Thursday, August 27, 2009

Kurma Ayam


Pemandangan kaki langit sebelum matahari terbenam


Masih di Morib. Tengok le gambar pun tak cukup pencahayaan. Dah tak dapat ditolong.... Gambar ala kelabu asap nilah yang boleh disiarkan. Kena pulak warna masak kurma pun kelabu asap... kamera pun tak boleh baca 'kaler' lain...

Hantam saja labu... Jom kita layan resepinya..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

500 gm ayam (5 ketul ayam)
3 sudu besar (penuh) rempah kurma- dibancuh dengan 1 cawan air
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
sedikit halia dihiris halus
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
1 cawan santan sederhana pekat
cili merah, cili hijau dibelah 4
1 biji kentang dibelah 4
1 labu bawang besar dihiris 1/2 sm tebal bentuk gelang

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah campur hingga berbau wangi dan bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kurma dan daun kari. Perlahankan api. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air dan ketulan ayam. Tutup periuk dan biar hingga mendidih.

3. Buka tudung periuk, masukkan kentang dan terbalikkan ayam. Masukkan santan, bawang besar dan cili merah. Didihkan lagi.

4. Masukkan garam secukup rasa. Biar mereneh 5 minit hingga kuah pekat. Kacau rata.Tutup api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment