Boleh diganti dengan apa-apa ikan pun. Selalunya dimasak bila ada lebihan ikan goreng waktu makan tengahari, bila makan malam, jelmakan jadi masak asam... Lagipun ikan goreng sejuk kan ke dah tak berapa sedap walaupun dipanaskan semula. Daripada membazir, lebih elok ditukar sikit je, dah sedap. Satu lagi kalau di bulan puasa, ikan goreng waktu berbuka puasa, dibuat masak asam untuk sahur. Terbuka selera jadinya. Tak ketinggalan, bagi ibu-ibu lepas bersalin, boleh juga cuba resepi ni dan boleh tambah sedikit lada hitam bagi memanaskan badan...
Ini resepinya:
2 ekor ikan senangin sederhana besar- bersihkan, potong 2, lumur garam dan kunyit dan goreng separa garing
1 labu bawang besar dimayang
1/2 sm halia, 2 ulas bawang merah dan ulas bawang putih dihiris halus
1 cawan air asam jawa- K.An guna 1 sudu teh pati asam jawa Adabi + 1 cawan air
4 biji cili padi diketuk
1 biji cili merah dihiris nipis atau dibelah 4
1/2 biji tomato dipotong 3
garam dan gula secukup rasa
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang merah, halia dan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili merah dan cili padi dan tumis seketika. Masukkan air asam jawa dan tomato. Didihkan. Masukkan ikan, garam dan sedikit gula secukup rasa. Masak Asam ni mesti ada rasa masam, manis dan masin. Gaul rata dan matikan api. Bolehlah dihidang panas-panas.
terima kasih atas resepi. saya xingat resepi ni . mak tok selalu buat. hari ini hubby nak berbuka nak mkn masak asam. puas saya cari resepi masak asam , yg byk resepi asam pedas.bila cr jmp blog ni. salam ziarah n terima kasih atas resepi ya.
ReplyDelete