Assalamualaikum dan salam rindu kepada semua...
Dah lama tak bersiaran, kita terus kepada resepi hari ni..
Dah berhari-hari intai pucuk manis dan bunga kantan mak kat belakang rumah, hari terakhir di kampung, K.An buat masak lemak pucuk manis dengan keledek. Almaklum, pucuk manis kalau petik segar dari pokok, memang manis dan kita pilih yang lembut je... mmmp.. memang sedap.
Resepinya macam masak lemak yang lain tu je.. mudah...
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
Secekak pucuk manis- ikut citarasa (mak K.An lurut/ asingkan daun daripada tangkai)
1 labu bawang besar- dihiris halus
100 gm keledek merah-( warna oren sebenarnya) jenis ni lebih manis
segenggam udang putih dibersihkan
1/2 biji kelapa diperah santannya dengan 2 cawan air- tinggalkan 1/2 cawan pati
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Kupas keledek dan potong kecil. Basuh bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan pucuk manis, bawang besar, udang putih dan 1 cawan air.
2. Rebus hingga ubi empuk dan pucuk manis layu. Masukkan santan cair dan garam. Didihkan dan perlahankan api. Masukkan santan pekat dan kacau hingga mendidih sekali lagi.
3. Jika cukup rasa garamnya, bolehlah ditutup api dan dihidang bersama lauk-pauk yang lain.
Hari tu K.An buat sekali kerabu telur (resepi kat sini) dengan bunga Kantan, daun selom, dan daun kesom segar dari belakang rumah juga.
Lepas tu sempat juga buat Ikan Cencaru sumbat Bakar.. Siap lauk, masuk bekas, pergi makan di rumah mertua....
Hari tu K.An buat sekali kerabu telur (resepi kat sini) dengan bunga Kantan, daun selom, dan daun kesom segar dari belakang rumah juga.
Lepas tu sempat juga buat Ikan Cencaru sumbat Bakar.. Siap lauk, masuk bekas, pergi makan di rumah mertua....
Assalamualaikum,
ReplyDeleteInsyaAllah esok nak try masak masakan ini. Petang tadi dapat kutip pucuk manis sewaktu singgah di rumah mak saudara di Kg Seperi, Rembau.
TQ.
Hashimi Ismail
http://sayangialam.blogspot.com