Thursday, August 27, 2009

Sambal Goreng Tempe


Hari kedua puasa, kami pergi bercuti lagi.. Kali ni ke Morib. Nak menghirup udara tepi pantai pulak. Kesempatan cuti sekolah dan bulan Ramadhan ni, kami ambil untuk mengeratkan lagi hubungan keluarga sambil menghayati kesucian bulan puasa. Bunyinya agak pelik sebab bercuti masa puasa... tapi seronoknya tak terkata.. lagipun di tempat ni, k.An masak macam di rumah sendiri juga sebab kelengkapan memasak disediakan di tempat kami menginap.

Sebelum cerita menu hari pertama di Rumah Peranginan Persekutuan Morib ni, K.An masukkan dulu resepi sambal goreng Tempe (ala-ala Jawa gitu) atas permintaan adik k.an Saleha. Sambal goreng macam ni memang popular di bulan puasa ni bagi menambah selera waktu bersahur. Buat banyak2 dan simpan dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti ais lagi tahan lama. Bila teringin nak makan, tak payah masak lagi... Resepinya lebih kurang sambal goreng ikan bilis, tapi tambah bahan lain seperti tempe, kacang goreng dan kentang.

Bahan-bahan:

4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
segenggam ikan bilis siap kopek, dibasuh dan toskan. seeloknya yang agak halus
1 keping tempe peket- k.an suka yang dalam peket plastik. Nampak isi putihnya.- hiris nipis, gaulkan dengan sedikit garam, kunyit dan 1/2 sudu teh air.
sedikit kacang tanah
1 biji kentang dikupas kulit dan hiris nipis
4 sudu besar cili kisar pekat
2 sudu besar gula
2 sudu teh air asam jawa -jika guna pati asam jawa Adabi, guna 1/2 sudu teh je

Cara membuatnya:

1. Goreng tempe, ikan bilis, kacang tanah dan kentang berasingan hingga garing. Gunakan api sederhana. Ketepikan dahulu.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan 1/4 cawan air dan air asam jawa. Didihkan. Masukkan gula dan sedikit garam. Kacau hingga sambal pekat dan berwarna gelap. Tutup api dan masukkan semua bahan siap digoreng tadi. Gaul sebati dan sedia dihidang.

*** dalam gambar tu, k.An sengaja buat agak berkuah atas permintaan anak-anak. Makan sekaligus habis. Kalau nak simpan, kena masak sambal hingga pekat baru dicampur bahan gorengan.

Selamat mencuba!!!




No comments:

Post a Comment