Tidak terlalu berat tapi mengenyangkan. Sesuai pula tak kira untuk sarapan, makan tengahari, minum petang ataupun makan malam... Pendek kata memang patut cuba resepi ni..
Pizza yang Noni bawak, 'toppingnya dibuatnya daripada kari ayam.. seperti biasa kita yang gatal tangan ni, dah ubah ikut citarasa sendiri... heheh.. halal ye Noni. K.An buat 'topping' menggunakan 'chilli tuna' ... semua suka dan tak sampai 10 minit dihidang dah liciiin...
Resepinya.... (resepi asal Norzafurah- junior K.An sekolah dulu... nama manja, Noni.. tq banyak-banyak ye..)
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
2 peket Mee Segera (K.An guna jenama Maggie perisa Kari)
4 biji telur gred B atau A
1 sudu teh perencah kari Maggie
1/2 biji lada benggala hijau dihiris nipis
1/2 biji bawang besar didadu- ikut citarasa
1/2 biji tomato didadu kecil
1 tin Tuna cili Padi TC Boy
keju mozarella- tak ada stok, K.An guna cheese slice je...
hirisan nenas
herba oregano ikut citarasa
Cara membuatnya:
1. Didihkan 3-4 cawan air di dalam periuk. Padamkan api dan celurkan mee hingga kembang. Toskan dan lalukan air biasa agar mee sejuk.
2. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Campurkan perencah kari Maggie dan pukul telur menggunakan garpu.
3. Panaskan oven pada suhu 190 arjah Celsius. Lengserkan loyang dengan sedikit margerin. K.An gunakan loyang empat segi panjang berukuran 12 inci X 8 inci. Ratakan mee di atas loyang.
Tuangkan campuran telur ke atas mee. Pastikan rata ke seluruh loyang.
4. Keluarkan tuna daripada dalam tin. Buang minyak dan airnya- ambil isi sahaja. Hancurkan isi tuna dan campurkan sedikit garam. Kalau suka campur sedikit rempah kari Maggie lagi. (K.An campur kari ayam lauk tengahari... heheh.. campur sikit isi ayam)
5. Ratakan campuran tuna ke atas lapisan mee. Taburkan lada benggala, buah tomato, bawang besar, keju, nenas dan bahan lain di atas pizza.
6. Bakar pizza selama 20 - 30 minit- mengikut saiz loyang menggunakan api atas dan bawah. Hidang ketika masih panas bersama sos cili.
Tips Galakan
****topping boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing
****telur yang digunakan dalam jumlah yang banyak dalam pizza ini, menambahkan keenakan rasanya.. tanpa menyumbang rasa 'kurang enak' kepada yang tak berapa suka 'rasa telur'.
***menurut Noni, pizza ni boleh juga dimasak didalam kuali bertutup, dengan menggunakan api perlahan selama 30 minit.. atau sehingga masak.
salam kak an, saya memang minat sgt blog kak an ni. saya dah cuba try test puding kukus laici n kuih talam...menjadik. hubby memang suka bebenau. tq v. much. pas ni nak cuba piza mee pulak..
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletemesti sedap kan pizza megi tu.
nak rasa skit, ada lg tak kak? :)