Tak lama lagi dah nak masuk bulan Rejab... pastu Sya'aban, pastu, Ramadhan.... Haa.. kepada sesiapa yang nak menambah pendapatan tu, boleh le jual kek coklat kukus ni di musim perayaan nanti.
Tahun ni nampaknya, K.An tutup kedai le jawabnya sebab insyaAllah bersalin awal Ramadhan nanti. Tak dapat buat sendiri, bagi peluang kat orang lain pun dapat pahala jugak kan..
Resepi ni memang digunakan seantero Malaysia dan tak tahulah siapa yang jadi pereka pertamanya... dah banyak tempat K.An tengok resepi ni,(blog masak ataupun majalah) tapi yang ini K.An salin daripada SajiOnline... terima kasih banyakle kepada pencipta asal resepi ni..banyak pahala beliau.... memang sedap
Bahan-bahan: (boleh buat 2 loyang bulat macam K.An punya tu, ataupun loyang 4 persegi 7 X 7 inci)
A)
1 cawan serbuk koko
1 cawan margerin cair ( K.An guna 3/4 cawan minyak masak dan tambah margerin hingga penuh cawan)
1 cawan susu cair
1 cawan gula
**** masukkan bahan di atas di dalam periuk. Masak di atas api perlahan sambil dikacau hingga gula hancur dan bahan sebati. Ketepikan seketika hingga adunan agak suam.
B) 1/2 cawan susu pekat
4 biji telur B/ 3 biji telur A- dipukul guna 'whisk' hingga kembang sedikit
C) 1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
ayak bersama bahan C
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus. Gunakan api kuat.
2. Masukkan susu pekat ke dalam adunan A. Kacau sebati. Masukkan telur. Kacau lagi menggunakan 'whisk' agar mudah sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk. Pastika sebati dan tidak berketul-ketul.
4. Bahagikan kepada 2 acuan dan tuangkan adunan kek. Kukus selama 20-30 minit. Kalau guna acuan berlubang macam K.An tu, K.An kukus 20 minit je dah masak.
5. Angkat daripada kukusan dan kukus sebahagian lagi adunan.
***panduan: lebih besar dan dalam bekas yang digunakan lebih masa mengukus diperlukan. Contohnya jika adunan penuh dikukus sekaligus, masa yang diperlukan adalah 45 minit ke 1 jam agar kek betul-betul masak.
*** jika menggunakan bekas kecil atau cawan kertas yang diisi di dalam acuan apam, masa mengukus hanyalah selama 5- 10 minit.
salam kak raihan,
ReplyDeletebagus betul idea tu kak. bole buat gift. dapat 25 cup? memang berbaloi kak...
salam nur...
ReplyDeleteha aa.. nur. Tahun yang lepas-lepas, K.An pack buah atau mafin untuk hadiah Hari Guru... Kali ni buat kek coklat ni... ramai kawan2 anak yang teringin juga.. hihih... lain kali boleh tempah kat Makcik An ye...
alamak sedap la plk nmpk kek tu...tp x wape nak reti nak buat...
ReplyDeletesalam idah, kalau ada bahn, tengok resepi tu, insyaAllah menjadi... senang je tu Idah. Cuba separuh adunan dulu. Dah jadi elok, baru le buat banyak...
ReplyDeleteassalamualaikum..kalau yg dlm bekas dadih tu akak jual berapa ringgit ek?
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak An,
ReplyDeleteMcm mana nk buat hiasan yg macam dlm bekas plastik tu? Cantik...!
salam kak. saya dah ter'copy' resepi ye. thanks :)
ReplyDeletebru abey bwat je kak...sodap gila..........tq for da recepi.........
ReplyDeletebru abeh bwat jew nie.........gila sodap..............tq kak forda recepi...........;p
ReplyDelete