Thursday, December 3, 2009

Bun Pandan Kaya


Dah lama tak me'roti'...petang kelmarin hujan lebat di Putrajaya... sejuk yang pastinya melaparkan perut. Tiba-tiba teringin nak meroti sebab kalau nak tau, waktu hujan macam gini, cium bau roti yang segar dibakar dari oven.... sangat menyegarkan minda.. Nak tau nikmatnya, cubalah sendiri......

Semak resepi yang dah lama di salin, teringin nak makan Bun Pandan Kaya yang Cik Mat Gebu kita selalu buat.. Nampak mengancam dalam setiap edisinya...

Bahan semua dah ada... JOM kita MEROTI....!!!

Resepi asal dari K.Rinn dan boleh juga tengok di dapur CMG atau dapur Hana Jepun...
(K.An rujuk resepi Mat Gebu... halal resepi semua ye..

Copy n Paste dari dapur Mat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste (k.An guna beberapa titik pewarna hijau dan beberapa titik perisa pandan Star Brand)

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya (K.An guna juga bijan macam Hana buat)
Seri kaya secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering/ bijan dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...
Oven K.An 'kecik', jadi K.An buat 2 loyang, satu tabur bijan, satu lagi tabur kelapa... dua2 sedap





No comments:

Post a Comment