Monday, September 28, 2009

Cornflake Madu


Selain masakan lauk-pauk yang mudah, biskut raya pun K.An pilih yang mudah je... contohnya cornflake madu ni.. Rasanya, budak Darjah 6 pun boleh buat sendiri..... Tak tipu, memang betul..
Resepi asal daripada majalah rasa edisi syawal 2005..

Bahan-bahan: (menghasilkan lebih 150 mangkuk kertas kecil)

280 gm cornflake
180 gm madu
140 gm mentega (k. An kurangkan jadi 120 g je, supaya tidak berminyak)
bijan secukupnya
*** boleh tambah hirisan badam, choc-rice dsb ikut citarasa

Cara membuatnya:

1. Cairkan mentega dan madu di dalam periuk. Sejukkan seketika,
2. Setelah sejuk, masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan cornflake dan gaul rata.
3. Sediakan mangkuk kertas di dalam loyang pembakar. Masukkan cornflake madu ke dalam mangkuk menggunakan sudu. Taburkan bijan. Buat hingga habis. Bakar pada suhu 150 darjah selama 10 minit.

Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam balang, bagi mengekalkan kerangupannya.

sedia dinikmati.



No comments:

Post a Comment