Mata ni tersangatle beratnya dek kerana mengantuk, tapi demi pengikut dan pembaca setia Periuktanah....haaa... kena gagahkan juga bukak mata ni 'besor-besor' dan mengemaskini resepi baru...
Tengahari semalam K.An masak menu kegemaran sepanjang masa- kari ikan pari. Seperti biasa, tu masakan 2 dalam satu. Kalau selalunya sebelah petangnya, samaada buat 'cekodok' ataupun roti canai buat cicah dengan kari tu.
Petang semalam, teringin nak buat benda baru pulak. Resepi ni dah lama K.An belek, tapi tak terbuat-buat sebab, bila pergi Mydin je, beli Roti Arab yang dah siap... bila masa pulak nak buat sendiri.
Alhamdulillah semalam dapat tenaga lebih agaknya, maka menjadilah roti Arab hasil buatan sendiri... Cuba tau, jangan tak cuba. Jimat lagi....
Ok, jom kita tengok resepi: Resepi asal: Puan Salhah Bujang dari Mysal Homemade Cake yang disiarkan resepinya dalam Majalah Rasa Edisi Aidilfitri 2008
****K.An buat separuh adunan je, dapat 6 keping
500 gm tepung protein tinggi (tepung Roti)
40 gm gula halus
100 gm lelemak sayuran (shortening)
160 gm susu tepung
40 gm yis
1 sudu teh pelembut roti
1 sudu teh garam
300 ml air- stok susu tepung K.An habis, jadi K.An ganti air ni dengan susu segar suam
Cara membuatnya:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga sebati dan adunan sederhana lembut dan kenyal.
2. Timbang 150 gm dan bulat-bulatkan. (K.An timbang +/-100 gm sebab oven 'kecik') Susun dalam dulang ditabur tepung. Biarkan kembang selama 10 minit (Rujuk gambar)
3. Canai dan leperkan setebal 3/4 sm lebih kurang. Biarkan kembang lagi 10 minit.
4. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 15 minit/ roti keperangan. (K.An guna 170 darjah Celcius sebab oven 'kecik' ni cepat panas... nanti hangus pulak roti...) Pandai-pandai 'adjust' ikut oven masing-masing ye).
** seperti biasa, K.An sapukan margerin pada permukaan roti sebaik dikeluarkan daripada oven agar permukaan roti tidak kering
Sedia dihidang bersama sebarang pencicah atau salad.... Memang sedap.... dan rotinya kekal lembut walaupun setelah sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara ye...
Sedia dihidang bersama sebarang pencicah atau salad.... Memang sedap.... dan rotinya kekal lembut walaupun setelah sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara ye...
*** terima kasih Puan Salhah atas resepi yang enak ini, banyak lagi resepi Pn Sal yang K.An nak cuba nih...
alhamdulillah..jumpe juga resipi roti arab ...
ReplyDeletenak cuba la nanti...
tk ye kak
yis instant atau basah sis.. 40gm utk 500gm tepung ya?
ReplyDeleteassalam...nampak serupa yang dijual..terima kasih kongsi resepi...nak cuba...
ReplyDeleteassalam...nampak serupa yang dijual..terima kasih kongsi resepi...nak cuba...
ReplyDelete