar menggunakan teknik 'water bath' atau 'bain marie'.(supaya tekstur kek gebu) maksudnya loyang kek dimasukkan ke dalam bekas yang lebih besar yang diisi air. Kemudian baru dimasukkan ke dalam oven. Memandangkan kek keju dimasak di dalam loyang spring foam (dasarnya boleh ditanggalkan) loyang perlu dibalut aluminium foil agar kek tidak dimasukki air.

Kek boleh juga dimasak di dalam loyang biasa tapi tak boleh le nak dikeluarkan sebiji gitu macam kat gambar kat bawah ni... nanti berderai dasarnya... kalau guna loyang biasa, kenalah dipotong di dalam loyang dan disudukan keknya dengan berhati-hati.

***kalau guna oven yang kecil dan tak muat nak letak bekas air yang lebih besar, boleh juga letakkan bekas berisi air di rak paling bawah dan letak kek di rak di atasnya.

6. Apabila kek sudah masak, ratakan jem blueberi atau jem buah kegemaran anda di atasnya.
7. Sejukkan kek di dalam peti ais sebelum dihidangkan.


Nanti nak cuba resepi yang Intan bagi pulak...

Kurma Ayam-resepi II

Assalamualaikum semua...

"Jangan marrah ya...." ramai yang ketuk pintu tuan rumah periuktanah tapi tak berjawab.... Ampun banyak, betul punya cakap, buat masa sekarang ni memang tak sempat sangat nak mengadap komputer. Sibuk dengan anak-anak, sibuk dengan kerja rumah dan macam-macam hal yang mesti diselesaikan... almaklum bila kakak-kakak dah ke sekolah, ayahnya dah ke tempat kerja, tinggal 3 anak kecil yang masih perlu diuruskan... memang tak cukup masa dibuatnya. Kena pulak 'Aisyah dan Maryam dah cop komputer ni setiap kali K.An bukak suis...Tak bagi peluang kat ummi langsung.. Malam pulak nak kena tengok anak-anak belajar dan menyiapkan kerja sekolah lagi... cuma lega sikit sekarang ni sebab Asma' dah selesai UPSR. Tinggal UPSRA je lagi minggu depan...

K.An memang memasak setiap hari, tapi tak sempat nak dikongsi di sini sebab dah habis masa senggang mengadap blog dengan kerja-kerja rumah. Bila lewat malam, baru anak-anak tidur.... masa tu, K.An pun dah kehabian bateri... hihihih.... ZZZZZzzz lagi sedap...

Hari ni, sebelum tutup bulan September, K.An gagahkan diri jenguk periuktanah. Dah minum entah berapa cawan kopi, nak bagi mata segar...

Hari ni K.An kongsi lauk biasa je, tapi dengan rasa yang berbeza daripada resepi sebelum ni... Kata Abang Azam, kena bagitau resepi ni sebab dah menepati kualiti yang dia dok makan kat kedai mamak tu... (katanya la)... Jadinya, inilah resepi hasil pemerhatian K.An pada kurma ayam di kedai mamak kegemaran kami sekeluarga...

Bahan-bahan (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa
4 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih dan 2 biji buah pelaga
2 biji kentang dikupas kulit dan belah 6
3 sudu besar rempah kurma - K.An guna Baba's- bancuhkan dengan 1 cawan air
2 tangkai daun kari-lurut daunnya
3-5 tangkai cili kering- dicuci dan dikerat 1 inci panjang
1 labu bawang besar dibelah 6
1 cawan santan pekat
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam periuk. Gunakan api sederhana. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan daun kari dan cili kering. Tumis lagi hingga bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak. Kacau sentiasa agar rempah tidak hangus. Masukkan 1 cawan air dan ayam yang telah dibersihkan tadi. Tutup periuk dan biar mendidih.

3. Masukkan kentang dan tutup semula periuk dan biar hingga kentang empuk. Tambah air jika perlu. Masukkan bawang besar, santan dan garam. Didihkan kurma dan biar mereneh hingga kurma nampak pekat. Matikan api dan sedia dihidang.

****beza resepi ni dengan yang sebelumnya ialah pada penggunaan cili kering yang menjadikan rasa kurma lebih sedap dan berbau harum.


Yang ini lauk selingan, kalau nak buat berbuka puasa... resepi dah ada dah... Cencaru sumbat..
Kalau ada bekalan pisang, jom kita buat goreng pisang...

***dimaklumkan dengan dukacitanya.. kamera K.An rosak sebab terjatuh masa nak ambk gambar raya hari tu... lagi le mambantutkan kerja K.An... huhuk...

Wednesday, September 22, 2010

Salam Aidilfitri dan Kembali Bersiaran...

Asalamualaikum wrt.wbt...

Pertama sekali, K.An dan keluarga ingin mengucapkan salam aidil fitri kepada semua... walaupun dah masuk hari ke-13 kita beraya, kalau di Lembah Kelang ni, masih ramai yang mengadakan rumah terbuka sempena AidilFitri dan juga jamuan raya di pejabat-pejabat atau tempat bertugas. Tak kurang juga yang menyambut raya selepas selesai mengerjakan puasa sunat 6 hari di bulan Syawal.... Pendek kata, ramai yang masih beraya..

Di kesempatan ini kami menghulur tangan memohon kemaafan jika ada sebarang salah dan silap selam K.An bersiaran di sini. Antaranya, terlebih mohon cuti raya kali ni..hehehhe... almaklum bila balik ke kampung tu, memang nak luangkan sepenuh masa dengan sanak-saudara yang jarang dapat berjumpa.... tak teringat nak menjenguk lap-top yang dibawa bersama. Apatah lagi nak mengemaskini 'entry'

InsyaAllah walaupun dalam kesuntukan masa , K.An akan cuba kembali berkongsi aneka resepi lagi untuk semua.

Hari ni masuk hari ke-2 Asma' UPSR dan esok selesai... Tunggu Iqbal yang nak PMR pulak bulan Oktober nanti... Terasa 24 jam berlalu begitu pantas...

Friday, September 3, 2010

Kuih Bom diberi Nama....

Assalamualaikum wrt... sibuk nampaknya kakak-kakak, adik-adik di dapur tu buat kuih raya. Tahun ni, K.An beralah le nampaknya. Hasrat di hati nak buat juga, tapi apa kan daya, ada dua tangan je... tak sempat nak dikejar semuanya. Alamatnya... K.An beli kerepek-kerepek je gayanya. Kalau biskut raya, kalau tak ditempah dari kakak K.An, memang jarang K.An beli yang dah siap dijual tu... tak puas hati dengan rasanya....

Dalam sibuk-sibuk buat kuih tu, jangan lupa meningkatkan amal ibadat di 10 malam terakhir Ramadhan ni... Ganjaran malam Lailatul Qadar yang Allah janjikan tak ternilai harganya..

Dalam dok sibuk,petang semalam masa dah nak berbuka puasa, jiran K.An mengetuk pintu menghantar juadah. Kebetulan kelmarin K.An buat kuih ketayap. Seperti biasa buat inti lebih untuk sebarang projek tambahan. Dalam masa suntuk gitu, teringat nak baut kuih bom. Bahan pun ada... 30 minit, siap 8 biji (buat sikit)sebab kuih berasaskan pulut ngan tepung pulut K.An tak boleh makan lagi... Tu pasalnya terbantut sikit aneka kuih tradisonal kali ni....

Abang Azam pun tak percaya tau... bila K.An suruh hantar balasan ke rumah jiran... Tak percaya??... cubalah sendiri... yang penting inti kelapa dah tersedia...
Ada sejarah kuih bom yang diingat mak K.An dan 7 adik-beradik perempuan dalam keluarga kami... Alkisah, dulu-dulu masa K.An kecik, kawan-kawan arwah ayah selalu bertandang ke rumah kami bersama keluarga mereka.. Ada seorang cikgu ni datang dengan anak dan isterinya di suatu petang. Kebetulan kami tengah menyediakan kuih bom ni. Macam biasa, setalam punya bajet. Sungguh- sungguh makcik ni nak tolong juga membuatnya, jadi kami pun berilah laluan..

Sebenarnya masa dia dok menolong tu kami dah nampak kesilapannya... Kuih ni jangan dikepal-kepal masa nak membulatkannya lepas diisi inti tu... nanti masa digoreng, meletup tau... tapinya tetamu, tak adalah mak K.An menegur... Bila digoreng je, apa lagi, yang makcik ni buat... jadilah macam bom... sampai sekarang tiap kali buat kuih ni, teringat sejarah silam...

Di tempat kami, kuih ni juga dikenali sebagai onde-onde... Bahan mudah, cara pun senang: Resepi turun-temurun mak K.An Hajah Selamah...

Bahan-bahan menghasilkan 8 biji kuih bersaiz bola golf:

1 cawan tepung pulut
1 sudu besar (penuh) tepung gandum
1/4 sudu teh garam

1/2 cawan air biasa
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng

inti kelapa secukupnya

Cara membuatnya:

1. Gaulkan tepung gandum, tepung pulut dan garam di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit-demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh lembut.

2. Ambil sedikit doh sebesar bola ping-pong dan leperkan di tapak tangan. Isikan inti secukupnya.

3. Cantumkan keliling doh dan bulatkan dengan menggolekkan di antara dua tapak tangan. Jangan dikepal atau di picit-picit ye.... ni pantang kuih bom.. nanti meletup.

4. Taburkan bijan di atas pinggan leper. Golekkan kuih yang siap diisi inti tadi di atas bijan hingga rata. Buat hingga habis sambil kuih yang siap digoreng agar kuih lembut setelah dimasak.

5. Panaskan minyak dan goreng kuih dengan api sederhana. Kacau sentiasa agar kuih masak rata. Goreng hingga keperangan. Angkat, toskan dan sedia dihidang.