Tuesday, October 6, 2009

Bingka Roti Berjagung

Dah lama K.An mencari-cari resepi bingka roti berjagung dan kadang-kadang berkismis yang lemak manis tapi tak berjumpa... mungkin tak ada yang nak berkongsi rahsia resepi mereka.

Di bulan Ramadhan lepas, K.An sempatkan berjalan-jalan ke blog masak-masak kawan-kawan cyber dan terjumpa resepi ni di blog K.Rinn yang terkenal dengan kamera yang canggih, masakan yang enak dan gambar-gambar yang 'cun'.. K.An salin resepinya dan berkesempatan buat untuk berbuka puasa minggu lepas..

Memang sedap, lemak dan lembut... Walaupun tidak seperti yang K.An nikmati di SBPI Kubang Pasu (masa ikut abang Azam kerja 2 tahun lepas) tapi versi bingka K.Rinn ni cukup untuk mengubat keinginan makan bingka roti dengan jagung.

Kalau nak cuba, buat separuh adunan dah cukup sebab kalau buat penuh sukatan, boleh jamu satu kampung... siapa yang jadi jiran K.An, dah dapat merasa keenakan bingka roti berjagung ni.. adik K.An kata rasanya 5 bintang.. Terima kasih Kak Rinn.. lain kali boleh buat lagi..

Bahan-bahan:

3 biji telur (K.An guna gred B)
150 g gula kastor
100 g mentega dicairkan
1/2 sudu teh garam halus
300 g roti
200 g tepung gandum
1 liter santan sederhana pekat (atau 1 liter susu segar) *** k.an campur santan dan susu cair
200 g jagung krim (dalam tin)

Cara membuatnya:

1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega yang telah dicairkan, santan, tepung dan garam. Gaul rata.

2. Carikkan roti dan masukkan ke dalam adunan. Rendam selama 15 minit. Selepas itu masukkan jagung. Kacau sebati.

3. Alaskan loyang berukuran 8 inci X 8 inci atau loyang berlubang di tengah. Bakanr bingka pada suhu 180 darjah celsius selama 1 jam atau bingka keperangan di bahagian atasnya. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang

1 comment:

  1. Salam An,
    Salam perkenalan dari akak. Jika ada kelapangan jemputlah ke blog akak
    http://akak-akak.blogspot.com
    Bestlah tenguk gambar makanan. Bagi idea nak masak apa...

    ReplyDelete